Folk som mister pass ofte kan nektes nytt pass

Mister du passet ditt tre ganger, risikerer du å måtte vente mange år på et nytt. 33.000 norske pass stjeles eller mistes hvert år. Nå skal misbruket stanses.

STRAMMER INN PASSREGLER: Politidirektoratet har laget nye retningslinjer for pass. Bilde av reisende på vei til passkontroll på Oslo Lufthavn.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

33.000 i året er et altfor høyt tall, slår Politidirektoratet fast. Politiet strammer derfor inn reglene for utstedelse av nye pass til dem som roter bort passet sitt, skriver Dagbladet.

10. februar i år sendte politidirektoratet ut nye retningslinjer for hvordan politidistriktene skal forholde seg overfor dem som gjentatte ganger mister passene sine.

Mister du to pass i løpet av ti år så vil du få en advarsel i posten. Mister du det for tredje gang kan du bli nektet nytt pass.

– Passloven gir hjemmel for å nekte utstedelse av nytt pass dersom «passet ikke oppbevares betryggende av passinnehaveren eller finnes i uvedkommendes besittelse», sier Gitte Hessenschmidt, avdelingsleder ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

Strammer også inn reglene for nødpass

Også reglene for nødpass strammes inn etter at folk heller kjøper nødpass i stedet for å stille seg i passkø hos politiet.

– Vi har tidligere hatt situasjoner der folk kjøper nødpass for en konkret reise på Gardermoen i stedet for å stille seg i lange passbestillingskøer i Oslo. Og så gjør de dette hver gang de reiser. Det er det nå blitt satt en stopper for siden dataanlegget varsler om forhistorien. Nødpass skal ikke være en snarvei gjennom systemet, sier Hessenschmidt.

Les også

Spania har gått forbi Danmark som nordmenns feriefavoritt

Les også

Dette er verdens ti dyreste og billigste reisemål

Les også

Avis: Flykrøll kan gi milliardsmekk

Her kan du lese mer om

  1. Reise
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Texas om natten

  2. Bedrageritiltalt nordmann holdt igjen i Brasil

  3. Politiet ber dronepiloter gjøre seg kjent med lovverket

  4. Annonsørinnhold

  5. Pass blir dyrere fra nyttår

  6. Forbrukerombudet: Sjekk mobilabonnementet før Europa-ferien