Rosablogger fikk 300.000 kroner i baksmell

Skatteetaten er på offensiven. Therese Charlotte fra Tromsø fikk en skatteregning på 300.000 kroner etter at inntekter fra bloggen ikke var rapportert.

Baksmell: Bloggeren Therese Charlotte Margrethe Nielsen (18) fra Tromsø har vært en av norges mest leste bloggere. Nå har Skatteetaten vært på bokettersyn, noe som resulterte i skattesmell.
Publisert: Publisert:

Bokettersyn. Skatteetaten går nå aktivt ut mot bloggere som tjener gode penger. En rekke kjente bloggere har fått bokettersyn, med tildels kraftig resultat.

Tromsøbloggeren Therese Charlotte Margrehte Nielsen – med bloggen TCMN – har nå fått en skatteregning på nærmere 300.000 kroner etter at hun ikke hadde rapportert riktig skatt i flere år.

– Jeg hadde kun skattet på inntekten jeg fikk fra blogg.no, som var rundt 150 000 kroner, forteller hun til Dine Penger.

Derimot har hun ikke skattet av betaling og gaver fra samarbeidspartnere.

–Jeg hadde i tillegg ca 300.000 kroner i inntekter som jeg hadde fått fra forskjellige samarbeidspartnere. Dette var noe jeg måtte gjøre på egenhånd, og der stoppet det for min del fordi jeg ikke var klar over hvordan man gjorde det, forteller hun til Dine Penger.

På TV: Therese CM Nielsen har i høst også vært å se på Charterfeber på TV3.

Dermed ble det ikke rapportert inn skatt. Da ble det både baksmell og straffeskatt fordi hun ikke hadde rapportert inn opplysningene.

Nielsen har også fortalt om baksmellen på bloggen sin. Og fått en rekke gode råd fra følgerne til hvordan hun nå kan spare penger.

Gavefellen. Therese Charlotte Margrethe Nielsen forteller til Dine Penger at gavene hun fikk som blogger dro skatteplikten oppover.

– Jeg har fått alt fra iphonedeskler verdt 100 kroner til en dyr språkreise verdt 30 000 kroner. Det å få gratis gaver ikke lønner seg i lengden når man selv må betale for det, forteller hun til Dine Penger.

Dette har Nielsen nå tatt konsekvensen av:

– Jeg har sluttet å si ja til ting uten å få betalt for å omtale det, da det ikke lønner seg for meg, kommenterer hun.

Advokat og skatteekspert Per-Ole Hegdahl understreker at nettopp gaver man får tilsendt som blogger kan være en skattefelle for bloggere som får tilsendt «dette og hint». For det er ikke ens egen vurdering av verdien som spiller noen rolle:

Ikke skatt: Per-Ole Hegdahl, advokat i NARF peker på at de fleste bloggere slipper skatt fordi inntektene er små hobbyinntekter. Les mer om reglene her: Blogg er som oftest skattefri hobby

– Utfordringen med blogging er at bloggeren får en masse produkter som bloggeren anser for å ha liten eller ingen verdi. Bloggerens subjektive vurdering av verdien er ikke relevant. Spørsmålet er hvilken verdi produktene objektivt sett har, og hva de kan omsettes for, sier Per-Ole Hegdahl.

Therese Charlotte Margrethe Nielsen har nå startet sitt eget enkeltpersonsforetak for å få alle inntekter i ordnede former. Hun får også hjelp av faren for å føre regnskapene.

– Sett dere inn i alle regler og gjør alt riktig fra første stund, så slipper man at tidligere feiltak hjemsøker deg flere år etterpå, er hennes råd til andre bloggere.

Skatteetaten på offensiven

Underdirektør Merete Troli i Skatt Nord bekrefter at Skatteetaten nå har et særlig øye på bloggere:

– Skatteetaten har fokus på internett som arena for virksomhet og inntekter. Siden 2011 har vi jobbet aktivt og forebyggende med blogger, inkludert noen kontroller, forteller hun til Dine Penger.

– Generelt følger vi med på trender innen blogging, inkludert de mest besøkte.

Liten erfaring. Merete Troli forteller til Dine Penger at tilfellet til Therese Nielsen ikke er enestående:

Følger med: Skatteetaten følger med på trendene innen blogging, og har et ekstra øye på topplistene over de mest besøkte bloggene, forteller Merete Troli, underdirektør i Skatt Nord forteller til Dine Penger: – Vi ser på ulike genre innen blogg, både såkalte rosabloggere – blogger innen mote, sminke og lignende, blåblogger – blogger innen finans og teknologi og andre.

– Vår erfaring tilsier at spesielt unge bloggere har liten erfaring i forhold til rettigheter og plikter overfor Skatteetaten. Endel av disse kan generelt lite om skatte- og avgiftsreglene.

Troli mener at de som tjener penger på sin bloggvirksomhet bør ta kontakt med et regnskapskontor eller andre som kan hjelpe.

–De bør notere ned og ta vare på all dokumentasjon vedrørende kostnader og inntekter, inkludert gaver, i forbindelse med bloggen og levere inn opplysningene sammen med selvangivelsen.

Skatteetaten har vært på informasjonsbesøk hos bloggere. Det jobbes også proaktivt med informasjon mot nyetablerte, på ulike messer og lignende. Informasjon rundt skatte- og avgiftsreglene gis også gjennom undervisningsopplegget Spleiselaget i videregående skoler over hele landet.

Blogger du? Dette skal beskattes

  • Penger
  • Sponsede produkter med økonomisk verdi som du får på bakgrunn av salgsblogg, nettbutikk, produktomtale,
  • Affiliate (salgslinker)
  • Oppdrag (solgte innlegg) og lignende
  • Inntekter fra annonser, reklame og lignende.

NB: Viktig unntak: Har du bare små inntekter – som ikke veier opp kostnadene du har – er bloggingen å regne som hobby, og skal ikke skattlegges.

Les mer her:Blogg er som oftest skattefri hobby

Kilde: Skatteetaten, Dine Penger, NARF

I faresonen? Ikke vent på skatteetaten!

Tips: Hvis du tror du er i faresonen og burde betalt skatt, er det smart å si fra med en gang til Skatteetaten. Da får du nemlig såkalt skatteamnesti, og slipper å betale straffeskatten som kommer på toppen av skatten du skulle betalt.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om