Nytt hopp for boligprisene

Nå oppjusterer eiendomsmeglerne prognosen for boligprisene i 2012.

ROSINEN I PØLSA: Aker Brygge er blant landets mest attraktive områder.
Publisert:

Det blir bare dyrere og dyrere å kjøpe seg bolig her i landet.

Boligprisene i juni er uendret fra mai, men korrigert for normale sesongvariasjoner var prisene likevel 0,9 prosent høyere.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris var på 29.500 kroner i juni. Det er en økning på 7,6 prosent fra juni i fjor.

Det viser den månedlige boligprisstatistikken fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

- Absolutt sterkere

- Prisveksten er absolutt sterkere enn vi trodde da vi satt her for ett år siden, sier styreleder i EFF, Terje Buraas.

I mai steg prisene med 0,1 prosent, korrigert for sesongvariasjoner. Årsveksten var da 7,0 prosent.

Drammen, Buskerud, Øvre- og Nedre Romerike har den høyeste prisveksten. I Drammen har boligprisene steget med 11 prosent det siste året.

Samtidig oppjusterer eiendomsmeglerne sin egen prognose for samlet boligprisvekst i 2012 fra 4-6 prosent til 7-8 prosent.

- Vi har fått en høyere prisstigning enn det vi la til grunn ved begynnelsen av året. Hittil i år har vi en omsetningsvekst på 3 prosent. Det virker kanskje ikke så høyt, men det var en rekordstor omsetning i fjor, sier nestleder i EFF, Leif J. Laugen.

Ifølge lederen i Norges Eiendomsmeglerforbund, Tormod Boldvik, var de 4-6 prosentene «brukt opp» allerede etter årets fire første måneder.

- Mai og juni er egentlig forholdsvis lave måneder, men den tidlige prisveksten gjør at vi må oppjustere prognosen, sier han til E24.

Lav formidlingstid

Nestleder Laugen i EFF sier boligmarkedet preges av lav formidlingstid og høy prisdannelse.

- Boligmarkedets utvikling i Norge står i skarp kontrast til ikke bare verden og Europa, men også våre skandinaviske naboland. I Danmark ligger omsetningstiden for boliger på over 200 dager, mens boliger i Norge i gjennomsnitt ligger i 22 dager, noe vi er fornøyd med, sier Laugen.

Trondheim er byen hvor boligene selges kjappest, gjennomsnittlig liggetid på Finn.no er 13 dager. Rett bak følger Oslo og Bergen med 14 dager.

Laugen forklarer det gode boligmarkedet med den generelle økonomiske utviklingen.

- Kombinasjonen av en svært ekspansiv pengepolitikk med rekordlav rente, et godt arbeidsmarked, god lønnsvekst og arbeidsinnvandring har skapt et grunnlag for den høye etterspørselen etter boliger, sier han.

Boligprisrapporten viser at det er leiligheter som er mest i skuddet for tiden.

Mens prisen for leiligheter har steget med 8,7 prosent de siste 12 månedene, har eneboliger kun steget 4,8 prosent pris. Delte boliger har steget i pris med 7,1 prosent.

Les også: Kraftig boligprisfall for borettslagsleiligheter i juni

Les også: Det skjulte luksusmarkedet i Oslo

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om