Spekulerer i ekstrem prisvekst: Opplever stadig mer «boligflipping» i Oslo
Oslo-megler Anders Wekre ser stadig flere spekulanter. De kjøper og selger raskt, orker ikke å leie ut og kjøper gjerne oppussingsobjekter – uten å pusse opp.
Når Oslos boliger i snitt blir 12,8 prosent dyrere på kun ett år, er det kanskje bare naturlig: Boligene kjøpes også av folk med helt andre intensjoner enn å bo i dem.
Folk som bare vil tjene penger. Ifølge Oslo-megler Anders Wekre i Eie Wekre & Partners kommer det stadig flere av dem – for nå er pengene lettjente.
– Jeg og kollegene mine opplever at det er betydelig flere boliger som kjøpes av spekulanter enn tidligere. Og de har is i magen: De sitter på objektene i et par måneder og venter på riktig timing. Så skviser de sitronen, sier han til E24.
Økonomer frykter boligboble i Oslo
– Risikoen er minimal
Wekre har lang erfaring med boligsalg i de tidligere arbeiderklassestrøkene Sagene, Torshov og Bjølsen.
I dag er de blant Oslos aller dyreste områder, etter flere år med stupbratt prisvekst. For tiden er det østkant-bydelene Grünerløkka og Gamle Oslo som leder an. Her ligger årsveksten nå på 14,5 prosent, ifølge Eiendom Norges mai-statistikk.
Men over hele Oslo presses prisene lynraskt. Snittet for alle områder av byen var en vekst på 2,2 prosent mai. Det betyr at en bolig kjøpt til fire millioner kroner ved begynnelsen av måneden, var blitt 88.000 kroner dyrere ved slutten.
Med slike avkastningsutsikter ser mange spekulanter ikke lenger behov for å legge inn mye innsats mellom kjøp og salg, forteller megleren.
– Før var det vanlig å leie ut boligene i mellomtiden, men nå ser vi at mange heller lar leilighetene stå tomme. Fort, inn, fort ut. Det er uansett lettjente penger, og risikoen er minimal, sier Wekre.
Bekrefter økning
– Når du hører om objekter som øker mange hundre tusen i pris på noen måneder, er det lett å se hvorfor spekulanter fristes. Oslo er et overopphetet marked, og da kan vi få slike utslag, sier direktør Carl O. Geving i Norges eiendomsmeglerforbund til E24.
På bordet til meglertoppen ligger en fersk undersøkelse som nettopp er utført blant Oslo-meglere.
– Det meldes om en viss økning i spekulanter, men erfaringene om omfanget er delte. Samtidig er det nå ekstra lavt boligtilbud, og da kan press fra spekulanter oppleves som særlig vanskelig for de som etablere seg, sier Geving.
– Er flere spekulanter dumt?
– Ikke alltid. I nyboligmarkedet er vi faktisk avhengige av investorer som kjøper i en tidlig fase og realiserer prosjektene. Men i bruktboligmarked er det veldig trangt nå. Investorer med finansielle musker øker prispresset. Blir det veldig mange av dem, vil det være uheldig.
Trenger ikke oppussing
Boligprisutviklingen går i noen klassiske bølger. Fra overgangen til desember til januar har den historiske prisøkningen vært på 3-4 prosent. Fenomenet kalles «januareffekten». Den har fått ekspertene til å klø seg i hodet, men slår sjelden feil – boligprisene får som regel en «nyttårsrakett», med et plutselig prisbyks i det vi går inn i et nytt år.
Slike sesongbølger bruker spekulantene til sin fordel, forteller Wekre.
– Jeg har flere eksempler på spekulanter som kjøpte oppussingsobjekter i november og solgte videre i januar. De pusser ikke opp, faktisk gjør mange det motsatte:
– De fjerner ting og ribber leiligheten ytterligere, for å rendyrke oppussingsobjekt-statusen. Det har vært helt ekstremt, sier han.
Frykter spekulant-boble
Tendensen megleren mener å kunne bekrefte, er akkurat hva flere norske økonomer har advart mot.
Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen mener et spekulant-inntog i stor skala gir risiko for en boligboble i Oslo, hvor prisene blåses opp av vedvarende tro på høy avkastning.
Sjeføkonomen trekker paralleller til storbyer som Vancouver og Hongkong, hvor boligprisene har vokst til astronomiske nivåer – og hvor flere nå frykter boblen kan implodere dersom vinden snur.
– Hvis mange nok spekulanter kaster seg på i Oslo, hjelper det ikke lenger å bygge. Da har boliger blitt til frimerker, og vi er vi på vei mot 200.000 per kvadratmeter. Det kan bli en selvforsterkende, spekulativ boble, sa han til E24 for noen uker siden.
Megler-topp i Oslo: – Folk er desperate
– Det kan snu
Geving tror dagens investorer lener seg for tungt på historiske jubeltall.
– Vi har hatt en fantastisk utvikling i det norske boligmarkedet i 24 år, nærmest sammenhengende. De har vært en lang lang opptur, med en dump etter finanskrisen i 2008. Dermed oppheves mange av de tradisjonelle økonomiske lovene, sier meglertoppen.
– Jeg tror mange nærmest fortrenger at det også vil være en risiko på lang sikt i eiendomsmarkedet. For på et tidspunkt kan prisene snu.