Her er Birken-vinnernes beste tips før rittet

Tiden med hardtrening er forbi. Nå bør du slappe av og hente krefter før årets Birkebeinerritt, mener fjorårets vinnere.

GÅR FOR NY SEIER: Fjorårets vinner ev kvinnenes eliteklasse i Birken Borghild Løvset tråkket til i NM. Her med startnummer 100.
Publisert: Publisert:

Om under én uke er det duket for årets Birkebeinerritt. Lørdag morgen vil 14.100 deltagere stå klare på startstreken i Rena. Blant dem er Frederik Wilman og Borghild Løvset, som vant eliteklassene i fjorårets ritt.

De mener nå at mesteparten av treningsjobben før rittet allerede bør være gjort dersom en vil sikre seg et godt løp.

– Treningen i uken før Birken bør være lett og lite mengde. Ei intervalløkt og ellers korte, rolige turer. Det er ikke nå formen skal bygges, men overskudd skal bygges, sier Løvset til E24.

Frederik Wilman som sykler for Ringerrikes Kraft Sykkel er enig med Løvset, og understreker at han ofte ser mange som ødelegger formen ved å legge inn tøffe økter uken før start.

– Mange får panikk, og tenker at de må trene masse. Det er helt feil, om du ikke har trent før så vil det ikke hjelpe å trene hardt nå. Da blir du bare stående på startstreken med stive ben, sier Wilman.

Les også

Birken arrangerer for første gang halvritt for å lokke damene

Ta med godt med klær

Ifølge siste værmelding ser det ikke ut til at det vil bli dårlig vær til helgen, men både Løvset og Wilman mener det er lurt å dobbeltsjekke at du har med deg nok klær.

– Det er mye bedre å ha litt ekstra enn å ha for lite. Nå ser det ikke ut til at det vil bli noe vanskelig vær denne gang, men jeg anbefaler å pakke god med klær i sekken likevel, sier Wilman.

Les også

Topptreneren: Slik spiser og trener du uken før Birken

Han mener øvrig utstyr bør være i orden i god tid før Birken.

– I uken før Birken er det lurt å sjekk at alt av utstyr på sykkelen funker. Gir, bremser og dekk. Sekken bør pakkes i god tid, og ellers gjør det vanlige man gjør foran hvilket som helst ritt, sier Løvset.

Dersom det skulle bli regn anbefaler begge vinnerne at en setter et noe tykkere dekk på forhjulet for å sikre at du har kontroll i bakkene.

GÅR FOR SEIER: Frederik Wilman kan bli den første mannen som noengang vinner elitaklassen for menn i Birken to ganger. Han vant i 2014.

Vinnernes beste tips

– Hvis du skulle gitt et råd til nye deltagere, hva ville det vært?

– Mitt beste tips er å disponere løpet godt. Det nytter ikke å sykle rekordfort til Skramstadsetra, og ikke ha noe som helst igjen når en skal over fjellet. I tillegg må en huske på å spise godt hele tiden. Gi kroppen din litt mat hver halvtime, om du venter til du blir sulten er det for sent, sier Wilman.

Løvset på sin side har med tro på en noe raskere start, men anbefaler også å senke skuldrene.

Senk skuldrene og tenk at dette er et helt vanlig ritt. Man blir stresset av kaoset og utstyrshysteriet som er både på Lillehammer og Rena. Dette rittet er ikke noe annerledes enn andre.

– Start litt hardere enn du tror du greier, da får du ei gruppe som går litt raskere, og dermed en bedre tid. Nyt turen over fjellet og vær stolt av deg selv når du har kommet til mål, sier Løvset.

Les også

Bruker gjerne over 40.000 kroner på Birken-sykkelen

Går for seier

Dersom Løvset stikker av med seieren i eliteklassen for kvinner blir det tredje året på rad at hun står på toppen av pallen.

– Jeg stiller til start i håp om å kunne kjempe om seieren. Har med meg i bakhodet at denne sesongen har vært preget av sykdom, og må gjøre det beste ut av dagen og egen form. Så får vi se når vi har kommet til Lillehammer hva det holdt til, sier hun til E24.

GÅR FOR SEIER: Vinneren av Birkebeinerrittet 2014 Borghild Løvset tråkker til i NM.

Wilman kan på sin side bli den største mannen noensinne som vinner Birkebeinerrittet to ganger.

– Det er selvfølgelig veldig spennende, og jeg håper å vinne Birken i år og. Men jeg vet at det er sterkt felt med mange gode landeveissyklister, som kan bli vanskelige å slå, sier Wilman.

Han legger til at han må ha en liten luke før siste innspurt og Ballettbakken rett før Lillehammer dersom han skal ta seieren i år.

– Om jeg ikke har den luken så vinner jeg ikke, sier Wilman.

Feltet i eliteklassen for menn er stappfullt i år med rekorddeltagelse på 42 påmeldte.

– Hvilken tid håper du å få i år?

– Vi i eliteklassen bryr oss ikke så mye om tid. Det er bare snakk om hvem som går i mål først. Jeg håper det blir et hardt og raskt løp fordi det passer meg best. Om det blir et lureløp er jeg usikker på om jeg vinner, sier Wilman.

Han tror det skal mye til å slå hans tid fra fjoråret, som ble ny rekord for Birkebeinerrittet.

Publisert:

Her kan du lese mer om