10.000 mister mobilen i sommer

Nordmenn passer ikke godt nok på mobilen i sommermånedene. Vi mister den, bader med den og hunden får smake på den.

PASS OPP: Sørg for at bikkja ikke spiser telefonen! Eller at den blir stjålet, eller havner i vannet. Foto: Alf Øystein Støtvig
Publisert:

- Våre beregninger viser at inntil 10.000 mobiler ble skadet eller stjålet sist sommer. Mye tyder på at disse tallene blir minst like høye i år. I fjor sommer økte antall erstatninger med cirka 25 prosent, sier Arne Voll i Gjensidige Forsikring.
Han opplever at for mange blir det nesten som om livet stopper opp når mobilen forsvinner eller blir ødelagt.

LES OGSÅ:

Rådyrt å ringe fra fergene

Invitasjon til tyver

- Mange har smarttelefoner hvor de nesten oppbevarer «et helt liv». Når denne forsvinner med bilder, adressebok, e-post, telefonnumre og kalender, ja da er det virkelig krise for den det gjelder, sier Voll.
For når telefonen er borte er det for sent å sikre seg en backup, og langt fra alle har gode rutiner for å sikre innholdet på telefonen.
I Gjensidige har man registrert at sommeren er høysesong for mobilskader og forsvinninger.
- Det er disse månedene flest personer mister eller får ødelagt telefonen. Gjensidige forsikrer flere hundre tusen mobilkunder.

LES OGSÅ:

Mobilsurfing i utlandet kan koste deg dyrt

Nordmenn har blant annet en egen tendens til alltid å legge mobilen fra seg på bordet når de for eksempel er på ute en tur på byen.
Et av de sikreste stedene å oppbevare en mobil er i bukselommen foran eller i innerlommen på jakken.
Mobiler i åpne jakkelommer og i vesker kan virke som en invitasjon til tyver.

Sensitivt innhold

En gjennomgang av skademeldingene viser likevel et bredt spekter av farer for mobiler.
- Mange mobiler mistes i sjøen, faller i bakken, går i vaskemaskinen eller mistes i do. Vi har også fått meldinger om gjenglemte mobiler på fly, biltak eller at mobilen er druknet i et ølglass. Påfallende mange faller også i sjøen med sin mobil, forteller Voll.
Leder i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Tore Larsen Orderløkken, mener folk flest ikke tar nok forholdsregler for å sikre innholdet på mobilen.
- En ting er private bilder og kontaktlister, men mange bruker mobiltelefonen til for eksempel å sende jobbrelatert e-post, uten å ha gode rutiner for at innholdet ikke skal komme på avveie, sier han til VG.

LES OGSÅ:

Dette kan du ikke sende i flybagasjen

Ta sikkerhetskopi

Orderløkken mener at man burde ta sikkerhetskopier av viktig innhold, og at en personalisert åpningsmekanisme burde være det første hinderet som møter en mobiltyv.
- Alle operatørene til smarttelefoner har også en såkalt «kill pill»-funksjon som kan aktiveres etter kjøp. Med denne kan man fjernslette innholdet, eller spore telefonen, sier han.
Trådløse nettverk er også en vei inn for kriminelle, og e-post- og Facebook-kontoer kan lett overtas.
- Vi merker en økende tendens til at folk blir hacket eller intetanende laster ned spionvare som overvåker telefonen, og gjør at noen får full oversikt over alt innholdet. Vårt råd er å ikke åpne lenker eller programmer som kommer fra en ukjent avsender, sier han.

Få flere gode råd og tips om din privatøkonomi fra Dine Penger:

- trykk her for et godt tilbud på abonnement

Publisert:

Her kan du lese mer om