Kampen om pensjonsmilliardene: Nå truer også Silver-kundene med søksmål

Kampen om pensjonsmilliardene i det skadeskutte fripoliseselskapet fortsetter. Nå har myndighetene både Silvers eiere og pensjonskunder på nakken.

VURDERER SØKSMÅL: Silver-kunder er ikke fornøyde med administrasjonsstyrets løsning for å sikre deres pensjonsutbetalinger.

Foto: NTB scanpix / skjermdump fripolis.no NTB scanpix / skjermdump fripolis.no
  • Karl Wig
Publisert:,

– Norske myndigheter har valgt å sette 20.000 Silver-kunder og ni milliarder kroner i spill, uten at de aner hva konsekvensene blir, sier Helge Thorsen, jurist og representant for flere Silver-kunder, til E24.

Finansdepartementet avviser kritikken og sier ting er på stell.

– Det var nettopp av hensyn til 20.000 kunder at Silver ble satt under offentlig administrasjon. Selskapet hadde ikke økonomi til å oppfylle de løftene det hadde gitt sine kunder, svarer statssekretær Tore Vamraak (H).

Onsdag ble det kjent at administrasjonsstyret forslår å skrape sammen rubb og stubb i Silver – inkludert egenkapital – og fordele pengene utover 20.000 Silver-kunder.

Løsningen innebærer at Silver-aksjonærene ikke får en krone.

Torsdag gikk Silvers eiere ut mot det de mener er en «uholdbar forvaltningspraksis» som har «frarøvet aksjonærene deres verdier».

De vurderer rettslige skritt mot norske myndighter, som satte Silver under offentlig administrasjon i februar.

Les også

Finanstilsynet avviser påstand fra Silver-eiere

Mangler fortsatt penger

Nå vurderer Silver-kunder det samme.

– Vi er flere som ikke vil akseptere en slik løsning. Da går vi heller til sak, sier Thorsen, som også selv er Silver-kunde.

– Myndighetene foreslår jo at eiernes egenkapital går inn i kundepotten. Det samme som gjør eierne sure, bør vel gjøre dere fornøyde?

– Det er én måte å se det på. Men selv om man bruker eiernes egenkapital, mangler det fortsatt penger, sier Thorsen.

Han viser til at myndighetenes forslag innebærer at Silver-kunder på det jevne mister fem prosent av pensjonsutbetalingene sine, sammenlignet med hvor saldoene stod da staten overtok administrasjonen.

I tillegg kommer tapt avkastning etter at polisene ble løst fra investeringsporteføljen og flyttet over i et lavrentefond, fremholder han.

VURDERER SØKSMÅL: Silver-kunde og jurist Helge Thorsen mener myndighetenes forslag til løsning ikke holder vann.

Foto: Privat

– Finnes ingen lovhjemmel

Han påstår at myndighetenes forslag er lovstridig. Finansdepartementet avviser dette ovefor E24.

– Det finnes ingen lovhjemmel for å avkorte pensjonen vår. Det er saldoen på kontoen da Silver ble satt ut i offentlig administrasjon som må være grunnlag for utbetalingene. Noe annet finnes det ikke grunnlag for i gjeldende rett. Hadde myndighetene utredet dette skikkelig, hadde de også sett det, hevder Thorsen.

Selv om den anslåtte avkortingen på fem prosent er bedre enn tidligere scenarioer – på et tidspunkt fryktet man at halvparten av pensjonsutbetalingene kunne gå tapt – fremholder han at det monner.

– Noen har har fem, seks millioner i kapital. Det blir kroner av det. Og for pensjonistpar med dårlig økonomi er det ikke noe hyggelig å måtte droppe sydenturen, eller pengegaven til barnabarna, sier Thorsen.

Les også

Silvers eiere varsler «rettslige skritt»

Statssekretæren: – Forstår at det oppleves som vanskelig

– Jeg har stor forståelse for at kundene opplever dette som vanskelig, skriver statssekretær Tore Vamraak til E24 i en uttalelse.

Ifølge Finansdepartementet er den foreslåtte løsninger fra administrasjonsstyret helt i samsvar med reglene for fordeling av midler. De avviser dermed påstanden om at myndighetene handler i strid med loven. De mener også administrasjonsstyret har redegjort grundig for sine vurderinger, både økonomiske og juridiske.

– Når summen av løfter er større enn selskapets midler, må administrasjonsstyret – på samme måte som bostyret i et konkursbo – fordele midlene etter de reglene som Stortinget har vedtatt. Aksjonærene har ikke lenger rett på noe fra selskapet, og midlene skal gå til å gi kundene best mulig pensjonsutbetalinger, skriver Vamraak.

Jeg er glad for at administrasjonsstyret nå har lagt frem et forslag til løsning. En endelig løsning er det kundene og Finanstilsynet som skal ta stilling til.

Les også

Finanstilsynet avviser påstand fra Silver-eiere

Les også

Silvers eiere varsler «rettslige skritt»

Les også

Kan begrense Silver-kunders tap

Flere artikler

  1. Kan begrense Silver-kunders tap

  2. Silvers eiere varsler «rettslige skritt»

  3. Finanstilsynet avviser påstand fra Silver-eiere

  4. Annonsørinnhold

  5. Fersk Silver-rapport: – Burde forstått at selskapet ville få problemer

  6. Dette kan Silvers kunder forvente