Likestillingsombudet om flyktninghets: – Utrolig vondt å se

Norske bedrifter og privatpersoner har opplevd å bli hetset etter å ha hjulpet Syria-flyktninger. Likestillingsombud Sunniva Ørstavik reagerer på hetsen.

KRISE: Tusenvis av syrere har måttet flykte fra krig i landet sitt.
  • Victoria Armstrong
  • Astrid Dalen
Publisert: Publisert:

Hundrevis av nordmenn har bistått i hjelpearbeidet for Syria-flyktningene som har kommet til Europa de siste ukene. Flere bedrifter har gitt bort dagsomsetningen til hjelpeorganisasjoner, og nylig uttalte Stormberg-sjef Steinar Olsen at han vil ansette én flyktning i hver av de 53 Stormberg-butikkene rundt om i landet.

Til tross for at initiativene har blitt hyllet av både Erna Solberg og store deler av befolkningen, er det mange som stiller seg negative til å hjelpe flyktningene.

Sunniva Ørstavik i likestillings- og diskrimineringsombudet sier til E24 at hun synes det er vondt å se hetsen og de negative reaksjonene som har oppstått rundt Stormberg.

– Jeg opplever at noe av hetsen og reaksjonene Steinar Olsen nå får er utrolig vondt å se. Vi kjenner det altfor godt igjen. Samtidig ser jeg nå at det er mange som tar til motmæle den hetsen Stormberg utsettes for. Denne flyktningkatastrofen har bidratt til at folk ikke ønsker at andre skal snakke stygt om folk som kom kommer hit.

Ser også solidaritet

Ørstavik sier at hun ikke er sjokkert over at det har kommet negative kommentarer, men at støtten blant nordmenn har vært størst.

–Det er dessverre også slik at i denne katastrofen flommer kommentarfeltene også over av hets, trakassering og rasisme. Men heldigvis ser vi også det motsatte, og vi ser enda mer solidaritet.

Statssekretær i barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Kai-Morten Terning (Frp), mener bedrifter som Stormberg har vist et stort samfunnsansvar ved å stille opp for flyktningene.

Regjeringen øker med bistandsmilliard

– For Frp har det alltid vært viktig at de som får lovlig opphold i Norge blir godt integrert. Derfor er det flott at Stormberg også på dette området viser samfunnsansvar ved å bidra til at flyktningene som skal integreres i Norge får jobb, sier Terning til E24.

Terning mener, i likhet med Ørstavik, at flere bedrifter har fått ufortjent hets for å ha bistått med hjelp til flyktningene.

– At bedrifter og enkeltpersoner ønsker å hjelpe flyktninger med å bli godt integrert er selvsagt positivt. De som gjør det fortjener ros og ikke hets.

NEGATIVT: Flere har reagert med misnøye på at Stordalen gir bort hotellnetter.
Les også

Europa-analytiker: –Tyskland vil vinne på flyktningbølgen

Truer med å brenne varer

HETSES: Stormberg-sjef Steinar Olsen.

Stormberg-sjefen har mottatt store mengder hets etter å ha tilbudt arbeidsplasser til flyktninger. På Stormbergs Facebook-sider har kommentarene flommet over – og blant støtteerklæringer og ros finnes flere tilfeller av grov hets.

– Dette har bare styrket meg i troen på at det er viktig å forsterke engasjementet for flyktningene, sa Olsen til E24 tidligere denne uken.

Enkelte har blant annet hevdet at de skal boikotte kleskjeden, mens andre vil «brenne alle Stormberg-jakkene de har».

Men Olsen er ikke den eneste som har opplevd negativ respons etter å ha tilbudt å hjelpe flyktningene. Hotellkongen Petter Stordalen møtte også kritikk fra flere da han åpnet hotelldørene for flyktninger, og det samme gjorde Jan Vardøen, som er styreleder i organisasjonen Refugees Welcome to Norway.

Les også

Hun overtalte Rune Bjerke til å starte Syria-dugnad på Vipps

ALDRI MER: Denne kunden vil ikke handle mer hos Stormberg.

Ifølge Vardøen står de positive tilbakemeldingene sterkere enn den negative responsen.

Les også

Trues med boikott etter Syria-donasjon : «Det blir siste gang jeg kjøper noe hos dere»

– De som har drevet med denne boikotten er så få og ubetydelige, at de bryr vi oss ikke noe om. Jeg har fått hatmail, men også mange tusen likes på vår Facebook-side, så den ene e-posten betyr ingenting.

TILBYR OVERNATTING: Petter Stordalen gir bort 5.000 hotellovernattinger.

Rundt 11 millioner mennesker er på flukt fra Syria i det Amnesty har betegnet som verdens største humanitære krise akkurat nå.

Les også

Trues med boikott etter Syria-donasjon

Les også

Den første flyktningen begynner hos Stormberg neste uke

Les også

Slik bidrar norske bedrifter for å hjelpe syriske flyktninger

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

  1. Trues med boikott etter Syria-donasjon

  2. Den første flyktningen begynner hos Stormberg neste uke

  3. Slik bidrar norske bedrifter for å hjelpe syriske flyktninger

  4. Petter Stordalen: – Jeg betyr ikke så mye for selskapet

  5. I denne bedriften vil de feire når noen sier opp