Nordmenn trosser økonomisk nedtur:
– Feriebudsjettet er tilbake på toppnivå

Ledigheten øker, oljeprisene faller og kronen er svak. Alikevel koster Ola og Kari på seg skikkelig dyre sommerferier som aldri før. - Nordmenn tar ikke innover seg alvoret i oljebremsen, mener sjeføkonom.

VIL TIL SOLEN: Nordmenn er villige til å åpne lommeboken for å sikre seg noen måneder på stranden i sydhavslandene.
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

I 2015 valgte flere nordmenn enn vanlig å stramme kraftig inn på feriebudsjettet i møte med mørkere skyer over norsk økonomi.

Nå er stemningen imidlertid helt annerledes, forteller reiselivsselskapet Momondo.

I løpet av januar har én million nordmenn besøkt selskapets sider på jakt etter ferietur.

Det er første gang i selskapets historie at pågangen har vært så stor.

– 1 million besøkende i løpet av januar er et utrolig høyt tall, med tanke på Norges størrelse. Vi har sett en kraftig økning på vår reisesøkeside i januar, og generelt det siste halvåret.

– Det er litt overraskende med tanke på medieoppmerksomheten rundt dårligere utsikter for norsk økonomi. Nordmenn lar seg tydeligvis ikke skremme av dette, sier Kaja Hanøy, talsperson for momondo i Norge.

Ifølge Virke er dette i tråd med at nordmenn velger å bestille sydenferien stadig tidligere for å sikre seg en plass under Syden-parasollen om sommeren.

Les også

Først «takket» Solberg den svake kronen – så gikk den «til værs»

Flere merker pågang

– Vi ser at nordmenn prioriterer ferien sin høyt og at man også i litt mer økonomisk usikre tider verner om hovedferien, som for mange er en tur til utlandet om sommeren.

– Våre siste undersøkelser viser at feriebudsjettet er tilbake på toppnivå med et nivå som ligger hele 23 prosent over 2015 nivå og 3,5 prosent over 2014 nivå, sier direktør for reiseliv utland Sverre McSeveny-Åril i Virke.

Virke-direktør i Reise Utland Sverre McSeveny-Åril.

Han legger til at den store økningen fra fjoråret trolig henger sammen med at nordmenn flest var vel forsiktige når de anslo feriebudsjettet i 2015.

Les også

Hit ble det dyrere å fly i 2015

– Årets anslag er mer i tråd med det forbruket vi var sett de siste årene, og i økningen fra 2014 til nytt toppnivå er det mulig man har justert inn noe av effekten av en svakere norsk krone ved planleggingen, sier McSeveny-Årli.

Ikke alle er like positive til denne utviklingen. Ved starten av året sa sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen at han trodde nordmenn flest ikke tok innover seg seriøsiteten av oljebremsen.

TROR PÅ STYRKELSE: Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets

– Jeg har lenge vært bekymret for at folk tar for lett på dette. Det er all grunn til å be folk roe ned feriebudsjettene sine nå, særlig i utlandet. Kronesvekkelsen gjør at ferien fort blir dyrere enn du hadde trodd.

Les også

Nordmenns feriebudsjett i 2016 vekker bekymring

Fortsatt svak krone

Selv om nordmenn flest virker å ha skrudd på optimismen har ikke valutaanalytiker Camilla Viland i DNB gode nyheter til reiseglade nordmenn.

– Jeg tror ikke nordmenn fleste tenker veldig mye på valutakursen når de skal på ferie, men de må nok belage seg på en fortsatt svak krone også gjennom sommeren, sier hun til E24.

Ifølge DNB vil kronen styrke seg svakt mot euroen, som er valutaen i de mest populære ferielandene Spania og Hellas, i løpet av årets første halvdel. Men det er ført mot slutten av året at prisen på én euro vil bikke under 9 kroner, understreker Viland.

Les også

I disse landene kan du få billig ferie i 2016

– Selv om kronen skal styrke seg noe, så vil den fortsatt være svak. Det vil si dyrere enn det vi har vært vant til å feriere utenlands. Det er rimelig med svak krone i en periode hvor oljebrems rammer norsk, veksten er lavere enn normalt og renten skal settes ned, sier valutastrategen til E24.

McSeveny-Årli i Virke tror ikke dette vil ha noe å si for nordmenns reiselyst gjennom 2016.

– Både tidligere erfaringer og våre siste undersøkelser viser imidlertid at valutakurs normalt ikke har den helt store påvirkningen på nordmenns ferievalg, så lenge man har økonomisk mulighet til det prioriterer mange å bruke penger på ferien, sier han til E24.

I løpet av den siste måneden har euroen svekket seg 1,01 prosent mot den norske kronen.

Les også

Turistene trosser mild vinterstart: – Ingen tvil om at svak krone er årsaken

Dårlig nytt for Norge

I fjor kunne de fleste turistoperatørene i Norge melde om enorm interesse både fra nordmenn og utlendinger.

Ifølge rykende ferske tall fra konsulentselskapet NHC var 2015 et svært godt år for den norske hotellnæringen. Den samlede losjiomsetningen endte på 13 milliarder kroner, som er økning på 50 prosent fra 2006. Oslo-hotellenes omsetning økte med 13 prosent.

Svak krone har vært godt nytt for den norske turistnæringen fordi høykostlandet Norge nå er billigere enn tidligere, sammenlignet med andre land.

Dersom flere nordmenn nå trekker ut av landet for sommeren er det dårlig nytt for den norske turistnæringen. Viland kan imidlertid berolige med at utenlandske turister fortsatt vil kunne gjøre et kupp på norgesferie. Særlig om amerikanere og briter vil kunne nyte godt av dette.

– Vi venter at både kronen, dollaren og pundet vil styrke seg i året som kommer. Men dollaren og pundet vil styrke seg mer en kronen og derfor er det grunn til å vente at det blir enda dyrere for nordmenn i disse landene, sier Viland.

Les også

Ekspert: - Slik bør du spare

Les også

Reiseformidler anklages for ulovlig flybillett-løfte

Les også

Norges Bank kan ha «avslørt» gigantsvikt i statens oljeinntekter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Reise
 2. Reiseliv
 3. Valuta
 4. Oljebransjen
 5. Kronekurs

Flere artikler

 1. Nordmenns feriebudsjett i 2016 vekker bekymring

 2. Euro har ikke vært billigere i år

 3. Nordmenn brukte mer på charter i 2015

 4. Hit skal nordmenn reise på ferie i år

 5. Nå gjør kronesvekkelsen charterturene dyrere