Nordmenn som jobber i Hellas: – Frykter opptøyer

ATHEN/OSLO (VG) Fire av nordmennene som jobber i Hellas merker den alvorlige krisen på kroppen, og venter i spenning på søndagens planlagte folkeavstemning.

MERKER KRISEN: Thea Juliussen (23), Helene Ekerum (22), Bashir Hassan (23) og Igor Gulliksen (29) jobber med kundeservice for et stort, internasjonalt selskap i Athen. De venter i spenning på hva som blir utfallet og konsekvensene av den planlagte folkeavstemningen søndag.
  • Stian Eisenträger
  • Camilla Svennæs Bergland
  • Fredrik Solstad
Publisert: Publisert:

Thea Juliussen (23) fra Oslo jobber med kundeservice i et stort internasjonalt selskap i Athen. Nå begynner kontantene å ta slutt, og lønnen hun skal få om noen dager vet hun ikke om hun får utbetalt.

– Situasjonen er vanskelig, og det er tilløp til panikk. Noen av mine norske kolleger har ikke mer kontanter igjen, og for min egen del begynner pengene å ta slutt, sier Juliussen til VG.

FÅ OVERSIKT: Ni forklaringer på krisen i Hellas

Hun startet å jobbe i Athen for tre måneder siden. Planen er å bli der i to-tre år, men med dagens økonomiske situasjon kan det være at oppholdet blir kortvarig.

Sammen med kollegene Helene Ekerum (22), Bashir Hassan (23) og Igor Gulliksen (29) møtte hun mandag VG på en kafé i utkanten av den greske hovedstaden for å snakke om den alvorlige krisen landet er inne i.

Problemer med lønn

Alle sammen har de greske lønnskontoer, og har dermed uttaksbegrensninger i likhet med resten av befolkningen i Hellas. Dessuten er det vanskelig å få betalt med bankkort.

– Det siste jeg har fått vite er at vi ikke får lønn før bankene er åpnet igjen. Og hvis problemene med å få betalt med kort fortsetter er vi blakke om kort tid.

– De har snakket om å betale ut lønnen vår i kontanter, men hvor skal de få kontanter fra, spør Igor Gulliksen, mens de andre nikker bekreftende.

FORTVILER: – Vi kan ikke ta opp ytterligere lån for å nedbetale gamle lån igjen, sier Stavroula Papageorgiou (til høyre). Hun tok til gatene sammen med moren Olga (i midten) og søsteren Katarina (til venstre).

Les også:Hellas må si ja

Alle har de opplevd kjempekøene som kan bygge seg opp utenfor minibankene.

– Jeg gikk rundt i går og lette etter minibanker, for det var så lange køer. Man kan stå i kø i 45 minutter til en og en halv time, forteller Bashir Hassan.

I helgen var Thea Juliussen på en turistøy utenfor Athen. Der hamstret grekerne mat og stengte butikkene.

Les også:22 spørsmål om Hellas: Alt du vil vite om ferien i kriselandet

– De hadde til og med fjernet minibankene fra gatene, forteller hun.

Usikre på jobb og bolig

Nå har hun bedt sine norske kolleger som er nyansatte i selskapet om å ta med ekstra penger når de kommer nedover til hovedstaden. For selv om de har nok penger på konto er det vanskelig å betale for seg når man ikke får ut pengene, eller kan betale med kort.

– Heldigvis betalte jeg leien min i forrige uke, så jeg er sikret i hvert fall i en måned, forteller Helene Ekerum.

Hun sier at hun vanligvis ikke har vært så opptatt av politikk og økonomi, men at å oppleve krisen i Hellas på kroppen har gitt henne helt nye perspektiver. Usikkerheten er stor.

– Det er noe helt annet å sitte oppe i det selv, enn å se krisen på avstand fra Norge. Nå følger jeg med på alle nyhetene, for dette berører oss direkte, og vi er usikre på hva som kommer til å skje med jobb og bolig, sier hun.

MARKERTE MOTSTAND: Tusenvis av grekere markerte motstand mot nye lånekrav.

– Vil ikke føle meg trygg

Juliussen forteller at hun nå er bekymret for den kommende folkeavstemningen, hvor Hellas' statsminister Alexis Tsipras overlater til det greske folk om de vil akseptere de strenge kravene som EU, IMF og ESB stiller for å redde landet fra fallitt.

– Blir det et nei så vil det trolig bli opptøyer i gatene, og da vil i hvert fall ikke jeg føle meg trygg her. Mange av nordmennene jeg jobber med er redde for hva som kommer til å skje. Jeg og flere andre har vurdert å forlate byen, sier Juliussen til VG.

Men mest av alt er de bekymret for alle de unge grekerne som de er blitt kjent med, som går en uviss fremtid i møte.

– Det er ganske urettferdig for dem. Men jeg er sikker på at Hellas vil komme seg på beina igjen, så lenge turistene kommer, sier Helene Ekerum.

Ambassaden: Besøkende vil ikke rammes

Den greske ambassaden i Oslo skrev i en pressemelding mandag at turisters besøk til Hellas ikke vil påvirkes av det økonomiske kaoset i spesielt stor grad.

Skal du til Hellas?Alt du vil vite om ferien i kriselandet

«Vi forventer ikke problemer i turisters daglige ferieopphold, hverken på øyene eller inne på fastlandet. Det er nok drivstoff, varer og tjenester.»

«Hellas fortsetter å tilby turistservice av høyeste kvalitet til besøkende» legger ambassaden til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Reise
  2. Hellas

Flere artikler

  1. Nordmenn i kriserammede Hellas: – Var tilløp til amper stemning

  2. Konstathina (28) håper på folkets nei

  3. DNB: - Ta med kontanter til HELE oppholdet

  4. Ferieklare nordmenn om Hellas-krisen: – Satser på at det skal gå bra

  5. Statsministeren vil ha stengte greske banker mandag