Ber meglerhus svare om lokkepris

Leilighet på Torshov lagt ut for 3.290.000 kroner – men ifølge Forbrukerombudet skal megleren ha fortalt budgiver at det kreves 200.000 ekstra for å få selgers aksept.

KREVER PRIS-SVAR: Forbrukerombud Gry Nergård.
Publisert:

Det skriver Forbrukerombudet i en melding onsdag, hvor de varsler at de krever en forklaring fra Privatmegleren Prestige, som sto for salget. Meglerhuset avviser påstandene.

Ifølge ombudet ble Torshov-leiligheten først lagt ut med en prisantydning på 3.550.000 kroner. Etter lunken interesse ble leiligheten lagt ut for ny til 3.290.000 kroner.

Heller ikke denne visningsrunden resulterte i salg. I etterkant skal personen som klaget saken inn for ombudet ha kontaktet megler og avtalt privat visning. Dette resulterte i et bud på 3.280.000 kroner – altså 10.000 kroner under prisantydningen.

Oppdatert: E24 er, etter at saken er publisert, blitt oppringt av nok en budgiver som mener eiendomsmegler har sagt at selger ikke ville selge leiligheten for mindre enn 3,5 mill. Budgiveren mener dette ikke var til å misoppfatte.

Megler opplyser til E24 at han ikke har ytterligere kommentar til saken utover uttalelsene lenger nede i saken, som ble gjort onsdag formiddag.

Les også

Her prises en leilighet 510.000 kroner under takst

– Klart lokkepris-eksempel

Budet ble avslått av selger. Budgiveren skal da ha kontaktet megler og spurt om selger vil akseptere et bud til prisantydningen som leiligheten ble lagt ut for.

Megleren skal da ha svart at det trolig kreves 3.500.000 kroner for at selger skal gi aksept, ifølge ombudet. Dette er 210.000 kroner mer enn prisantydningen.

Meglerbransjen må følge regler som sier at prisantydningen skal settes til et beløp som «selger kan være villig til å akseptere». I tillegg skal prisantydningen være i samsvar med meglers «objektive vurdering» av boligens verdi.

Forbrukerombudet mener Torshov-eksempelet tyder på at Privatmegleren Prestige visste om at det ikke var aktuelt å selge til prisantydning – noe som i så fall er ulovlig lokkeprising:

– Det er ulovlig å markedsføre en bolig med en pris som selger ikke er villig til å selge for. Dersom opplysningene vi sitter med er korrekte, er dette et klart eksempel på ulovlig lokkepris, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Les også

Forbrukerombudet: - Lokkepris-tendenser i Oslo

– BETIMELIG AV OMBUDET: Ansvarlig megler og daglig leder i Privatmegleren Prestige, Tor-Inge Hoel Betten, avviser lokkepris.

Avviser lokkepris

Tor-Inge Hoel Betten er daglig leder i Privatmegleren Prestige og var ansvarlig megler for salget.

Han kjenner seg ikke igjen i Forbrukerombudets beskrivelse av saken.

– Jeg er statsautorisert eiendomsmegler med inngående kjennskap til regelverket. Dette er absolutt ingen lokkepris. Prisen ble nedjustert til 3.290.000, men det var også et vrient objekt å prise, ettersom lignende leiligheter i dette borettslaget hadde gått til svært sprikende priser, sier Hoel Betten.

Les også

– Åtte av ti boliger gikk over prisantydning

Ble solgt for 3,5 millioner

– Men du skal ha sagt til budgiver at selger ønsket 3.500.000 kroner, altså over 200.000 mer enn den nye prisantydningen?

– Nei, det er ikke riktig at jeg sa en konkret pris. Det ville vært tullete. Da ville jeg heller gitt et mottilbud, sier megleren og fortsetter:

– Budet ble avslått fordi det ble gitt klokken 23.05, med frist klokken 11 dagen etter. Det ønsket ikke selger å ta stilling til, og det var ikke slik at budgiver var helt alene om å være interessent, sier megleren, og legger til at det var en totalvurdering som lå bak avslaget.

Boligen endte opp med å bli solgt for 3.530.00 kroner, opplyser Hoel Betten.

– Det er jo en bedre pris enn 3.280.000.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om