Homeopati-slakt i Australia: Forbrukerombudet vil ha strengere alternativ-regler i Norge

Etter en stor kartlegging fra australske myndigheter, er dommen krystallklar: Homeopati er ikke effektivt mot noe som helst. – Norske politikerne bør sette en fot i bakken, mener Forbrukerombudet.

VIL HA STRENGERE ALTERNATIV-REGLER: Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør i Forbrukerombudet.
Publisert:

– Det vil være en lang rekke personer som ikke vil bry seg om denne rapporten, og som vil kalle det en konspirasjon fra den etablerte eliten.

– Men vi håper det vil være fornuftige folk der ute, som nå vil revurdere salg, bruk og sponsing av disse produktene.

Uttalelsene kommer fra professor Paul Glasziou, leder av en homeopati-komité som ble nedsatt av det australske helsedepartementet.

Etter å ha gjennomgått ikke mindre enn 225 forskningsstudier om den tradisjonsrike alternative behandlingsformen, er dommen nedslående:

Etter en omfattende bevisvurdering fastslår komiteen at det ikke finnes noen helseplager eller sykdommer hvor homeopati-behandlinger har gitt en målbar og positiv effekt.

Tvert imot:

– Folk som velger homeopati risikerer helsen sin dersom det medfører at de velger bort eller utsetter andre behandlinger hvor effekten er godt dokumentert, skriver komiteen i rapporten, ifølge The Guardian.

Les også

Helsedirektoratet krever nytt svar om legenes kortgebyrer: – Underlig at de kan si det er lov

Fritt frem i Norge – men kan ikke love effekt

Her i Norge har homeopati og annen alternativ medisin vært god business i mange år.

– I dag kan nesten hvem som helst behandle folk for nær hva som helst, sier fagdirektør Tonje Skjelbostad i Forbrukerombudet til E24.

I 2012 ble alternative medisiner og behandlinger kjøpt av nær annenhver nordmann – for til sammen 4,7 milliarder kroner, følge Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM).

I Norge krever den såkalte alternativloven at alternative behandlere gir en «nøktern og saklig beskrivelse» av virksomheten sin i markedsføringen.

De får ikke lov til å påstå at alternative behandlingsformer virker mot konkrete sykdommer eller lidelser.

Les også

- Dette er bare for drøyt

Hevder de kan kurere kreft og AIDS

Likevel er det mange som prøver seg:

– Vi har sett flere tilfeller hvor alternativbehandlere i Norge har hevdet at de kan kurere livstruende sykdommer som AIDS og kreft.

– Det er svært alvorlig, for det lokker sårbare forbrukere til behandlingstilbud som enten ikke har dokumentert effekt, eller hvor det er dokumentert at de ikke har effekt. I tillegg er de ofte kostbare, sier Skjelbostad.

I flere år har ombudet overvåket alternativbehandleres markedsføring og slått ned på dem som hevder på seg en effekt – ikke bare for alvorlige sykdommer, men også behandlinger som akupunktur og healing.

Eller produkter som hevder de fjerner skadelig informasjon fra maten din.

Les også

Ber helsedepartementet kontrollere alternativbehandlerne

– Bør sette fot i bakken

Til tross for strenge regler rundt markedsføringen av homeopati og annen alternativmedisin i Norge, er ikke Forbrukerombudet fornøyde.

– Vi mener regelverket ikke beskytter forbrukerne godt nok i dag. Den eneste reguleringen går på markedsføringen, som vi fører tilsyn med. Men vi mener politikerne bør sette en fot i bakken også på utøvelsen av alternativbehandlinger, sier Skjelbostad.

I fjor sendte ombudet en henvendelse til Helse- og omsorgsdepartementet hvor de ba om grep for bedre kontroll med alternativbransjen.

Ombudet ønsker seg blant annet:

  • Krav til grunnleggende medisinsk utdanning for alle som driver alternativ behandling i Norge
  • Et fagutvalg som jobber frem et regelverk som sikrer bedre forbrukervern
  • Et nytt offentlig organ som føler tilsyn med bransjen

Enn så lenge forblir det en ønskeliste.

– Inntrykket vårt er at politikerne ikke har veldig lyst til å ta tak i dette arbeidet, sier Skjelbostad.

– Hva tenker du om det?

– Det er uheldig, for forbrukerbeskyttelsen er etter vår vurdering for dårlig, så lenge det bare er markedsføringen og ikke selve utøvelsen av behandlingene som er regulert.

E24 har vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet, som ikke har hatt umiddelbar anledning til å kommentere saken. Vi har også forsøkt å nå Norske Homeopaters Landsforbund ved flere anledninger for en kommentar til denne saken, uten å få svar.

Les også

Uno Life stanser salget

Les også

Ber helsedepartementet kontrollere alternativbehandlerne

Les også

Helsedirektoratet krever nytt svar om legenes kortgebyrer: – Underlig at de kan si det er lov

Publisert:

Her kan du lese mer om