Sportsferien kan være uforsikret

Skal du på ferie og planlegger noen halsbrekkende krumspring, er det ikke sikkert reiseforsikringen dekker deg. Sjekk hvilke ekstremaktiviteter som dekkes.

Hvor mange meter ned skal du dykke? Reiseforsikringer har ulike dybdegrenser. Her fra Jordan. Foto: Annemor Larsen, VG

  • Caroline Sesvold Tørring
Publisert:,

Får du lyst til å klatre, dykke eller hoppe i strikk når du ferierer bør du tenke deg om en ekstra gang. Det er nemlig ikke sikkert du får erstatning hvis du blir skadet.

Sjekk din forsikringen

Dine Penger har vært i kontakt med ti tilbydere av reiseforsikring for å høre hva reiseforsikringen deres dekker eller ikke dekker.
Undersøkelsen viser at hvis du skal på en aktiv ferie, bør du sjekke hva forsikringen din dekker før du drar på tur.

Sjekk før du drar

- Det er jo selvfølgelig grader av hvor langt man tar ulike ekstremsporter. Derfor anbefaler vi at man sjekker opp om forsikringen dekker ekstremsportreiser før avreise hvis man er i tvil. Ved uaktsomhet kan erstatning avkortes, forteller Vidar Korsberg Dalsbø i DnB NOR til Dine Penger.

LES OGSÅ:

Slik får du penger tilbake på bilforsikringen

Aktiv ferie

Denne undersøkelsen fokuserer kun på hva som dekkes med tanke på en aktiv ferie. Forsikringsselskapene har fått spørsmål om deres forsikringen dekker følgene aktiviteter:
- Klatring
- Fallskjermhopp
- Strikkhopp
- Dykking
- Rafting
- Kitesurfing
- Jungelsafari
- Padling

NB:

Det er altså ikke spurt om dekning og pris, noe som kan variere. Du bør derfor høre med ulike forsikringsselskaper om pris og dekning før du kjøper forsikring.

Sjekk din forsikring her

:

1) i utgangspunktet ingen unntak, men vil ses i sammenheng med hvordan safarituren er lagt opp ut fra risiko. En organisert safaritur med lokale guider som hele tiden er til stede, vil dette være dekket). 2) unntak av høydesyke som skyldes opphold i høyder over 4 000 m. 3) med unntak for utsprang som ikke skjer fra fly (for eksempel basehopp 4) dykking er ok, men iht. gyldig dykkersertifikat. Dekker ikke yrkesdykking

S

trandløve?

Er planen å dra på ferie til Syden for å ligge på stranden og traske litt rundt, er det så å si hipp som happ hvilken av forsikringene du velger.
Men er planen å dykke eller hoppe i strikk, bør du tenke deg om.

LES OGSÅ:

Er passet ditt gyldig?

Gouda dekker alt

Det er kun et forsikringsselskap som dekker alt vi har spurt om uten noen former for forutsetninger. Det er Gouda.
Mens alle de andre forsikringsselskapene godkjenner dykking kun ned til 40 meter, kan du med Gouda dykke så dypt du vil.
Salgs- og markedssjef hos Gouda Reiseforsikring, Eva Hagby, forteller at det er mange som kontakter dem for å være sikker på at slike aktiviteter er dekket av reiseforsikringen de kjøper.
- Hos oss er alle typer risikoaktiviteter dekket, deriblant klatring uansett høyde, dykking uansett dybde, så lenge du er sertifisert til dette, og til og med basehopping, der dette er tillatt, forteller Hagby.
Hagby påpeker at de har unntak for profesjonell utøvelse av ridning, boksing, judo, karate og lignede kampsport og / eller trening til dette.

Kun 40 meter ned

Europeiske Reiseforsikring, Frende og Storebrand tillater også at du gjør alt vi har spurt om, men du kan ikke dykke lenger ned enn ned til 40 meter.
Tryg dekker alle aktivitetene unntatt strikkhopp. De dekker dykking så sant du har gyldig dykkersertifikat.
Skal du klatre, dekker Codan og DnBNor kun klatring innen Norden. Frende presiserer at de ikke dekker høydesyke som skyldes opphold i høyder over 4000 meter.
SpareBank 1s forsikring dekker ikke at du klatrer eller hopper i fallskjerm. Skader ved fallskjermhopping dekker heller ikke Codan og DnB Nor. Hverken Codan, DnB Nor eller Terra dekker strikkhopping.

NB: Skal du ut på en ekspedisjon eller klatre over 4000 meter, drive med kampsport, basehopp, diverse motorsport eller luftsport bør du snakke med forsikringsselskapet ditt.

Denne saken er laget med tanke på «normale» ekstrem aktiviteter.

Forsikringen kan utvides

Er du usikker på om reiseforsikringen dekker det du skal gjøre på ferie, kan en enkelt telefon til forsikringsselskapet hjelpe deg.
- Det som ikke dekkes er luftsport, boksing eller ekspedisjoner i områdene - Arktis, Antarktis, på Grønland og i Himalaya. Luftsport (herunder fallskjermhopping) kan dekkes ved å utvide forsikringen, men basehopp dekkes uansett ikke. Det kan også i noen tilfeller avtales at forsikringen skal gjelde på ekspedisjon i de nevnte områdene. Men dette må avtales spesielt for hver enkelt kunde, opplyser produktsjef for Gjensidige Forsikring, Anne Stake Løvdahl.

Du kan bytte lett

Har du en reiseforsikring som du nå ser ikke dekker de aktivitetene du skal bedrive i sommer, er det bare å bytte forsikringsselskap. En telefon til ditt nye forsikringsselskap er alt som skal til.

LES OGSÅ:

Lettere å finne billigst forsikring

Et must

Skal du utenfor Norges grenser, er reiseforsikringen et must. Risikoen for en saftig sykehusregning er den viktigste grunnen til at du bør tegne reiseforsikring.
Særlig er reiseforsikring viktig hvis du skal reise utenfor EU-området og Sveits, fordi du i Europa er sikret akutt hjelp med Europeisk helsetrygdkort.
Sykehus i USA er kjent for å være knalldyre.
Les saken:

Her er det knalldyrt å bli syk

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Forsikring
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Rekordmange blir syke og skadet på ferie

  2. Ble syk i Brasil - fikk millionregning

  3. Rekordmange studerer utenlands: Studenter lever farlig i utlandet

  4. Annonsørinnhold

  5. Sykkeluhell kan dekkes av innboforsikring

  6. Flere vil ha bank på mobilen