Ekspertene tror på forsiktig prisvekst

Flere boligeksperter tror på prisoppgang i september.

STAVANGER: Det er spenning knyttet til hvordan vil kutt i oljejobbene slå ut i boligmarkedet i Stavanger.

Publisert:,

Fredag klokken 11.00 presenterer Eiendom Norge sin boligprisstatistikk for september.

Økonom Bjørn Gran i Samfunnsøkonomisk analyse er en av flere som tror på svak prisøkning - justert for sesongvariasjoner.

- Det var lavere prisvekst i august enn det mange hadde ventet. September er en måned der det som regel er svak utvikling, de siste ti årene har snittet vært på minus 0,3 prosent. Vi tror prisene vil falle noe, men at de sesongkorrigerte prisen vil være positive, sier han.

Dermed er han på linje med sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets, som også tror på en prisøkning på 0,5 prosent, justert for sesongvariasjoner.

Flatet ut i august

Etter sterk prisvekst i juli måned, flatet det ut i august.

Prisene steg 1,6 prosent i august måned, dersom man ikke tar hensyn til sesongvariasjoner. Men korrigert for disse var prisene uendret fra samme måned i fjor.

Prisene hittil i 2014 er 1,4 prosent høyere enn på samme tidspunkt enn i 2013.

- Vil få prisnedgang i høst

Gran tror også at det vil fortsette i samme spor ut året. I Samfunnsøkonomisk analyses oppdaterte prisprognose for 2014, som de la frem i begynnelsen av september i år, forventet de en vekst på 2 prosent på årsbasis.

- Så vi forventer svak nominell vekstrate resten av månedene . Det er vanligvis prisnedgang på høsten, og dersom man justerer for sesongvariasjon tror vi på svakt positive vekstrater, sier han.

Fjorårets høst var preget av et stort prisfall - og som følger av det endte man opp med et boligprisfall på årsbasis for første gang siden kriseåret 2009.

Men noe slikt tror ikke samfunnsøkonomen vi får se i år.

Spent på Tromsø, Kristiansand og Stavanger

Gran er spent på hvordan de prisene vil utvikle seg på landsbasis. Det er spesielt to punkter han er spent på:

- Det er veldig spennende å se når det eventuelt flater ut i Tromsø og Troms. I tillegg er jeg spent på utviklingen i Stavanger i og Kristiansand. Disse har vært ytterpunktene i det norske boligmarkedet.

- Spesielt Kristiansand, som har hatt svak vekst lenge, sier han, og legger til at han tror denne utviklingen vil fortsette en stund til.

Han tror svakhetstegnene som har kommet fra deler av norsk økonom i det siste, med en rekke kutt i «olja», i første omgang vil ha betydning for Stavanger-området.

Nedgang i Obos

Obos presenterte sin statistikk fra september tidligere i uken. Den viste en nedgang på 3,2 prosent, etter en kraftig oppgang i august.

– Nedgangen er en naturlig korreksjon etter at prisene steg med hele 5,9 prosent i august, sa konsernsjef Martin Mæland i Obos.

Statistikk over borettslagsboliger fra Garanti Eiendomsmegling viste en nedgang på 3,5 prosent samme måned.

Les også:

Fredag kommer nye boligtall: - Lavere renter vil gi prisvekstHer er prisoversikten over boligstylingDette bildet er fra en boligannonse

Her kan du lese mer om