Finansdirektør Kjerstin Braathen i DNB: Spår to gode år

DNBs finansdirektør Kjerstin Braathen har en meget god nyhet til det norske folk: Norsk økonomi ligger an til å bli strålende i minst to år til.

I DAVOS: DNBs finansdirektør er på plass i Sveits i forbindelse med Verdens økonomiske forum.

Foto: Bjørn Haugan/VG
  • Bjørn Haugan
Publisert:,

DAVOS (VG/E24) Og hvis utenlandske skyer ikke ødelegger den norske moroa, så mener hun at norsk økonomi kan bli stabilt god i mange år.

– Slik det ser ut nå, tyder mye på at norske husholdninger kan se frem i mot minst to år, både i år og neste år, med stabil og god økonomi, hvor familienes inntekter samlet vi stige, sier Kjerstin Braathen, kvinnen som nevnes som en av det heteste interne kandidatene til å ta over som DNB-sjef når Rune Bjerke går av neste år.

– Inntekten vil øke for folk flest

Det er mer optimistiske signaler enn fra en del andre analytikere, som ser på 2019 som det siste gullåret i denne omgang.

– Jeg ser få forhold som tilsier at vi får en nedtur neste år. Renten skal noe opp, men ikke så mye at det vil slå kraftig inn i lommeboken til folk flest.

Les også

DNB Markets: Venter globalt tilbakeslag i 2021

– Skal vi ta år for år?

– I 2019 ligger prisveksten an til å havne under to prosent og lønnsveksten over tre prosent. Selv om det ligger an til to rentehevninger på 0,25 prosent i mars og september, vil den disponible inntekten til nordmenn gå opp i året som kommer.

– Det skjer i en tid hvor ledigheten er lav og hvor det ligger an til vekst i investeringene i industri og oljerelatert virksomhet.

– Vi ser at den gode økonomiske utviklingen i Norge vil fortsette i 2020. Renten skal videre opp med 0,5 prosentpoeng neste år, men samlet sett vil den disponible inntekten øke for folk flest også neste år.

- Tror knapt det de hører

– Hva med årene fremover?

– Det er vanskeligere å si noe sikkert om, men den omstillingsevnen norsk økonomi har vist etter oljeprisfallet i 2014, og en relativt svak krone, bør gi grunn til optimisme, sier hun til VG.

– Her nede i Davos er det mange som kommer og spør hvordan det har vært mulig at oljekrisen ikke har rammet oljelandet Norge kraftigere. De bare rister på hodet når vi forteller om nivået på arbeidsledigheten. De tror knapt det de hører, sier hun og legger til:

WORLD ECONOMIC FORUM: DNBs finansdirektør Kjerstin Braathen er for tiden blant statsledere og næringslivstopper i Davos.

Foto: Bjørn Haugan/VG

– Vi må også forklare hvordan myndighetene brukte store beløp til målrettede motkonjunkturtiltak, for å dempe krisen. Og at det fungerte veldig bra. De makroøkonomiske rammene har blitt mye bedre, noe som gjør at vi kan tillate oss å være optimister i Norge.

Hun sier skyene først og fremst er internasjonale.

– I Davos er mange preget av at handelskrigen mellom Kina og USA og ustabilitet i Europa med Brexit og politisk uro, skaper grunnlag for usikkerhet og fare for økonomisk nedgang, sier Braathen:

– Hvis det får utvikle seg pessimiske, kan de psykologiske effektene slå inn og forsterke inntrykket av krise.

Les også

Her fikk de yngste ansatte ti prosent lønnsøkning

Tror på lav rente

– Hva tror du blir utfallet av handelskrigen mellom Kina og USA?

– Tollkrigen kan nok løses på kort sikt, for begge land lider under den akkurat nå. Men den underliggende teknologikrigen kommer nok til å vare i mange år fremover.

– Du legger til grunn at boligrenten i Norge skal opp ett prosentpoeng de to neste årene. Det vil folk med voksen gjeld merke?

– Ja, men det er ingen dramatisk økning og en økning folk flest som er i jobb vil kunne håndtere. Og husk at renteøkningene er en god nyhet for norsk økonomi; rentene må opp fordi økonomien går så godt at den må dempes litt.

– Gjeldsgraden i Norge bekymrer mange?

– Jeg er ikke så bekymret over familienes gjeldsrate. Renten skal fortsatt være relativt lav og det viktigste er at folk har jobb å gå til. Vi er avhengige av å fortsette omstillingene; fortsatt drar oljerelatert virksomhet mye og vi må evne å få flere ben å stå på. Men samlet sett vil jeg si det slik: Det er mange som drømmer å være i den situasjonen Norge er i.

Les også

Tungvektere glimrer med sitt Davos-fravær

Les også

Norges Bank holder renten uendret – fortsatt duket for rentehopp i mars

Les også

DNB Markets: Tror på et svakere år for Norge – tynges av strømprisene

Her kan du lese mer om

  1. DNB
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. DNB merker lånerush hos bedriftene: – Fortsatt veldig høy fart

  2. Næringslivstopper tror ikke på krone-comeback

  3. DNBs milliardoverskudd øker i andre kvartal

  4. Annonsørinnhold

  5. Påtroppende DNB-sjef ser stort potensial for kostnadskutt: – Ambisiøst, men oppnåelig

  6. DNB deler ut over 14 milliarder i utbytte