Forbrukerombudet: - Har overhodet ikke vist vilje til å finne en løsning: Øker Uno Life-boten til 1,2 millioner kroner
Helsekostfirmaet Uno Life stanset ikke sine betalingskrav slik Forbrukerombudet ba om. Nå svarer ombudet med å øke boten med 200.000 kroner. Uno Life vurderer rettssak.
- Vi får sjelden så mange klager fra fortvilte forbrukere som vi har fått i Uno Life-saken. Om vi legger sammen pengesummene folk føler seg lurt og presset til å betale, blir det snakk om flere millioner kroner.
- Når selskapet nå likevel velger å stå på sitt, er vi nødt til å se på hvor sterke virkemidler vi har til rådighet, sier forbrukerombud Gry Nergård til Dine Penger.
Det var 18. august at ombudet varslet en rekordstor bot på én million kroner for det de mener er grove brudd på markedsføringsloven og angrerettloven.
Varslet kom etter at klagebunken mot helsekostfirmaet ble fire ganger tykkere i løpet av juli. Antallet klager fra norske forbrukere teller i dag over to tusen i antall.
Nå er boten endelig fastsatt til 1,2 millioner - 200.000 kroner høyere enn først varslet.
I en melding på sine nettsider skriver Uno Life at de ser frem til å prøve det de mener er et feilaktig gebyr for retten:
«Uno Life AS («Uno») har i dag blitt ilagt et overtredelsesgebyr av Forbrukerombudet. Vedtaket fattet av Forbrukerombudet er feilaktig både hva gjelder faktisk fremstilling og rettslig vurdering, hvilket innebærer at Uno vil få vedtaket overprøvet og om nødvendig bringe saken inn for domstolen.»
Les hele meldingen fra Uno Life her.
Les også:Britt (46): - Jeg sa opp avtalen, men ble likevel krevd for 1430 kroner
De påståtte lovbruddene skal ifølge Forbrukerombudet ha skjedd i flere faser av Uno Lifes salgspraksis, fra telefonselgernes tilbud om gratis prøvepakker til håndteringen av helsekost-abonnementene som følger.
Les Bjørnars (32) samtale:«Du trenger ikke å betale. Prøvepakken er gratis»
Onsdag forrige uke kom ombudet med en «tilleggsstraff»: De ba om Uno Life stanse innkrevningen av alle sine betalingskrav, da et flertall av abonnementsavtalene ifølge ombudet var inngått på ugyldig grunnlag.
Dette gikk selskapet ikke med på.
På et møte mellom ombudet og Uno Life fredag, ble resultatet at helsekostfirmaet kun gikk med på å sette sine inkasso-inndrivelser på vent over helgen.
- Har ikke vist løsningsvilje. Etter møtet sendte Forbrukerombudet et brev med svarfrist mandag, hvor de ba selskapet bekrefte at de er enige om å stanse omtvistede betalingskrav.
Mandag ettermiddag melder ombudet at Uno Life har svart at de ikke er enige i dette.
- Uno Life har overhodet ikke vist vilje til å finne en løsning for alle de frustrerte forbrukerne som har klaget på selskapet, sier Nergård.
Dermed velger nå ombudet å vedta den varslede boten – men med en økning til 1,2 millioner i stedet for én million. I tillegg varsler ombudet at ytterligere sanksjoner kan bli aktuelt, uten å spesifisere hva det kan være snakk om.
I sin uttalelse på egne nettsider sier Uno Life at de akter å fortsette den daglige driften – inkludert betalignskravene som ombudet ba om at selskapet stanset.
«Uno vil understreke at ordinær virksomhet videreføres og at Uno vil inndrive alle rettmessige kundefordringer. De kunder som mener å ha innsigelser mot Unos fordring vil selvsagt bli behandlet i henhold til gjeldende regler for inndrivelse og der tvist oppstår vil sakene på vanlig måte bringes inn for forliksråd.»
Dine Pengers har gjentatte ganger forsøkt å nå Uno Lifes advokat Hans Stensholdt for en kommentar mandag ettermiddag. Stensholdt henviser kun til uttalelsen på Uno Lifes nettsider.