Lei ut et rom nå og da: Tjen penger på boligen din

Annette Raabe (28) sper på inntekten med å leie ut et rom til turister. Sjekk hva du bør tenke på om du drømmer om å bli utleiebaron.

MERVERDI: Annette Raabe (28) valgte å leie ut for å tjene ekstra penger, men opplever at det også gir en stor merverdi.
  • Maria Lekve
Publisert:

Leie ut. Dersom du skal bort på ferie eller har et ekstra rom der du bor, er det fullt mulig å tjene noen ekstra penger.

Annette Raabe (28) hadde et ekstra rom som stod tomt og bestemte seg for å leie det ut.

Etter seks gjester er hun storfornøyd med opplevelsen.

– Det er en mulighet til å tjene ekstra penger, men det gir også en stor merverdi, sier Raabe.

LES OGSÅ: Så lite bolig får du for BSU-sparingen

«Givende» Det er kun en og en halv måned siden hun startet, men Raabe sier hun allerede storfornøyd med opplevelsen.

– Jeg tenkte litt over det først. Det er jo noe uvant med å invitere fremmede mennesker inn i leiligheten. Men det har fungert veldig bra, sier Raabe.

Hun kaller opplevelsen for «givende»:

– Jeg har oppdaget at det er en unik mulighet til å bli kjent med andre folk. Jeg har møtt utrolig mange interessante mennesker, som jeg har hatt hyggelige samtaler med og fortalt dem om Norge, sier hun.

LES OGSÅ: Så lite bolig får du for BSU-sparingen

Kan si nei. Hun bruker den nettbaserte tjenesten Airbnb til å profilere boligen. Rommet på Majorstua er nå søkbart for folk over hele verden.

Hun kan selv velge om hun vil akseptere en forespørsel.

– Det handler litt om hvilken magefølelse jeg får med vedkommende og om det passer med tidsplanen. Jeg går ikke i minus dersom jeg velger å ikke leie ut noen dager, sier Raabe, som forteller at hun flere ganger har sagt nei.

Hun har applikasjon på mobilen, der hun mottar henvendelser rundt boligen.

– Jeg har hatt besøk av unge på rundt 30 år, men også et eldre ektepar. I helgen hadde jeg besøk av en fransk dame som ikke snakker engelsk, forteller Raabe.

LES OGSÅ: Er det urimelig at samboeren betaler husleie hos meg?

Hvem passer det for? Ifølge Raabe er det å leie ut boligen noe som passer for alle typer mennesker:

– Jeg anbefaler det egentlig til alle som har et ekstra rom, eller en leilighet, sier Raabe.

Men ifølge henne kan det være en fordel å være ryddig, samt må du ha tid og overskudd til å administrere besøket.

Hun forteller at hun må kommunisere med vedkommende før, under og etter besøket.

– Jeg må sjekke at alt er på stell, at jeg har fått betaling. Så må jeg møte dem, gi fra meg nøkkelen, samt må rommet være klart og ryddig. Det er så klart litt administrasjon, sier Raabe.

LES OGSÅ: Se opp for visningsfellene

Økende trend. Stadig flere leier ut boligen for kortere tidsrom. Tidligere var korttidsutleie for det meste annonsert i avisene, noe som gjorde det vanskelig tilgjengelig for utenlandske besøkende.

Nå har flere nett-tjenester gjort at korttidsleie har blitt enklere å få tak i

På verdensbasis har over fire millioner brukt Airbnb til å reise med siden oppstarten i 2008.

Vi vokser eksponentielt og ser at nordmenn i økende grad har fått øynene opp både for å reise med Airbnb, og for å åpne hjemmet sitt for andre fra hele verden, sier Ole Ruch, som er Managing Director i Nord-Europa.

Han forteller at i Norge er det litt over 800 boliger listet gjennom Airbnb.

– Vi regner med å nå 1000 i løpet av året. Det er mer enn 2 ganger så mange som da vi startet i 2012, sier Ruch.

– Hvem er det som bruker tjenesten?

– Alle! Vi har et vidt spekter av brukere - interessant nok er det for eksempel flere brukere på 55+ enn i aldersgruppen 18-25. En annen stor gruppe er unge profesjonelle i etableringsfasen, 25+. I Norge er vår eldste vert 75 år, og år yngste 19 år. Det er også delt 50/50 mellom kvinner og menn.

– Hvem kan leie ut boligen sin?

