Ekspertene fraråder pengedryss for å imponere: Slik dater du billig og smart

Har du lyst på kjæreste, men mangler cash? Sjekk ekspertenes tips til hvordan du kan date smart på budsjett.

PARK-FLØRTERE: – Det morsomste kan også være det billigste, sier Inger Lise Fossum (t.v.). Dine Penger møtte henne i Slottsparken i Oslo med den single tvillingsøsteren Linn og singel-venninnen Kaja Jacobsen (t.h.).
 • Maria Lekve
 • Karl Wig
Publisert:

Prisen på kjærlighet.– En jeg datet sa plutselig at jeg måtte sette av hele helgen, og pakke sakene mine. Han tok meg med til et hotell, hvor han hadde leid toppsuiten. Der ventet vin, sjokolade og favorittmaten min. Jeg ble kjempesjarmert, forteller Anne Linn Fossum (27).

Den single Oslo-jenta er rask med å legge til at hun slettes ikke er dyr i drift:

– Penger og finstas betyr ingenting. Vi kunne like godt ha kost oss i parken!

Når Dine Penger møter henne, tvillingsøsteren Inger Lise Fossum (27) og venninnen Kaja Jacobsen (24), er det nettopp i en av Oslos parker de sitter og koser seg.

Inger Lise har hatt kjæreste i tre år. På deres første date var det ingen hvite duker.

– Vi tok en øl på Grünerløkka, og så satte vi oss i parken og skravlet. Vi møttes dagen etter og spiste middag ute, men det var ikke på noe dyrt sted, forteller hun.

Kvelden ble rundet av med nattbading på stranda.

LES OGSÅ:Hett boligmarked: En kjæreste er verdt én million

Ingen sammenheng. – Romantikk trenger ikke å være dyrt, sier datingekspert Espen Korsvik.

Han er instruktør og daglig leder i Dating Adventure, og avviser at det er noen sammenheng mellom hvor mange penger du bruker, og avkastning på kjærlighetsfronten.

– Du trenger ikke nødvendigvis å bruke så mye penger på å date. Det handler om å skape kvalitetstid sammen. Da kan det være mye mer romantisk å ikke bruke noen penger i det hele tatt, forklarer han.

Jentene i parken har i alle fall ingen krav om dyr finstas fra gutta.

– Det morsomste kan også være det billigste, smiler Inger Lise.

Heller lage selv. Tvillingsøsteren nikker enig. Hun er for tiden singel, og har datet flere fra nettet – ikke bare på høythengende hotellsuiter.

DATINGEKSPERT: Espen Korsvik.

– Det viktigste er at man har lagt en tanke i det. Jeg tror mange gutter tenker at de kan imponere med penger. Og det er nok også mange jenter som lar seg imponere av det, legger hun til.

– Litt overfladisk, kommenterer Kaja.

24-åringen mener det er langt viktigere å vise vilje og innsats, enn at man har for tung lommebok.

– Jeg synes det er mye koseligere å bli laget middag til, enn å bli tatt med på resturant!

LES OGSÅ: - Kjøp bolig sammen med en venn

Resturantfelle.

Ifølge datingekspert Espen Korsvik kan det å være svært spandabel faktisk gjøre daten mindre vellykket.

– Å gå på en dyr restaurant kan lett bli kleint. Det er mye bedre og møtes en plass der hvor man kan føle seg vel. Da får man som regel en mye bedre date, sier han.

Han får støtte fra kjærlighets-veileder og kursholder Ann-Kristin Haugen. Hun mener restaurantbesøk er en utfordrende arena å date på fordi det kan være mye uro og forstyrrelser – i tillegg til å være en passiv aktivitet.

– Dessuten sitter man gjerne midt imot og føler at man må enten lytte eller snakke, så stillhet blir ikke naturlig. Du får dermed ikke så god mulighet til å kjenne etter hvordan det føles. Sjansen er mye større for at det ikke oppstår følelser, og at de ikke velger å møtes igjen, forklarer hun.


Dyr middag med roser? Korsvik fraråder deg å ta første date på en dyr middag med roser og andre effekter. Da vil man nemlig risikere å sette en standard som det kan være vanskelig å leve opp til senere.

– En rose skal være en overraskelse, ikke noe som er forventet og påkrevd. Hvis du setter standarden så høyt, blir det plutselig ikke så spesielt lenger, forklarer han.

VEILEDER I KJÆRLIGHET: Ann-Kristin Haugen.

Dating handler ikke om å imponere andre, men å vise en bra side av seg selv, påpeker eksperten.

LES OGSÅ:- Samboerskap kan være felle

Velg aktiviteter. – Den beste daten er ofte når man gjøre noe sammen som gjør at en blir kjent. Man må prøve å være seg selv, gjøre noe som enten jenten eller gutten har lyst til. Dersom gutten liker å kjøre snøbrett, kan daten være i et alpinsenter, foreslår Korsvik.

Kjærlighets-veileder Haugen trekker fram fysiske aktiviteter som noen av de beste tingene man kan gjøre sammen, fordi det aktiverer sansene. Aller best er det om man kommer seg vekk fra folk og støy, og ut i naturen:

– Naturen og vann eller hav er alltid en god ramme. Med minst mulig forstyrrelser blir sansene rettet mot den andre og situasjonen. Det gir rom for naturlige stille pauser, og dermed mulighet for å kjenne etter hvordan den andre virker på deg, avslutter hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Jeg trodde hun skulle gi opp. Motkreftene i finansverdenen var så sterke

 2. Betalt innhold

  – Hun er den råeste dama jeg vet om

 3. Betalt innhold

  – Han er en som tror alt er mulig

 4. Hver tredje Oslo-boer vil flytte på landet

 5. Leserne spurte om sin situasjon og bolig: «Jeg føler meg som en stor idiot som ikke kjøper leilighet»