Kvitt deg med uønsket telefonsalg

Er du en av dem som irriterer deg over telefonselgere, eller over at postkassen jevnlig er stappfull med reklame? Les hvordan du enkelt reserverer deg mot telefonsalg og reklame.

IRRITERENDE: Telefonsalg topper Forbrukerombudets klagestatistikk. Men det kreves ikke store innsatsen å unngå å få telefonselgere på tråden. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert:

Mange nordmenn er lite begeistret for å få telefonselgere på tråden. Det viser blant annet

Forbrukerombudets ferske klagestatistikk

, hvor telefonsalg er på topp i år - som

i fjor

.
Over halvparten av klagene som kom inn til Forbrukerombudet i 2010 (totalt 8449 klager) gjaldt uønsket reklame - og da er både telefonsalg, og reklame pr. post eller SMS inkludert.

LES OGSÅ:

Dette klager nordmenn mest på

- Hadde håpet på bedring

Forbrukerombud Gry Nergård sier hun hadde håpet at klagetallet på uønsket reklame skulle gå ned i 2010, blant annet fordi det ble innført nye regler i den nye markedsføringsloven fra 2009 som skulle gjøre situasjonen bedre for forbrukerne på disse områdene.
- Det er imidlertid all grunn til å stille spørsmål om lovendringene var gode nok, legger Nergård til.

Reserver deg

Statistikken fra Forbrukerombudet viser at ikke alle som driver med salg er like flinke til å forholde seg til reservasjonsregistert. Men du vil etter all sannsynlighet slippe unne det aller, aller meste av uønsket telefonsalg ved å reservere deg i

Reservasjonsregisteret

, som driftes av Brønnøysundregistrene.
Du taster inn fødselsnummeret ditt, og kan deretter velge om du vil reservere deg mot kun telefonselgere eller også telefoner fra frivillige organisasjoner.
Reservasjonene skal senest få virkning innen en måned etter at du registrerte deg.

Unntak

Merk at Markedsføringsloven åpner for et par unntak fra ringeforbudet til dem står i Reservasjonsregisteret. Det gjelder i tilfeller der næringsdrivende har et eksisterende kundeforhold til en forbruker, og i tilfeller hvor en forbruker eksplisitt har bedt den næringsdrivende om å ringe.

Reklame i posten

Du kan også reservere deg mot reklame. I postkassen får du to typer reklame - adressert og uadressert reklame. Første kategori er gjerne reklame som kommer i brevs form med tilbud rettet direkte til deg. Uadressert reklame kan være Elkjøp- eller XXL-avisa som distribueres til alle.

Adressert reklame

For å bli kvitt adressert reklame må du registrere deg i Reservasjonsregisteret. Ved å taste inn fødselsnummeret får du opp en side hvor du kan velge å reserve deg mot direkte adressert markedsføring ved et enkelt tastetrykk.
Det er din folkeregistrerte adresse som nå vil bli reservert mot adressert reklame. Har du andre adresser enn din folkeregistrerte, kan du også reservere disse ved å logge deg inn på Minside.

Uadressert reklame

Vil du kvitte deg med uadressert reklame må du merke postkassen din med «Uadressert reklame, nei takk». Du kan enten få tak i et

klistremerke fra Posten

eller selv henge opp et merke du har laget selv. Begge deler skal respekteres. Det finnes også ideelle organisasjoner, for eksempel

Grønn Hverdag, som sender deg «Nei takk»-klistremerker gratis

.
Fra og med i fjor sommer har du også hatt muligheten til å reservere deg mot gratis aviser. Det gjør du ved å henge opp et merke eller en lapp med «Nei takk til gratis aviser» på postkassen.
For deg som bor i blokk eller bygård, kan du også reservere deg mot reklame eller gratisaviser som legges utenfor din inngangsdør. Ved å henge opp et merke på døren som sier «Nei takk til uadressert reklame og gratis aviser», skal du slippe å motta dette.

LES OGSÅ:

Bare lov til å angre på nettkjøp

Les reklamen på nett

Er du interessert i tilbudene som kommer i reklameavisene, kan du hos de fleste større kjeder lese reklameavisene på nett.
Enkelte nettsider gir deg muligheten til å finne alle tilbudsavisene samlet på ett sted.
Også de store katalogene til Ikea eller Biltema kan leses på nett, eller bestilles adressert.

Gjelder ikke politisk, religiøs eller offentlig info

Trykksaker som ikke inneholder markedsføring av varer og tjenester, men for eksempel offentlig informasjon, politiske eller religiøse budskap er det ikke mulig å reservere seg mot.

Reklame på SMS

Du trenger heller ikke godta reklame via SMS eller e-post. Det er nemlig forbudt å sende reklame via e-post, SMS og MMS dersom det ikke på forhånd er innhentet samtykke fra mottaker.
Dersom du har et kundeforhold til et firma, kan disse sende deg reklame for tilsvarende produkter som de du har kjøpt. Du skal imidlertid bli informert om at selskapet ønsker å gjøre dette, og du skal også få mulighet til å takke nei til å motta reklamen.

LES OGSÅ:

Dette klager norske forbrukere på

Ekstratjenester på Minside

Minside

er en fellesinngang til elektroniske tjenester fra det offentlige. Her kan du ved å logge deg inn og få tilgang til flere tjenester i Reservasjonsregisteret.
Du får mulighet til å se reserverte telefonnumre, legge inn nye og fjerne gamle numre. Du får, som tidligere nevnt, mulighet til å registrere andre postadresser enn din folkeregistrerte. Du får også tilgang til en fullstendig oversikt over de numre og adresser som er registrert på deg.

Reklame via faks

Dersom du har telefaks i huset og plages av reklame via denne, kan du forhåpentligvis bli kvitt mesteparten av reklamen ved å registrere deg på nettsiden

faxremovals.com

.
Siden er anbefalt av Forbrukerombudet og firmaet bak nettsiden har størsteparten av utsendelse av faksreklame her til lands. Ved å registrere seg her øker sjansen for å bli kvitt faksreklamen.
Hvis du søker på faksreservasjon i Google, kan du også finne andre firmaer som tilbyr faksreservasjon mot betaling.

Næringsdrivende

Ellers gjelder samme regler for faksreklame som for SMS- og e-post-reklame.
Eier du et enkeltmannsforetak eller annet lite firma med faks, og plages også her av reklame, kan du dessverre ikke reservere deg mot faksreklame.
Forbrukerombudet har

gode råd og tips

for hva du kan gjøre for å minske problemet.

Hvordan klager jeg?

Dersom du har reservert deg mot adressert reklame og telefonsalg, men likevel får både reklame i posten og telefonselgere på tråden,

kan du klage til Forbrukerombudet

.
Det samme gjelder deg som får SMS- eller e-postreklame uten å ha bedt om det.

LES OGSÅ:

Superenkelt å klage til Forbrukerrådet

Publisert:

Her kan du lese mer om