Slik er bankenes rente-finte

Flere banker har den siste tiden kuttet rentene sine, like etter at de først satte rentene like mye opp. - Soleklar rentefinte, mener administrerende direktør Pål Bergskaug i SEB Privatbanken.

EKSPERT: Sjefanalytiker Erik Bruce (midten) i Nordea Markets mener boligrenten skal ytterligere ned. Foto: MAGNAR KIRKNES
Publisert:

Hele 18 av landets 20 største og mest kjente banker har nå satt ned renten. Men ikke alle har like stor grunn til å skryte.

Flere av bankene på VGs rentebarometer har nemlig tatt en aldri så liten «rentefinte»: Da pengemarkedsrenten løp løpsk i begynnelsen av oktober varslet de renteoppgang - en renteoppgang som de få uker etterpå kansellerte, da det ble klart at pengemarkedsrenten var på vei ned igjen. Det som kunne se ut som rentekutt var dermed i realiteten en endring på null og niks.

Annet veivalg

- Dette er en soleklar rentefinte, sier administrerende direktør Pål Bergskaug i SEB Privatbanken.
Hans bank er blant dem som i stedet for å varsle opp- og nedjusteringer av renten de siste ukene, har «avventet situasjonen». Først i går besluttet SEB Privatbanken et rentekutt på 0,45 prosentpoeng.
Blant bankene som derimot har varslet rentehevinger for så å reversere dem, er hardt kritiserte DnB NOR, Nordea, BNP Paribas, Postbanken, SpareBank 1 SR-Bank, Sparebanken Vest og SpareBank 1 Midt-Norge. Bergskaug i SEB Privatbanken er glad for at hans bank har valgt en annen vei.
- Jeg tror kundene våre setter pris på at vi har avventet situasjonen og tatt en grundig vurdering før vi tok vår beslutning. Jeg stoler på at kundene ser hvilke av bankene som i realiteten kommer godt ut og ikke, sier han.
I tillegg til SEB Privatbanken, har også Fokus, Handelsbanken, SpareBank 1 Nord-Norge, Sparebanken Pluss, Landkreditt Bank, Eiendomskreditt, Gjensidige Bank og Storebrand Bank ventet i det lengste før de i løpet av denne uken bestemte seg for rentekutt.

To på vent

OBOS og Din Bank er de siste to på VGs rentebarometer som ennå ikke har bestemt seg for om de skal kutte renten. Banksjef Hans Kristian Glesne i DinBank skal ha sitt rentemøte på mandag og ønsker ikke å forskuttere utfallet.
- Vi har en krystallklar målsetting om å være blant de billigste over tid. Selv om flere banker har satt ned renten den siste tiden, ser du at vi faktisk ligger godt an i forhold til andre, sier Glesne.
Pengemarkedsrenten som bankene betaler i markedet, har denne uken sunket en del. Den begynte på 6,84 mandag, og har de siste dagene ligget under 6,50. I går endte den på 6,51. Og både den og boligrenten skal videre ned, mener sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
- Vi tror uroen i markedene vil avta fremover og at pengemarkedsrenten skal ned. Hvis ikke det skjer, vil Norges Bank bruke mer kraft i nedsettelsene av styringsrenten, slik at pengemarkedsrenten kommer ned på den måten, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om