Boligprisene

Meglersjef varsler salgsrush og prisfall: – Finanstilsynet sprer frykt

Frykten for å møte stengte lånekraner fra nyttår gjør at flere nordmenn nå føler seg presset til å handle raskt, ifølge Privatmegleren-sjef Grethe Meier: Hun spår salgsrush og fallende boligpriser denne høsten.

 • Karl Wig
Publisert:

– Finanstilsynet går ut og sprer frykt med forslaget om å stramme inn boliglånsforskriften. Vi kan få en helt ekstraordinær september, sier Meier E24.

Fasiten for hele meglerbransjen kommer først i starten av oktober, men Meier sier hun allerede nå ser at salgsvolumet i meglerkjeden hennes er i ferd med å sprenge tidligere rekorder:

– Det er oppsiktsvekkende høyt. Jeg tipper vi slår vår tidligere omsetningsrekord fra juni, og havner på rundt 1.700 salg nå i september, sier Meier.

Les på E24+

Bloomberg: Ny rekord for negative renter: Slik ser boliglånsrenten ut verden rundt

– Og fordi salgsvolumet er så høyt, blir det mindre press på prisene. Jeg tror ikke det blir noen prisfest på noen måte utover høsten, tvert imot: Vi vil se at boligprisene synker, sier Meier.

Hun mener den nylige renteøkningen fra Norges Bank – den fjerde på ett år – også kan virke prisdempende, men i mindre grad.

– Mange føler et press

– September er en god salgsmåned uansett, men for oss virker det som at tilsynsforslaget nå skaper ekstra salgsaktivitet.

– Det gir gode tider for dere i meglerbransjen?

– Ja, for oss er det jo fint, men for boligkjøpere skaper dette en uheldig situasjon. Finanstilsynet har utløst frykt med forslagene sine, og nå føler mange et press for å komme seg inn i boligmarkedet raskt.

Les også

Massivt priskutt for hundremillionersvilla på Frogner

– Hvordan sprer tilsynet frykt?

– De sprer frykt med forslagene sine om å både kutte i bankenes fleksibilitetskvote, og kutte i hvor mye boligkjøpere får låne. Det er mange, særlig unge og førstegangsetablerere, som vil rammes av den reduserte lånetilgangen dette innebærer, spesielt i byer hvor boligprisene allerede er høye. De som har fått et finansieringsbevis etter dagens regler, ser at de må forte seg før reglene eventuelt strammes inn.

Finanstilsynet har konkret foreslått at maksgrensen for nordmenns totale låneopptak nedjusteres fra 5 til 4,5 ganger bruttoinntekten, og at bankenes muligheter til å gjøre unntak fra forskriftskravene – den såkalte fleksibilitetskvoten – blir halvert fra 10 prosent til 5 prosent av utlånene.

Mener renteøkningen betyr mer

Selv om det er bred enighet om at boligmarkedet vil nedkjøles dersom tiltakene faktisk innføres, er ikke alle med på Meiers spådom om at frykten for reglene alene vil bevege høstmarkedet.

– Det er mye for salg i markedet nå, og det absorberes brukbart. Men det er fortsatt et kjøpers marked, og det tror jeg blir forsterkes av renteoppgangen. Jeg er mer usikker på hvor mye frykten for strengere boliglånskrav vil spille inn, sier Leif J laugen, styreleder i meglerkjeden Krogsveen, til E24.

Det er ikke Finanstilsynet som bestemmer om innstrammingene skal gjennomføres, men Finansdepartementet og finansminister Siv Jensen.

Les også

Europris-arving måtte trekke luksusvilla til 35 millioner

Hun har sendt forslagene ut på høring og har invitert bransjeaktører til et møte i departementet torsdag. En endelig beslutning er ventet før jul.

Laugen mener mange har fått med seg at det slett ikke er noen automatikk i at Finansdepartementet gjør slik tilsynet ber om, noe man også har sett i tidligere revideringer av boliglånsforskriften.

Selv synes han Siv Jensen nå bør bruke tiden hun har til rådighet, og drøye en endelig beslutning frem til jul – slik at man først kan se an effekter av den nylige renteøkningen.

Frykter «jojo-marked»

– Det er mye som tilsier at boligmarkedet kan roe seg ytterligere, og det kan jo være et argument for å ikke stramme til så mye som tilsynet foreslår, sier Laugen.

Les også

Bank-Norge mobiliserer til kamp mot nye boliglånskrav

Imens advarer Privatmegleren-sjefen sterkt imot å innføre tilsynets forslag.

– Den foreslåtte låneinnstrammingen er direkte usosial, og straffer unge som ikke kan bruke foreldrene som bank, mener Meier, som selv tror Jensen vil forkaste forslagene.

– Det blir mest sannsynlig ikke gjennomført, men inntil vi vet utfallet, skaper dette måneder med unødvendig uro. Boligmarkedet er veldig følsomt, og vi kan nå få et jojo-marked.

– Og hvis Siv Jensen faktisk gjennomfører innstrammingene?

– Det vil få en dramatisk effekt for et boligmarked som i dag er i balanse. Å tukle med boligmarkedet nå, gir en meget stor risiko for norsk økonomi, sier Meier, som fremholder at Norge allerede risikerer å rammes av nedturen i verdensøkonomien.

– Ingenting tilsier å stramme inn nå, mener hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligprisene
 2. Boligmarkedet
 3. Finansdepartementet
 4. Privatmegleren
 5. Siv Jensen
 6. Finanstilsynet
 7. Bolig

Flere artikler

 1. – Prisene skal videre opp. Det er jeg ganske sikker på

 2. Bank-Norge mobiliserer til kamp mot nye boliglånskrav

 3. Forbrukerrådet støtter omstridt boligforslag: – En håndsrekning til unge boligkjøpere

 4. Meglertopp frykter boliggrep vil ramme førstegangskjøpere

 5. Boligprisene faller: – Vi ser høsteffekten komme