Oslo runder 4.000 boliger for salg

Bruktboligtilbudet er nå det høyeste siden finanskrisen slo inn i Oslo-markedet for ni år siden, ifølge tall fra Eiendom Norge.

HAR MYE Å VELGE I: Boligtilbudet har fortsatt å øke i august, og det er nå over 4.000 nye og brukte boliger for salg i hovedstaden.
Publisert: Publisert:

Etter måneder med prisfall har boligkjøpere i Oslo fått større makt og flere tusen objekter å velge og vrake i.

Nå har boligtilbudet nådd et nivå meglerbransjen ikke har sett maken til siden 2008, rett før finanskrisen lammet markedet.

I sommer har det ligget over 3.000 boliger ute for salg i Oslo, og antallet har nå passert 4.000, viser E24s sammenstilling av tall fra Finn og Eiendom Norge.

Øker videre

– Tilbudssiden i Oslo har steget gjennom hele august, sier meglerforeningens direktør Christian Dreyer til E24.

På Finn sto det oppført totalt 3.888 boliger til salgs i Oslo tirsdag. Av disse er 2.385 bruktboliger og 1.622 nye boliger, inkludert ikke-ferdigstilte prosjekter.

Les også

Her skrelles førstegangskjøperne: – En alvorlig utfordring

Men ikke alle boliger har nådd Finn. Eiendom Norge fører egen statistikk over salgsoppdrag i bruktboligmarkedet, og denne viser over 3.000 objekter.

Når man legger til nybygg fra Finn blir det godt over 4.000 boliger for salg totalt, også etter at man korrigerer for mulige feil- og dobbeltoppføringer.

– HAR STEGET I HELE AUGUST: ifølge Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer er boligtilbudet i Oslo på sitt høyeste siden 2008. Men han forventer ikke at det øker mye mer heretter.

... men ikke rekordhøyt

Dreyer mener antallet bruktboliger gir det beste historiske sammenligningsgrunnlaget, ettersom nyboligprosjekter periodevis bidrar til store tilbudssvingninger.

– Med over 3.000 bruktboliger for salg nå, må vi tilbake til 2008 for å finne et høyere august-volum, sier Dreyer.

Han forklarer sommerens boligøkning slik:

– Tidligere kjøpte nærmest alle bolig i Oslo før de solgte, fordi det var så lite å velge i. Nå er situasjonen snudd: Stadig flere velger nå å selge før de kjøper, fordi de er usikker på om de får solgt. Og det er dette skiftet som har gitt det kraftige løftet i tilbudssiden.

– Og vi forventer at boligtilbudet holder seg ganske høyt i tiden fremover, fortsetter meglertoppen.

Enkelte medier har slått fast at tilbudet nå er rekordhøyt, men det er feil: Det var altså høyere for ni år siden, og da var det også vesentlig høyere.

– På denne tiden 2008 var det godt over 5.000 boliger til salgs. I 2009 og 2010 var tilbudet også rett under dagens nivå. Det var tøft. Finanskrisen ga stans i omsetningene, sier Dreyer.

Les også

Ba folk tenke seg om før de brukte megler: Nå bruker han megler selv

– Helt normale volum

Selv om det totalt er mange boliger for salg i markedet, har antallet visninger de siste helgene ikke vært høyere enn i foregående år, med 2016 som et viktig unntak – da var det full boligtørke.

– ORDINÆRT UTBUD: NEF-direktør Carl O. Geving mener antallet visninger gir den beste tilbudsindikasjonen, og poengterer at det er i tråd med andre år – med unntak av 2016.

– Det er et godt utbud, men heller ikke mer enn normalt, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til E24.

– Jeg registrerer at det kommer mange meldinger om at tilbudet er det høyeste siden da og da. Men disse tallene er egnet til å skape forvirring og dramatisere, for de sier ingenting om hvilke boliger som faktisk kan kjøpes nå. Det er oppsatte visninger som er den sikreste indikatoren på det reelle tilbudet, mener Geving.

Da E24 sjekket Finn tirsdag var i overkant av 700 boliger oppført med visning førstkommende søndag, men antallet vil øke utover uken.

– Trolig ender vi på rundt tusen visninger denne søndagen, anslår Geving.

– Og det er ikke et oppsiktsvekkende høyt volum. I fjor var det halvparten, men da hadde Oslo sterk boligmangel. Sammenlignet med årene før er dette boligutbudet helt ordinært, sier meglertoppen.

Venter høst-prisfall

At det totale boligtilbudet er så mye høyere, indikerer samtidig mange nyregistreringer som kan gi visningsbyks i helger fremover. Ifølge Eiendom Norge har det kommet mange nye boliger for salg i nettopp de siste par ukene.

Les også

Kraftig salgsnedgang for nye boliger

– Men at det skal øke mye mer herfra, tviler jeg på. Jeg tror tilbudssiden vil stabilisere seg på dette nivået, sier Dreyer.

– Hva gjør det med prisene videre; august har historisk sett vært en måned hvor prisene bykser et par prosent, men gitt markedet nå ser du kanskje ikke samme utvikling i år?

– Jo, jeg tror vi må forvente at prisene følger sesongsvingningene og fortsatt går noe opp i august. Men utover høst høsten forventer jeg at prisene vil falle svakt, slik de også har pleid å gjøre tidligere år.

Publisert:
Gå til e24.no