- Viser at boligmarkedet ikke er i fritt fall

Men DNB Markets-analytiker mener boligprisene skal falle litt til.

FORTSATT KJØPERVILJE: Eiendomsmeglere får fortsatt telefoner fra folk som er ute etter bolig.

Lise Åserud
  • Johann D. Sundberg
  • Thomas Solberg
Publisert:,

Etter å ha falt markert gjennom høsten avsluttet boligmarkedet året med lysere toner.

Boligprisene falt med 0,9 prosent i årets siste måned. Det er lite til desember å være og justert for normale sesongvariasjoner er det en oppgang på 0,2 prosent.

Les også: Boligtallene for 2013

Hvis sesongsjusteringen er foretatt på en riktig måte er det det sesongjusterte tallet som viser den underliggende utviklingen i markedet.

LITT TIL: Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror boliger skal falle litt til før prisene når bunnen.

Thomas Winje Øijord

- Det er nok litt tidlig å erklære fallet for overstått. Men tallene viser i alle fall at markedet ikke er i fritt fall, som man noen ser ut til å mene, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Spår fall i januar

Men selv om hun mener boligprisrapporten for desember var ganske positiv, vil den neppe få DNB Markets til å endre sine prognoser for boligprisutviklingen i 2014.

- Vårt anslag er et sesongjustert fall på 0,8 prosent i januar, sier hun.

Spådommen om nedgang i januar forklarer hun med at mange nok har ventet til nå med å legge ut boligen sin for salg og at det derfor er et visst overheng.

For hele 2014 regner DNB Markets at gjennomsnittprisen vil ligge fire prosent under gjennomsnittsprisen for 2013.

- Det betyr at mye av nedgangen vi ser for oss allerede skjedde i høst.

- Fallet snart over

Og går det som DNB Markets spår i januar, går det ikke så lang tid før boligprisfallet er over. Etter mars blir det ikke noen særlige store månedlige sesongjusterte nedganger i boligprisene, tror DNB Markets.

Da E24 snakket med Haugland hadde hverken hun eller journalisten mottatt grunnlagsmaterialet for boligprisstatistikken og at hun var litt usikker på hva statistikken viste om aktiviteten.

Her vil boligprisene stige i år

Hun understreket at jo høyere salgsvolumet var i desember, jo større vekt bør man legge på den sesongsjusterte prisoppgangen som det er meldt om i desember.

Og høyt salgsvolum var akkurat det som ble meldt i boligprisstatistikken for desember. Ifølge administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) var salgsvolumet 16 prosent høyere enn i desember i fjor.

- Ikke overrasket

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse er ikke overrasket over tallene.

VENTER: Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse venter på januar-tallene. De vil si mye om året som kommer, mener han.

Jan Petter Lynau

- Nei, det er ikke spesielt overraskende. Den kjølige utviklingen fortsetter, men det er ikke så negativt som man kunne frykte. Det er imidlertid heller ikke noe som indikerer at det er i ferd med å snu, sier han.

Venter på januar

Han mener det er lite ny informasjonsverdi i tallene, og tror den neste månedens tall vil gi en bedre indikator på den videre prisutviklingen.

- Jeg venter i spenning på januar-tallene, sier han.

Men han påpeker at det var få som spådde prisnedgang i 2013 ved årets inngang.

- Det ville vært oppsiktsvekkende å hevde det da. Det var flere som ventet at boligprisveksten ville avta. Men det er overraskende når det skjer, for man greier ikke å forutse tidspunktet. Og når markedet snur er det en tendens til at det blir en kraftig korreksjon. Man opplever en atferdsendring hos dem som er ute i markedet, sier Bjørnstad.

Les også:

- Myte at mange unge bruker forbrukslån som egenkapitalHarald M. Andreassen: Kan være starten på en langvarig nedgang i prisene- Boligtallene er svært negativeSjeføkonom mener Norge bør innføre subsidier på boligbyggingNordea Markets: Halverer vekstanslag for norsk økonomi

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Tror fortsatt på fall i markedet

  2. Sjeføkonom: – Overraskende svakt

  3. Økonomer spår ny bolignedtur torsdag

  4. Annonsørinnhold

  5. – Boligmarkedet friskmeldt i løpet av året

  6. Dette skjer denne uken: Jobbtall fra USA og boligpristall i Norge