Husk den viktige samboerkontrakten: Slik kjøper du bolig sammen med kjæresten
Trine (26) og Petter (27) skal kjøpe sin første bolig sammen. Her ser du hvordan du smartest kjøper bolig sammen med kjæresten.
Enklere å kjøpe. Er man to, er det lettere å komme seg inn på boligmarkedet. Men før dere går i gang med kjøp av bolig sammen, er det viktig å avklare visse forhold:
– Man må være klar over økonomiske konsekvenser hvis man velger å flytte ut av kjærlighetsredet. Et spørsmål som bør være avklart er om den ene parten har mulighet til å kjøpe ut den andre eller om boligen må legges ut for salg, sier ungdomsøkonom Maria Setsaas i Danske Bank.
Spart siden hun var 15. Trine Louise Jacobsen og kjæresten Petter Lindahl skal kjøpe sin første bolig, sammen.
– Jeg har spart siden jeg var 15 år for å kunne stille med egenkapital. I tillegg har jeg fått forskudd på arv fra foreldrene mine, som også har stilt som kausjonister. Ellers hadde jeg ikke hatt mulighet til å kjøpe nå. Det er nesten umulig å få lån alene, så vi er heldige som er to, sier Trine Louise Jacobsen.
Lindahl er student, mens Jacobsen har begynt å jobbe etter å ha studert juss. Siden Jacobsen har spart mest penger og fått hjelp fra foreldre, er de opptatte av at det formelle er på plass:
– Vi skal helt klart blant annet skrive en samboeravtale, sier Jacobsen.
Les mer:Slik skriver dere samboeravtale
Snakk om penger! Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea mener det er viktig å ta en grundig prat om økonomi før man flytter sammen.
– Det er det dessverre alt for mange som dropper. Det er mye lettere å bli enige når man er venner enn når bruddet er et faktum.
Bare et av fem par skriver samboerkontrakt, i følge en undersøkelse som nylig ble gjort av Ipsos MMI for DNB.
Dette bekrefter tidligere undersøkelser som Dine Penger har gjort, der fordelingen var den samme.
Den nyeste statistikken fra Statistisk sentralbyrå viser at det er hele 300.000 samboerpar i Norge.
Selv om dere har blitt samboere ses dere fortsatt på som to økonomiske individer.
– Verdiene du tar med deg inn og verdiene du skaffer i samboerskapet kan du ta med deg ut.
Penger du sparer og bruker er dine. Det er derfor viktig å tenke på hva pengene dine går til, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl hos DNB, også kjent fra Luksusfellen.
Dette regulerer en samboeravtale:
- Eierandel til boligen
- Hvilke gjenstander dere kjøper/har kjøpt sammen
- Hva dere skal eie hver for dere
- Hvem som skal stå som eier av bankinnskudd ol.
- Hvem som har ansvar for gjelden
- Hvordan dere skal betale felles gjeld
- Hvordan dere skal dekke utgiftene
- Delingen hvis dere går fra hverandre
Kilde:Dine Pengers samboerskole
Husk testament! Det samboerkontrakter ikke sier noe om, er hva som skjer hvis den ene dør. Dette må skrives i testament. Som samboere uten felles barn har ikke arverett etter hverandre. Og samboere med felles barn har så begrenset arverett at den bør utvides med et gjensidig testament. I tillegg bør dere også vurdere livsforsikring, særlig hvis den ene har barn fra før.
Les mer, og finn mal for testament her
Slik kan dere styre privatøkonomien når dere blir samboere
Få innsyn! Be om fullt innsyn i partnerens økonomi før dere kjøper sammen. Er det uorden i økonomien, for eksempel med mye kredittkortgjeld, kan det være like greit å avvente kjøp til dette er avklart.
Betal etter eierandel: Låneforholdet bør følge eierforholdet. Er man ansvarlig for 70 prosent av boliglånet, vil det være naturlig å bli eier for 70 prosent av boligen. Les mer her
Begge bør stå som eiere: Uten å stå som eier får du ikke innsyn i eventuelle nye lån partneren din tar opp med pant i leiligheten.
Opprett en felleskonto: En felles konto for fellesutgiftene gir godt innsyn i pengebruken. Ha egne private kontoer i tillegg. Slik sikrer dere at løpende utgifter deles likt. Les mer her: Slik kan samboere dele utgifter og inntekter
Opprett hver deres sparekonto: Nedbetaling av boliglånet bør ikke være eneste sparing. Det kan være vanskelig å få frigjort penger saltet ned i bolig hvis livet skulle ta en uventet retning.
Kilder: Dine Pengers samboerskole, Privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1, forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea, ungdomsøkonom Maria Setsaas i Danske Bank.