Sverige mot nytt boligrep – tross prisfall
Den årelange boligbonanzaen har endt i en frisk korreksjon, også hos vår gode nabo. Likevel er svenske myndigheter i ferd med å stramme grepet ytterligere.
Torsdag ventes den svenske regjeringen å gjøre en ny innstramming på kredittsiden – et virkemiddel for å strupe veksten i boligpriser og gjeld, ikke helt ulikt grepet finansminister Siv Jensen tok her i Norge i januar.
Tirsdag siterte nyhetsbyrået Reuters to anonyme kilder på at den svenske regjeringen har bestemt seg: De øker avdragskravene for boliglånstakere med høy gjeld.
En godt informert E24-kilde er orientert om det samme.
Det vil i så fall være helt i tråd med anbefalingen fra både Riksbanken og Finansinspektionen, tilsvarende Finanstilsynet her i Norge.
Sveriges statsminister signaliserte forrige uke at en beslutning vil komme torsdag.
Vi deler boligprisfallet med svenskene. Eksperter tror de vet hvorfor
Ventes tross prisfall
– En slik innstramming har ligget på bordet lenge, og det vil vært overraskende om den svenske regjeringen ikke går inn for tilsynets forslag, sier NEF-direktør Carl O. Geving til E24.
Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener også det er sannsynlig at regjeringen nå annonserer innstrammingen.
Det var i juni 2016 at det første kravet om minimum avdragsbetaling kom i Sverige. Det var på én prosent. Forslaget myndighetene etter sigende nå går inn for, medfører en økning til to prosent for de som har mer enn 4,5 ganger inntekten i lån.
Grepet vil neppe ha samme effekt som den kruttsterke boligpris-medisinen Siv Jensen kokte sammen her i Norge, hvor bankenes utlån ble bremset av flere betydelige innstramminger samtidig.
På den annen side: Da Norge fikk sine strengere boliglånsregler over nyttår, var markedet fortsatt rekordhett. Imens er foranledningen i Sverige at boligprisene nå har falt i flere måneder.
Kan ikke mydighetene nå bare la korreksjonen gå sin gang?
Eksperter: Sverige er på randen av en finanskrise
DNB Markets: Fortsatt argument for innstramming
– Det er klart timingen virker litt mindre ideel nå, sier Haugland, og legger til at Finanstilsynets ga sitt råd om innstramming før de svenske boligprisene begynte å falle.
– Samtidig har kun prisene falt i noen måneder, og vi mener argumentene for mer innstramming fortsatt er der. Boligprisnivået på boliger er fortsatt svært høyt i Sverige, og det er viktig for myndighetene å ta grep mot at innbyggerne pådrar seg for høy gjeld, sier sjeføkonomen.
Geving i NEF har fulgt svensk boligpolitikk tett og forteller at det har rast en het innstrammings-debatt siden Finansinspektionen kom med sitt forslag.
– Særlig opposisjonen har kritisert regjeringen for å vurdere flere innstramminger. Det vises til at boligprisene allerede faller, og noen frykter myndighetene kan sette igang en for stor korreksjon, forteller den norske boligtoppen.
– Samtidig har Sverige hatt en veldig sterk boligprisvekst i lang tid. Prisveksten har blitt fyret opp av en styringsrente som har vært negativ, i motsetning til i Norge. Derfor mener mange de er riktig å nå gå hardere til verkst for å bremse prisene og gjeldsveksten kraftig, sier Geving.
Geving poengterer at banker i Sverige også får innvilge høyere boliglån enn banker her i Norge, som er underlagt hovedkrav om at du maksimalt kan låne fem ganger bruttoinntekten.