– Om du deler en leilighet, en privat øy eller en forskningstasjon på Grønland - alle kan liste hos Airbnb og være vertskap. Vi krever imidlertid at alle som leier ut følger relevante lover og regler gjeldende boligen de leier ut.

LES OGSÅ:Tusenvis av studenter må leie bolig privat
Vertsgaranti. Dersom boligen skulle bli utsatt for vandalisme, har Airbnb en vertsgaranti på 5.300.000 norske kroner dersom uhellet skulle være ute.

– Jeg føler at det er trygt. Det er veldig gode rapporteringssystem, en forsikringsordning, betaling går via siden, det er knyttet opp mot Facebook og du kan chatte med de som skal bo hos deg, forteller Raade.

– Jeg gjemmer nok unna litt smykker og sånn, for sikkerhets skyld. Men så har jeg heller ikke så mye av verdi, sier hun.

Hun legger til at man kan sjekke hva andre har skrevet om personene som skal leie, såkalte «reviews» på airbnb siden.

– Det er en god garanti for at det er ordenlige folk når tidligere verter har vært fornøyd med gjestene, sier Raade.

LES OGSÅ: Gjør boligkupp i sommer

Kommet for å bli! Cecilie Staude, som er høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI påpeker at nett og sosiale medier får stadig større betydning også på uteleiemarkedet.

– Nettet er allerede en viktig kanal når gjelder utleie av boliger, både korttidsleie og langtidsleie. Selv tror jeg møteplasser som dette vil utkonkurrere tradisjonelle måter å leie ut boliger på, sier Staude.

Hun påpeker at statiske annonser og tradisjonelle boligprospekter som oftest er utformet mer som «glansbilder».

KAN ERSTATTE: Høyskolelektor Cecilie Staude, ved institutt for markedsføring ved Handelshøyskolen BI, tror formidling av boliger gjennom sosiale møteplasser på sikt vil kunne utkonkurrere mer tradisjonelle måter å leie ut boliger på. Foto: BI

– I økende grad er vi mer opptatt av folks egne erfaringer, enn informasjon som kommer fra utleiebyråer. I så måte vil anbefalinger fra folk som har leid boligen og vært i området tidligere, sannsynligvis oppleves vedifullt for den som er på boligjakt, sier Staude.

– Er det noen fallgruver?

– Hvis hvem som helst kan legge ut informasjon om boligen sin, om nabolaget der man bor, kan kvaliteten på det som legges ut variere. I så måte kan kvalitetssikring av innhold være vesentlig, påpeker hun.

LES OGSÅ: Så mye kan husleien økes

Mange henvendelser. Forbrukerrådet mottar mange spørsmål rundt husleie.

– Husleie er på andreplass i oversikten av hva folk henvender seg til oss om. Vi hadde 5884 henvendelser om det i 2012, sier Ann Hege Skogly, som er fungerende kommunikasjonssjef i Forbrukerrådet.

– Jusen er den samme, uavhengig av om det er kort eller langtidsutleie, sier Skogly.

Du kan lese flere tips til utleiere i Dine Pengers utleieskole

Pass på skatten

Når du leier ut, må du passe på at du holder deg på riktig side av skattereglene.

Deler av boligen. Hvis du leier ut under halvparten av boligen, er leien skattefri. Det vil si at hvis du leier ut et ekstra rom eller bare en plass på sofaen slipper du å betale skatt. Du skal heller ikke oppgi inntektene i selvangivelsen.

Over halvparten. Hvis du leier ut over halvparten av boligen, kan du leie ut for 20.000 kroner skattefritt. Dette gjelder typisk hvis du leier ut hele boligen din noen helger i året.

Dersom du leier ut hele eller større deler av boligen din, er det nå bare skattefritt dersom den totale leieinntekten ikke overstiger 20.000 kroner.

Dersom inntekten overstiger 20.000 kroner, er beløpet skattepliktig fra første krone.

Hadde du tenkt å ta 21.000 kroner i leie for boligen bør du altså senke leien med en tusenlapp nå. Da slipper du å betale nesten 6.000 kroner i skatt!

Hvis utleien er skattepliktig, må du fylle ut utleieskjemaet. Samtidig kan du også trekke fra utgifter du har til renhold, annonsering mm. Les mer her.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Denne ferieformen har økt 300 prosent i fjor

  2. Stadig flere krangler om husleie

  3. 1 av 4 har opplevd utleiekonflikt

  4. - Flere har overført seks måneders leie for hybler som ikke fantes

  5. Dine rettigheter når du leie bolig: Leieboerens ni bud