Selvangivelsen er historie – nå heter det skattemeldingen

Navnebyttet er ikke den eneste endringen i år. Dette må du vite før skattemeldingen kommer.

ENDRING: Skatteetaten har endret navnet på selvangivelsen. Nå heter det skattemeldingen, og den kommer 4. april.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:,

4. april blir Skattemeldingen for formues- og inntektsskatt, eller bare skattemeldingen, tilgjengelig for lønnstakere og pensjonister.

Skattemeldingen erstatter det som tidligere het selvangivelsen.

Ikke bare navnet er nytt i år: Nå kan du for første gang delegere utfylling og innsending av skattemeldingen til andre. Det er også lagt inn noen nye poster i skattemeldingen.

Alt du trenger å vite! Skattemeldingen på 1-2-3

Du er selv ansvarlig for riktige opplysninger

Navnebyttet skjer i forbindelse med ny skatteforvaltningslov som trådte i kraft 1. januar, opplyser pressesjef Merete Bergeland Jebsen i Skatteetaten.

FORKLARER ENDRINGER: Pressesjef Merete Bergeland Jebsen i Skatteetaten.

Skatteetaten

– Bortsett fra nytt navn medfører ny lov i praksis ingen store endringer for folk flest. Som før må du sørge for at skattemeldingen er fyllt ut med korrekte og fullstendige opplysninger, sier Jebsen.

Skattemeldingen er, som før, forhåndsutfylt med opplysningene som Skatteetaten får fra tredjeparter som arbeidsgiver, pensjonsutbetaler, bank, borettslag og barnehage, opplyser hun.

– Skatteetaten vet ikke nødvendigvis alt om dine økonomiske forhold så det er viktig å fylle inn om det er noe som mangler, i tillegg til å sjekke at du har fått fradragene du har krav på. Du er ansvarlig for å sjekke at opplysningene er korrekt slik at du betaler riktig skatt, sier Jebsen.

Slik delegerer du rettigheter

Nytt i år er at lønnstakere og pensjonister kan delegere utfylling og innsending av skattemeldingen til andre, akkurat som næringsdrivende har mulighet til å gjøre. Det betyr at du kan gi tilgang til et familiemedlem, regnskapsfører eller andre du stoler på til å sjekke, endre og levere din selvangivelse.

Tidligere kunne lønnstakere og pensjonister gi tilgang til andre for å se skattemeldingen.

Les også

Slik blir skatten din i 2017

– Det er en forenkling for dem som vil ha hjelp med skattemeldingen. I praksis har mange allerede fått hjelp fra andre, og muligheten til å delegere denne rollen i Altinn formaliserer dette på en oversiktlig og sikker måte, sier Jebsen.

– Det er samtidig viktig å understreke at det er fremdeles den skattepliktige selv som har ansvar for at Skatteetaten får korrekte opplysninger i skattemeldingen.

Delegering av rettigheter skjer i Altinn. Logg inn, velg Profil, roller og rettgiheter i menyen, og skriv inn fødselsnummer og navn på den du skal delegere rettigheter til.

Den som får delegert en rettighet, mottar en e-post om dette.

Du kan delegere rettigheter til andre når det gjelder å se skattemeldingen, endre og sende inn skattemeldingen, se tilsendt skatteoppgjør og søke om utsettelse av innlevering.

Nye poster og endrede fradrag

Lønnstakere og pensjonister som ikke har endringer til det som er forhåndsutfylt trenger ikke å levere skattemeldingen. I år er det første gang at lønnstakere og pensjonister på Svalbard kan benytte seg av leveringsfritaket.

Les også

Tusenvis klagde – fikk senket boligverdien over 20 prosent

Dessuten er det lagt til noen nye poster, mens noen fradragsregler er blitt endret. Blant annet er pensjon og uføreytelser fra Sverige nå forhåndsutfylt i skattemeldingen.

Prosentandelen ved beregning av formuesverdi for sekundærbolig er endret fra 70 til 80 prosent.

For fradrag for arbeidsreiser og besøksreiser økes bunnbeløpet til 22.000 kroner. Det er fortsatt en øvre grense på 75.000 km, noe som betyr at du maksimalt kan få et fradrag på 70.500 kroner etter at bunnbeløpet er trukket fra.

Se alle endringer på skatteetaten.no.

Les også

Slik blir skatten din i 2017

Les også

Snart kan du handle aksjer som en proff

Les også

Feil i skattekortene: 140.000 uføre rammet av skatteblemme

Her kan du lese mer om

  1. Skatteetaten
  2. Skatter og avgifter
  3. Selvangivelsen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Skattemeldingen på 1-2-3

  2. Syv tips til deg som skal sjekke skattemeldingen på leveringsfristen

  3. Dette er postene Skatteetaten gransker ekstra grundig i år

  4. Annonsørinnhold

  5. Nettmøte om skattemeldingen: Ekspertene svarer deg fredag

  6. Nå kan du sjekke om du får igjen på skatten – eller om det blir smell