Norge på Visa-toppen

Fire av ti kroner nordmenn bruker på forbrukskjøp går nå gjennom et Visa-kort. Det gjør oss til ubestridte europamestere i kortbruk.

Snart vil du kunne betale for deg direkte fra mobiltelefonen uten å måtte taste kode. Først må imidlertid tjenesten testes ut i Europa.

  • Richard Nodeland
Publisert:

Trodde du at «cash is king», må du tro om igjen. I Norge er det kort som er konge, noe ferske tall fra Visa Europe bekrefter. Ingen europeiske land er i nærheten av å dra kortet så mye som vi gjør her til lands.

Tre ganger hyppigere

- Vi ser at nordmenn bruker Visa-kortet til direktekjøp mer enn tre ganger hyppigere enn europeere flest. Nesten 4 av 10 kroner som brukes av norske forbrukere betales ved hjelp av Visa-kort. Det er en endring mot at nordmenn også bruker Visa-kortet sitt ved kjøp av mindre varer, sier Vice President for Visa Europe i Norden og Baltikum, Christina Lind.


Drar kortet 198 ganger årlig

Christina Lind i Visa Europe. Foto: Visa

Et gjennomsnittlig norsk Visa-kort brukes 198 ganger i året og trekkes årlig for over 60.000 kroner. Totalt ble det foretatt 1,1 milliarder transaksjoner med Visa-kort i Norge for et samlet beløp på 422 milliarder kroner.


Da er kjøps- eller uttakstransaksjoner i butikk eller på nett tatt med, men minibankuttak ekskludert.


De overnevnte tallene inkluderer også kjøp gjort via BankAxept-systemet på kombinerte Visa/BankAxept-kort. Dette er den vanligste typen bankkort i Norge, såkalt debetkort, som er knyttet opp til brukskontoen din.


Dyktige banker og raske nordmenn

Årsaken til at Norge skiller seg ut som ledende på kortbetaling skyldes både bankene og deres kunder.


- Så lenge jeg kan huske har Norge vært i front på kortbetaling. Dette skyldes dyktige og målrettede banker som sammen har laget sikre og brukervennlige systemer for elektronisk betaling. I tillegg har nordmenn vært raskt ute med å bytte ut kontanter med kort, forteller Lind.


Svindelraten går ned

Visa kan også rapportere om bedre kortsikkerhet, hvor Norge også er i en særstilling. Svindelstatistikken i Norge var i 2010 kun på 0,024 prosent - under halvparten av det europeiske gjennomsnittet. Dette er også en nedgang på 4 prosent fra året før.


Blant årsakene til at Norge har en mye lavere svindelrate enn resten av Europa, skyldes mye vår bruk av pin-kode og kort med mikrobrikke eller chip, såkalt EMV-kort. Slike kort er mye vanskeligere å kopiere enn kort som kun har magnetstripe.


- Opp mot 75 prosent av Visa-kort som er i bruk i Norge har nå mikrobrikke. Det utstedes ikke lenger kort uten mikrobrikke, og innen tre år vil alle norske Visa-kort ha mikrobrikke som standard, forteller Lind.


Trondheim først med kontaktløs betaling

Av nyvinninger på kortfronten er det kontaktløs betaling som er først ut. Produktet har vært på trappene lenge, men er nå veldig nær utprøving. Det er Sparebank 1 SMN som er pilotbanken i Norge, og den kontaktløse betalingen, eller Blunk-prosjektet som den midtnorske banken kaller det, skal i løpet av våren testes ut i Trondheim.


Som et heiskort i skibakken

Kontaktløs betaling (Visa payWave) fungerer på tilsvarende måte som et heiskort i skibakken. Du «vifter» kortet foran en terminal, og beløpet du skal betale trekkes automatisk fra den forhåndsbetalte saldoen på kortet. Kortet har innebygde beløpsgrenser som gjør at uvedkommende ikke kan tappe det for penger.


For enkeltkjøp over 175 kroner må du nemlig taste kode for at betalingen skal godkjennes. Og du kan heller ikke slippe unna kode ved å trekke kortet et uendelig antall ganger for beløp under 175 kroner. Hver gang dine samlede uttak går over 600 kroner, må du nemlig taste kode for å betale kontaktløst på ny. I første omgang er det kantiner, kiosker og kafeer som skal være med på pilotprosjektet.


Mobil betaling neste

Kontaktløs betaling over mobiltelefon er også på trappene. Det skal testes ut i Europa før det kommer til Norge. Det er Visa, sammen med Wireless Dynamics Inc., som har utviklet en mobil betalingsløsning som muliggjør betalinger fra iPhone.


Ved hjelp av en antenne og et innebygd sikkerhetselement hvor ditt mobile Visa-kort er lagret, kan du via applikasjonen iCarte bruke telefonen som betalingsmiddel. Så snart det mobile Visa-kortet er aktivert, kan brukeren begynne å handle ved å åpne applikasjonen ved hvilken som helst kontaktløs betalingsterminal i Europa, uten å måtte taste inn pin-kode.


Tyrkia først ute

Det er Tyrkia som er først ute med nyvinningen, men Italia, Frankrike, Polen, Spania, Storbritannia og Sveits kommer like etter. Alle landene viser rask utvikling i infrastrukturen for kontaktløs betaling.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Bank
  3. Visa

Flere artikler

  1. Nordmenn trakk kortet for 823 mrd. i fjor

  2. Snart kan du betale med solbrillene dine

  3. - Halvparten vil betale med mobilen innen fem år

  4. Annonsørinnhold

  5. Kaffen blir dyrere med mobilbetaling

  6. Kan vi snart kaste alle betalingskortene?