Hyttebygging gir jobb-boom – til stor glede for ordføreren i Flå:
– Svært viktig for kommunen

2018 ligger an til å bli et godt år for hyttesalget. I Flå i Buskerud skal det bygges flere tusen hytter de neste årene – og det skaper arbeidsplasser på tvers av flere næringer i kommunen.

POPULÆRT OMRÅDE: I fjellet i Flå kommune er det høy aktivitet med hytteutbygging. Her ser vi Den norske Turistforenings skiliting som viser vei til Høgevarde Turisthytte på Norefjell. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Salget i fritidsboligmarkedet hittil i år er godt, viser fersk statistikk fra Boligprodusentenes Forening.

Etter oktober måned ligger det samlede salget så langt i år over 2016, som er det nest beste salgsåret for nye fritidsboliger de siste åtte årene. Salget er fortsatt noe lavere enn i fjor, men da var salget av fritidsboliger svakere i årets siste måneder enn det som har vært vanlig for årene før.

Dermed ligger det an til å bli et godt år for hyttesalget i 2018.

Igangsettingen av fritidsboliger har imidlertid falt.

– Salget av nye hytter og fritidsboliger ligger ved utgangen av oktober to prosent bak fjoråret, mens igangsettingen ligger 16 prosent bak fjoråret, oppsummerer Boligprodusentenes administrerende direktør Per Jæger.

Han forklarer at igangsettingen kan hoppe mye fra måned til måned, fordi tillatelsene gjerne kommer i bolker, noe som kan gi store utslag i statistikken.

Store ringvirkninger

Jæger er opptatt av de mange ringvirkningene hyttebyggingen gir i områdene hvor det bygges mye.

Les også

Nyboligsalget økte 13 prosent i oktober

– Fritidsboligmarkedet er kjempestort og bidrar i stor grad til sysselsettingen i områder der det bygges mange hytter, sier han.

– Alle som skaffer seg fritidsboliger på fjellet vil ha et så problemfritt liv som mulig. Derfor skal det brøytes, det skal være strøm i området, alpinbakker skal bemannes og butikker skal ha ansatte. Det er egentlig underkommunisert hvor store ringvirkninger dette markedet har på lokalsamfunnene det gjelder.

Jæger mener det åpner seg flere spørsmål det burde vært mer debatt om.

– Hvordan skal de som bruker disse komme seg til fritidseiendommen? Er det elbiler eller busser som skal frakte dem til hyttene? Dette er noen av flere gode utfordringer samfunnet i disse områdene vil stå overfor de neste årene.

4.000 nye hytter skal bygges

Flå kommune i Hallingdal i Buskerud er i dag en hyttekommune, hvor det nettopp bygges mye. Ordfører Tor Egil Buøen forteller at det i utgangspunktet var lite tradisjon for hyttebygging i kommunen. Da man begynte med hyttebygging i det små rundt årtusenskiftet, oppsto det imidlertid raskt en forståelse for at hytter kunne bli en næring her.

– Den korte avstanden fra Oslo og det at vi har et ordentlig fjell var gode argumenter vi kunne bruke, sier Buøen.

Det ble bestemt at kommunen skulle satse på hytter, men at det skulle bygges ut så lite natur som mulig. Tre områder det allerede var bygget i, ble vedtatt å utvide. I dag er det godkjent i underkant av 4.000 nye hyttetomter. Den nye storsatsingen i kommunen er på Turufjell – der er det godkjent 2.000 tomter.

INVESTERER I FLÅ: Ordfører Tor Egil Buøen sammen med eiendomskonge Olav Thon i 2010. Thon har gjort betydelige investeringer i Flå, blant annet kjøpesenter, hotell, leilighetshotell og idrettshall. Han er også involvert i utbyggingen av hytteområdet Turufjell.

– Svært viktig for sysselsettingen

Hytteutbyggingen har skapt mange nye arbeidsplasser i kommunen, både direkte og indirekte, forklarer Buøen.

– Selve byggingen og det den medfører skaper arbeidsplasser, men like viktig er alt det som kommer etterpå – brøyting, vedlikehold, salg av tjenester. Vi har 1.000 innbyggere i Flå, men 16–17 butikker. Mye av grunnen til det, er hyttefolket, både de som har hytte i kommunen, og de som reiser gjennom, sier ordføreren.

I 2007 var det 15 som jobbet i varehandelen i kommunen. I dag er det 100, forteller han.

– Det er ingen tvil om at hyttebyggingen er svært viktig for sysselsettingen i Flå. Bygg- og anleggsbransjen har også vokst kraftig. Nå har vi masse ungdom som tar yrkesfagutdanning, fordi det er mulig faktisk å få arbeid i Flå.

Bygger ut strømnettet

Hyttebyggingen har også medført utbyggingen av ny og eksisterende infrastruktur i kommunen, for eksempel renseanlegg, fibernett og utbygging av vei. Kommunen har dessuten dimensjonert den nye satsingen på Turufjell for økende elbil-bruk og den ekstra belastningen på strømnettet som den medfører.

Hytteområdet Høgevarde, hvor de første hyttene ble solgt så tidlig som i 2004, var opprinnelig dimensjonert for færre hytter enn det antallet som nå har blitt godkjent for bygging der. Hensynet til forsyningssikkerhet er medvirkende til at det dermed bygges en ny strømlinje, slik at området kan tilføres strøm fra to kanter.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Corona-eksplosjon i hyttesalget: – Helt ekstremt

  2. Betalt innhold

    Her er Norges største hyttekommuner

  3. Regjeringen sier nei til hyttebygging nær villreinområder

  4. Rekordsalg av fjellhytter: Økte med 34 prosent i fjor

  5. Solgte 100 fjelleiendommer i fjor: – Et veldig bra marked nå