Stortinget vil ha nye regler for erstatning til trafikkofre

De store partiene på Stortinget vil ha nye regler for å beregne og forvalte erstatninger til trafikkofre. De ber justisministeren få opp farten.

Stine Solberg (23) fikk erstatning etter en trafikkulykke. Pengene må stå i banken til negativ realrente. Hun bor vegg i vegg med foreldrene, Bjørn Einar og Gunhild Solberg, i en spesialbygd bolig.
Publisert:

Budskapet fra en rekke partier på Stortinget er enstemmig når det gjelder beregning og forvaltning av erstatninger til trafikkofre.

– Dette er uverdig. Justisdepartementet må få opp farten, sier stortingsrepresentant Martin Henriksen fra Arbeiderpartiet.

– Dette er helt kokeliko, sier Frp-leder Siv Jensen.

– Det må gå an å bruke sunn fornuft, sier Jenny Klinge fra Senterpartiet.

– Regjeringen må finne ordninger som kompenserer for tapet, og det haster, sier Karin Andersen fra SV.

Høyre rakk ikke å kommentere saken mandag.

Aftenposten/E24 skrev nylig om Caroline Lysberg (30) i Namsos. Hun fikk i høst 5,6 millioner kroner i erstatning etter en trafikkulykke i 2013.

Pengene skal erstatte tapte inntekter og ekstra utgifter gjennom livet. Det blir lagt til grunn at dette blir oppfylt ved at hun klarer å oppnå en realavkastning på pengene som er en tredjedel høyere enn Oljefondet klarer.

Det samme gjelder Stine Solberg (23) fra Kvelde ved Larvik, som Aftenposten/E24 skrev om 14. desember. Men hun er avskåret fra dette fordi hun har verge. Da forvalter fylkesmannen pengene, og loven om vergemål sier da at de skal stå i banken.

Justisdepartementet arbeider med et forslag til en lovhjemmel for å kunne lage en forskrift med nye renteregler. Planen er å sende forlaget til Stortinget før sommeren.

Les på E24+

Trafikkofre må slå Oljefondet på børsen for å få full erstatning. Det skaper problemer for Caroline Husvik Lysberg.

Les på E24+

Staten forventer 4 prosent avkastning av erstatningen hennes. Loven pålegger henne å sette pengene i banken til negativ rente.

Stiller spørsmål til justisministeren

Stortingsrepresentant Martin Henriksen (Ap) sitter i justiskomiteen. Fylkesmannens pålagte plassering av erstatningene i banken for dem som har verge, opprører ham særlig.

– Jeg kommer til å stille et skriftlig spørsmål til justisministeren om prosessen for å endre dette og om når vi kan vente å få saken til Stortinget, sier han.

Han forstår at koronaen legger arbeidspress på departementet. – Men det er nesten ett og et halvt år siden saken ble sendt på høring, sier han.

Han vil også vurdere på praksisen med at 4 prosent realavkastning blir lagt til grunn i utmåling av erstatninger. – Erstatningen og tilhørende avkastning må dekke det som er grunnlaget for erstatningen, sier Henriksen.

Les også

Forsikringsbransjen punger ut korona-erstatninger

Les også

Gjensidige har aldri tjent mer på forsikring

Frp vil ikke vente

Siv Jensen mener det er det to regler som slår hverandre i hjel.

– Først får trafikkofre erstatning basert på at de skal oppnå 4 prosent reell avkastning. Deretter kommer loven og sier at pengene skal settes i banken. Som alle har merket, er bankrenten nå null, sier hun.

At Justisdepartementet arbeider med endringer i reglene, er det eneste positive hun ser.

– Men departementet må få ut fingeren. Det går ikke an å vente helt til sommeren med å foreslå endringer. Det er nå over ett år siden høringsfristen gikk ut. Dette må skje fort, sier hun.

Hvis så ikke skjer, vil Jensen ta saken opp i Stortinget.

Hun er også sterkt skeptisk til ordningen med at fylkesmennene skal forvalte pengene til trafikkofre som har verge.

– Det skal ikke være opp til myndighetene å bestemme hvordan dette skal forvaltes. Dette skal enkeltmennesker og familiene deres få bestemme selv, sier Jensen.

Senterpartiet: «Merkelig»

Jenny Klinge er justispolitisk talsperson for Senterpartiet.

– Både den høye realrenten i beregningen av erstatningen og lovpålagt plassering i banken fremstår som merkelig. Aftenposten har jo i sine artikler fått frem hvorfor dette kan slå uheldig ut for dem som allerede er i en vanskelig livssituasjon, sier hun.

Klinge tar forbehold om at dette ennå ikke er blitt en sak i Stortinget. – At de får erstatning basert på at de oppnår 4 prosent realavkastning på pengene, samtidig som vi legger til grunn 3 prosent realavkastning for Oljefondet, fremstår som et paradoks, sier hun.

Les også

Naturskader har kostet Norge over 30 milliarder kroner siden 2008

SV vil rette opp bakover i tid

SVs sosialpolitiske talsperson Karin Andersen synes det er en «helt urimelig forutsetning» at de som får erstatning skal kunne oppnå 4 prosent realavkastning av pengene.

– Du skal være temmelig skarpskodd aksjespekulant for å oppnå dette. Dermed blir erstatningene for lave. Erstatningene må tilpasses den avkastningen som er faktisk mulig å oppnå, sier hun.

Hun vil at erstatninger justeres i samsvar med rentenivået.

– Regjeringen erkjenner at det her har oppstått et stort tap. Da haster det å få gjort noe med saken. Renten har vært lav lenge, og dette bør rettes opp bakover i tid, sier hun.

Hun kjenner seg igjen i det Aftenposten skriver om fylkesmannens pålagte plassering i bank.

– Før var det mye dårlig forvaltning av erstatninger for dem som hadde verge. Pengene skulle stå trygt, og derfor fikk vi regelen om at fylkesmannen skal sette dem i banken, sier hun.

Men denne tryggheten medfører også tapt avkastning på grunn av bankrente nær null.

Publisert: