Finn-tall: Unormalt mange boliger til salgs i januar

Det lå 23 prosent flere bruktboliger ute i januar i år sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge Finn. Gjennomsnittlig annonseringstid var også langt høyere enn i fjor.

MER Å VELGE I: Det lå hele 20.901 annonser ute i årets første måned. Det høye antallet skyldes i stor grad at mange boliger forble usolgte i desember. Illustrasjonsfoto fra en boligblokk i Oslo.

Bolig- & Eiendomsutvikling
Publisert:

Det lå hele 20.901 annonser ute i årets første måned. Det er 23 prosent flere enn samme måned i fjor, ifølge oppdaterte tall fra Finn.

Nettstedet fører statistikk for bruktboliger som annonseres på nettstedet.

Samtidig er liggetiden på annonsene høy.

Gjennomsnittlig annonseringstid på Finn i januar var 52 dager. Det er 40 prosent lenger enn samme måned i fjor da annonseringstiden var 37 dager.

Man må fire år tilbake, til januar 2010, for å se tilsvarende tall.

- Beholdningen tømt

Det kom 7439 nye annonser på bruktboliger på Finns nettside i januar. Det er omtrent samme antall som i januar i fjor.

- Det man kan trekke ut av dette, er at et kjøligere boligmarked i fjor høst gjør at flere usolgte boliger kommer inn i januar, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse.

Per i dag ligger 15.757 annonser for brukte boliger til salgs på Finn.no.

- Den store beholdningen av usolgte boliger som har blitt overført fra desember til januar, den ser ut til å være tømt. Dette kan sammenlignes med beholdningen fra februar i fjor, sier Bjørnstad.

- Ikke høy liggetid

Han mener at en liggetid på 52 dager ikke er spesielt høyt.

- POSITIVE TALL: Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse mener Finn-tallene i sum tegner et positivt bilde av boligmarkedet i januar.

Jan Petter Lynau

- Det er som forventet, ut ifra den lange liggetiden på objektene i desember, der mange fortsatt ikke var solgt ved inngangen til januar. At den ikke er høyere, det ser jeg på som et positivt tegn, sier Bjørnstad.

- Jeg ser det i sammenheng med desember 2013. Da var gjennomsnittlig liggetid på 64 dager, noe som er 50 prosent høyere enn samme måned i 2012, sier han.

Høyere prisantydning

Prisantydningen per kvadratmeter er imidlertid noe høyere enn i fjor. Med en gjennomsnittspris på 31.957 kroner per kvadratmeter, er det en økning på 1,9 prosent fra fjoråret.

Men prisantydningen sier lite om hvor mye boligene faktisk har gått for.

- I seg selv er dette høye priser. Men vi vet ikke om de har gått til prisantydning, sier han.

I tillegg påpeker han at alle boliger vektes likt i annonsenettstedets tall. Det er for eksempel ikke kontrollert for beliggenhet, boligtype eller standard.

- Positiv utvikling

Sjeføkonomen mener tallene i sum tegner et positivt bilde av boligmarkedet i januar.

- Både når det gjelder prisantydning, utvikling i liggetid siden desember, og beholdningen av boliger i februar, så tyder tallene på en positiv utvikling i boligmarkedet gjennom januar.

- Nå blir det spennende å se boligpristallene som kommer onsdag, sier han.

Boligprisstatistikken for alle solgte boliger kommer onsdag 5. februar. Dine Penger og E24 kommer til å følge fremleggelsen fra klokken 11.00.

Finn.no er eid av Schibsted, som gjennom VG også eier E24. Enkelte ansatte i E24 har aksjer i Schibsted.

Les også:

Salget av nye boliger i Oslo stuperHøy aktivitet første visningshelgOBOS-sjefen: - Om ett år er boligprisene høyere enn i dag

Her kan du lese mer om