Boligtall mandag kl. 11: Tror prisene bykser på fall i «vanvittig» boligtilbud

Boligprisene i Oslo har steget tross «vanvittig» mange boliger lagt ut for salg. Nå går antallet objekter tilbake. Det vil forsterke prisveksten, mener eiendomstopp.

TROR PRISVEKSTEN KAN FORSTERKES: Nybyggsjef Jørn Are Skjelvan i DNB Eiendom ser allerede tegn på at varelagrene synker i Oslo. Han tror det kan bli større rift om objektene fremover.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Alt tyder på mer prisvekst i Oslo, sier Jørn Are Skjelvan, nybyggsjef i DNB Eiendom, til E24.

– Hittil i år er leilighetsprisene opp fem prosent, og dette er til tross for vanvittig mange boliger i markedet. Nå er dette volumet på vei ned.

Klokken 11 mandag legger meglerbransjen frem boligfasiten for april.

Les også

Forventer rush i boligmarkedet etter påske: – Sunnere marked

Tror prisveksten forsterkes

Skjelvan rapporterer om stor appetitt blant kjøpere, som har klart å sluke unna de mange objektene som er lagt ut i årets Oslo-marked.

Men allerede ser eiendomstoppen at varelagrene har begynt å synke.

Da er det duket for sterkere rift fremover, tror han.

– Og forsterket prisvekst?

– Ja, jeg tror det. Det grunnleggende her er at svært mange ønsker seg bolig i Oslo om dagen. Det ser vi også i nyboligmarkedet, hvor vi har doblet salget. Og da vil synkende utbud normalt presse opp prisene, forklarer Skjelvan.

Sjeføkonom uenig, tror prisene vil falle

Men sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret mener det motsatte i realiteten vil skje:

– Vi venter ikke at prisveksten vil bli forsterket fremover, tvert imot venter vi svakere prisvekst og mest sannsynlig negative vekstrater utover året, forteller Macic til E24.

Sjeføkonomen tror også mandagens apriltall vil vise en svak prisnedgang, og ikke prisveksten som øynes fra flere meglerhold.

TROR IKKE PÅ STERKERE PRISPRESS: Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret venter prisfall i april og tror veksten kan bli negativ utover året.

– Med dagens veldig positive arbeidsledighetstall, virker det enda mer trolig med en renteøkning i juni. Sånn vi ser det, er renteøkning en viktigere driver for boligprisene enn fallende arbeidsledighet, fremholder Macic.

Høyere renter pleier å være avkjølende på boligprisene.

I tillegg påpeker Macic at det ferdigstilles mange nye boliger i sommer, særlig i Oslo.

Les også

Obos-prisene i Oslo falt 2,1 prosent i april

Tror høyt volum begrenser april-prisveksten

I mars steg boligprisene 0,7 prosent på landsbasis, litt over normalen for måneden.

Partner Christoffer Askjer i meglerkjeden Sem & Johnsen venter mer oppgang i mandagens meglerfasit, men ser ikke tegn til at prisveksten forsterkes inntil videre.

– Vi tror tallene vil vise at april har hatt et svært høyt omsetningsvolum, og at det har vært moderat til god prisvekst. Utbudet er godt, og det gir mange salg, men det begrenser også prisveksten noe. Den kunne vært høyere hvis volumet var noe lavere, sier Askjer.

Les også

Ap opprettholder leilighetsnorm i Oslo – Høyre kaller det boligbløff

– Vil ikke være den første som byr

Han forteller også om boligkjøpere som vegrer seg for å by først. Det gjør at det fortsatt kan ta tid å få solgt objektene, ifølge meglersjefen.

– Å sitte på gjerdet har nærmest blitt en sport i noen segmenter. Folk klarer ikke gjøre en selvstendig vurdering av hva som er en ok pris, og vil ikke være den første som byr, sier Askjer, og fortsetter:

– Så får man kalde føtter fordi ingen andre byr, selv om det er en bolig som treffer på kriteriene. Mange boligkjøpere prøver å være så ekstremt strategiske at de rett og slett utsmarter seg selv. Det er ofte grunnen til at det kan ta tid å få solgt helt kurante objekter. Da snakker vi om leilighetssegmentet, der det er et ganske godt utvalg.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. – Færre kommer til å få boliglån

  2. – Hadde aldri forventet den reaksjonen

  3. Meglertopper venter boligprisfall til høsten

  4. Sterk boligprisøkning i august – tross kjølige forventninger

  5. – Spenningen kommer etter påske