Sjekkliste for kjøp av varmepumper

Her er momentene du skal se etter når du vurderer å kjøpe luft-til-luft varmepumpe.

Åpen trapp: Frie luftveier er viktig for at en luft-til-luft-varmepumpe skal gi best mulig resultater. Da sirkulerer luften best rundt i huset.
  • Geir Ormseth
Publisert:

Velg et kjent merke. Ukjente merker gir betydelig lavere besparelse, viser testresultat tidligere presentert i Dine Penger.

Les også:Stor test: Dette er de beste varmepumpene

Tilpasset norsk vinter. Pass på at varmepumpen har varmekabel i bunnpanne, samt dreneringskanal. Hvis ikke risikerer du at kondensen samler seg til en stor isklump som propper igjen hele pumpen.

Totalpris. Det er en fordel å kjøpe montering og varmepumpe av samme forhandler. Da slipper du å bli kasteball mellom montør og selger dersom noe går galt med varmepumpen. Sjekk om elektrisk tilkobling er inkludert.

Montør. Feilmontering er ofte årsaken til havari. Det er derfor viktig at montøren er sertifisert av en anerkjent importør eller av NOVAP. Husk at det nå ikke er lov å montere selv!

Viftesus. Ikke plasser utedelen nær soveromsvinduet eller helt inntil naboen. Ikke plasser innedelen rett over favorittstolen i stua.

Lav minimumseffekt er bra. En luft-luft-varmepumpe med lav minimumseffekt (laveste varmeproduksjon) strekker fyringssesongen lenger og gir økt lønnsomhet, særlig hvis du har lavt eller lite oppvarmingsbehov.

Da kan nemlig varmepumpen også putre og gå på dagene med minst varmebehov, typisk i oktober og april. En minimumseffekt på 600 watt eller lavere er bra (i brosjyren oppgis den gjerne som 0,6 kW).

Cop-skryt. COP-tallet viser hvor mange kWh varmepumpen klarer å produsere pr kWh forbrukt under definerte forutsetninger. Jo høyere COP, desto bedre. Glem lønnsomhetsanalysene fra forhandleren. Dine Penger har sett svært mye villedende tall og regneeksempler for varmepumper, også fra store og seriøse forhandlere. Du kan derfor ikke vite om forhandlerens tall er pålitelige.

Varmepumpeskryt som «COP inntil 5,0» skal du overhodet ikke vektlegge. «Inntil-skryt» gjelder nesten alltid under svært urealistiske forutsetninger. Det er kun resultater fra SP eller MTT du bør vektlegge av tester.

De fleste varmepumper er ikke testet hos SP og MTT. Da bør du be om å få COP beregnet ved 7 grader ute og 20 grader inne sertifisert av Eurovent. Det er fabrikktall beregnet under standardiserte forutsetninger. Tallene er ganske pålitelige og gir en god pekepinn for varmepumpens COP.

Fem års klagerett. Husk at du har fem års klagerett på varmepumpen og monteringen.

Slik virker varmepumpen

En luft-til-luft-varmepumpe henter energi fra omgivelsene, tilfører noe elektrisitet og flytter varmen inn i huset.

Utendørsdelen er et luftinntak: En vifte suger inn luft som varmer opp ekstremt kald kjølevæske. Væsken omdannes til gass som så presses sammen, slik at temperaturen øker kraftig.

Innendørsdelen er et varmeelement: Gassen utenfra avgir varme, som en vifte blåser inn i boligen. Når varmen er frigitt, kjøles gassen, inntar væskeform og går tilbake til luftinntaket.

Innedelen og utedelen er knyttet sammen med kjølerør og elektrisk kabel, men kan monteres på ulike sider av huset. Det er også mulig å installere flere innedeler.

Så god er varmeeffekten. Med en panelovn bruker du 1 kilowattime (kWh) elektrisitet for å tilføre boligen 1 kWh varme.

  • Med en varmepumpe kan du grovt regnet ta tregangeren:
  • Du bruker 1 kWh elektrisitet på å utvinne 3 kWh fra uteluften. Netto får du da tilført 2 kWh.
  • Pumpen kan hente energi ned til 20 minusgrader.

Dess kaldere det er, dess mindre er effekten. Men de beste klarer å levere «2,5-gangeren» helt ned i 15 minusgrader.

Varmepumpen bør monteres i etasjen der stuen ligger. I praksis klarer den ofte bare å varme opp denne etasjen, særlig om stuen ligger i annen etasje.

Derfor er det lett å overvurdere hvor stor del av varmebehovet pumpen dekker. Du vil fortsatt trenge panelovner til resten av huset. Også fordi pumpen gir mindre varme, dess kaldere det er.

Du kan lese mer hos Enova og Varmepumpeinfo.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Nye varmepumper er best i test

  2. Stor test: Dette er de beste varmepumpene

  3. Spar 9000 kroner med varmepumpe: Dette er billigst fyring

  4. Klager fikk medhold, slapp regning på 25.000 kroner: Varmepumpe ga ikke lovet innetemperatur

  5. For kaldt for varmepumper- men salget tar av