Rekordmange boliger til leie: Sjekk leieprisene der du bor

Aldri før har det vært like mange boliger til leie på Finn.no som i årets tre første måneder, ifølge Opinion. Likevel stiger prisene.

Stiger. Prisene på leieboliger har steget i hele landet de siste månedene. Se hva en hybel koster i ditt nabolag.

Foto: Anne Lise Stranden
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:,

I snitt koster det nå over 12.000 kroner i måneden å leie en leilighet i Stavanger. I Oslo er det nesten like dyrt.

Til tross for rekordmange boliger til leie, fortsetter prisene å stige, ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av Finn.no.

Rekordmange leieboliger. Tallene fra første kvartal i år, viser at antall annonserte leieboliger på Finn.no økte med hele 33 prosent fra samme tid i fjor. Det er det høyeste antallet som er målt noensinne.

Les også:Start jakten på studentbolig nå

Oslo hadde den sterkeste veksten med 40 prosent økning, mens Trondheim hadde en vekst på 37 prosent. I Stavanger og Bergen har veksten vært lavere, men likevel høy med henholdsvis 18 og 15 prosent økning det siste året. Totalt ble det annonsert 29.600 boliger på Finn.no i første kvartal i år.

«Økningen kan skyldes stigende forventninger til lønnsomhet i utleie og at flere har skaffet seg mulighet til å leie ut. Den sterke økningen i tilbudet av utleieboliger kan i seg selv bidra til å dempe veksten i leieprisene. Det gjelder særlig Oslo hvor veksten har vært særlig sterk over tid», skriver Opinion i rapporten.

Les også:Å leie ut møblert bolig kan gi skattefradrag

Prisstigning i alle byer. Likevel viser statistikken altså at prisene stiger.

Johan Fredrik Høvås, salgsdirektør i Finn Eiendom

Foto: Caroline Roka

– Prisene forsetter svakt opp og tyder på et sunt leiemarked, sier Johan Fredrik Høvås, salgsdirektør i Finn.no eiendom.

Han peker på at den store veksten i antall annonserte leieboliger kan ha sammenheng med at Finn.no har tatt noen markedsandeler fra andre aktører etter at de lanserte noen nye tjenester for annonsering av hybler og bofelleskap i fjor.

– Likevel har nok den usikre situasjonen på boligmarkedet i fjor, der prisene gikk litt ned gjort at flere har valgt å leie ut fremfor å selge, sier han.

Dyrest i Stavanger. Prisen på en gjennomsnittsleilighet i Oslo har steget med 2 prosent fra 4. kvartal 2013 til 1. kvartal 2014. Dette kommer på toppen av kraftig prisstigning de siste årene (se tabell).

En hybel i Oslo koster nå rekordhøye 7465 kroner i snitt per måned. Da kan det kanskje være fristende å slå seg sammen med venner å leie en fireroms, der snittprisen i Oslo ligger på 16.917 kroner. Fordelt på tre personer blir det omtrent 5600 kroner.

I Stavanger, som er den dyreste leiebolig-byen i landet, har prisen imidlertid vært uendret fra tredje kvartal i fjor til første kvartal i år. Der koster en leiebolig i snitt 12.094 kroner nå.

Tabellen viser gjennomsnittspriser for ulike boligtyper etter annonserte priser på Finn.no:

Leiepriser 1. kvartal 2014

Kilde: Opinion.no


Flere privatpersoner leier ut. Samtidig som Finn.no la frem sin ferske statistikk, la Statistisk sentralbyrå (SSB) i dag frem årstall for leiemarkedet i 2013. Tallene fra SSB er ikke sammenlignbare med tallene fra Finn.no, ettersom de også tar for seg leieforhold som ble inngått tidligere år, samt leieforhold der leietaker og utleier kjenner hverandre - familie etc.

Gjennomsnittlig leiepris pr mnd for leiligheter de siste årene.

Kilde: Opinion

SSB skriver i sin rapport at det er flest privatpersoner som leier ut bolig i Norge uten relasjon til leietaker, men at også profesjonelle utleieselskaper utgjør en viktig gruppe, særlig i de større byene. I Oslo inkludert Bærum utgjør disse to segmentene til sammen nesten 75 prosent, og her er det de profesjonelle selskapene som er størst.

Kommunale boliger og studentboliger står for mellom 15-20 prosent av leiemarkedet i de største byene.

«Disse offentlig eller semi-offentlig satte leiene ligger klart lavere enn det mer markedsstyrte segmentet, der de private aktørene setter leien. Det samme gjelder leiene i det mer uformelle leiemarkedet, der personer som leier ut, er venn eller i slektskap med leietaker eller i leieforhold der arbeidsgiver er utleier» heter det i rapporten.

Les også: - Studenter klarer seg uten sportsbod og utsikt

Kilde: Opinion

Flest unge leietakere. Hele 75 prosent av leietakerne i undersøkelsen fra SSB er under 45 år, med hovedtyngde på dem mellom 25 og 45 år.

Om undersøkelsen: Landsdekkende rapport av antall annonser med boligeiendommer til leie på Finn.no Nedbrutt på type eiendom og geografi. Vi tar kun med leiligheter, eneboliger, hybler eller bofellesskap, rekkehus eller tomannsbolig. Øvrige objekter til leie er ikke inkludert. Annonser hvor følgende ikke er oppgitt er heller ikke med: kommune eller postnummer, husleie pr måned, boligens størrelse (areal). Normalt omfatter dette til sammen 5-10% av annonsene.

Grunnlaget for prisberegningene er hybler og leiligheter annonsert til leie på Finn.no. Det er dermed annonserte priser som ligger til grunn. Statistikken inneholder ikke priser for eneboliger, rekkehus og bofellesskap fordi boligene i de tilfellene er for forskjellige. Databasen inneholder de priser som stod i annonsen ved kvartalsslutt. Kilde: Opinion.no

Følg Dine Penger på Facebook

For ordens skyld: Både E24 Dine Penger og Finn.no er eid av Schibsted.

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Leieprisene øker, men ikke i takt med boligprisene: Dette koster det å leie i Norges fire største byer

  2. Eksplosjon i ledige leieboliger

  3. – Vi har aldri vært i nærheten av slike tall

  4. Annonsørinnhold

  5. Over 9.000 utleieboliger står tomme: – Historisk høye tall

  6. Boligprisene til himmels, tyngre i leiemarkedet