DNBs hovedkontor i Barcode i Bjørvika i Oslo.

Terje Pedersen / NTB

«Renteradar har startet en smertefull diskusjon i bankbransjen»

DNB har valgt å hindre deres kunder i å sammenligne renter på boliglån med andre banker via løsningen til oppstartsselskapet Renteradar. Dette er ikke nødvendigvis umoralsk, men åpner opp for en smertefull diskusjon i bankvesenet om prisdiskriminering av kunder og (mangel på) åpenhet.

 • Fredrik Harboe
  Fredrik Harboe
  Høyskolelektor ved Bjorknes Høyskole
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Prisdiskriminering høres ut som en ufin praksis, men benyttes utbredt i de fleste bransjer. Det betyr at man gir forskjellige priser til forskjellige kunder. Innen bankbransjen er logikken at solide kunder med høy inntekt og høy egenkapital (for eksempel i form av penger på konto eller lavt belånt bolig) innebærer lav risiko og mersalgsmuligheter. Disse kan derfor få relativt gode betingelser.

En IT-konsulent kan velge å fakturere en stor bedriftskunde med god betalingsevne kr 2.000 i timen, men samtidig fakturere en liten bedriftskunde med lav betalingsevne kr 750 i timen. Begge eksempler viser prisdiskriminering i praksis og for mange bedrifter er prisdiskriminering et viktig grunnlag for å drive forretningen.

Les også

DNB sperrer tjenesten Renteradar: – Det er David mot Goliat

Her kommer Renteradar inn i bildet. I noen tilfeller vil kunder, av forskjellige årsaker, få dårligere betingelser enn det de burde. Ved å innhente informasjon om kunders lånedata og betingelser kan de formidle lån fra en bank til en annen og presse renten ned for kunden. Dette burde være gode nyheter for alle, unntatt banken som ikke har fulgt med i timen og som da mister en (ekstra) verdifull kunde. Kunden må også gjøre opp en mening om hvorvidt renten er det viktigste i bankforholdet. Kanskje er kontakt med en betrodd rådgiver, tilgang til analyser og nettbankens funksjonalitet også av verdi, utover boliglånsrenten.

Så hva er egentlig problemet Renteradar belyser? Problemet er at mange bankkunder har:

 1. Dårlig oversikt over sine nåværende og historiske betingelser
 2. Lite kunnskap om hvorvidt betingelsene reflekterer deres kredittverdighet.

Banker burde helt klart hjelpe mer med punkt 1, men burde bankene ta ansvar for punkt 2? Burde banker selv proaktivt oppsøke eksisterende kunder for å finne ut om de burde få bedre betingelser dersom en ny kredittvurdering tilsier det?

Hvis kunder ikke mottar denne tjenesten, er det rett og rimelig at tredjeparter, som Renteradar, kan bistå dem med innhenting av nye tilbud. Skal en enke på 80 år akseptere dårlige betingelser fordi hun ikke tør spørre banken? Det er viktig at tilliten til banken blir opprettholdt ved åpenhet rundt betingelser og aktiv dialog med kundene.

Les også

Renteradar mener DNB hindrer åpenhet. Men partnernes kunder kan heller ikke bruke tjenesten

DNBs kunder har gjennom underskriftskampanjen på underskrift.no muligheten til å kreve å bruke tredjeparter som får tilgang til deres lånedata via nettbanken. Dersom kundene derimot viser seg å være fornøyde med status quo, så vil debatten fortsette om hvorvidt banker har et tilfredsstillende system for å ivareta alle kunder. Kanskje må banker i fremtiden eksplisitt begrunne kunders rente og dokumentere en periodisk «rentesjekk» for å undersøke om renten fortsatt er konkurransedyktig?

Prisdiskriminering er en nødvendighet i bankvesenet, men nå må banker i større grad «spleise» litt på kunder som ikke nødvendigvis er høyrøstede! Underskriftskampanjen til Renteradar vil tydeliggjøre hva kundene ønsker. Ballen ligger snart hos DNB.

Publisert:

Flere artikler

 1. IT-eksperter kritiske til renterobot

 2. DNB sperrer tjenesten Renteradar: – Det er David mot Goliat

 3. DNBs bud på Sbanken og det norske boliglånsmarkedet

 4. Renteradar mener DNB hindrer åpenhet. Men partnernes kunder kan heller ikke bruke tjenesten

 5. Hallgeir Kvadsheim om bankoppkjøp: – Udelt negativt for konkurransen i Norge