Skoene du bør bruke i vinter

Med eller uten pigg, eller brodder som du setter på selv? Mulighetene er mange når du skal ut og løpe på vinterføre.

VIKTIG VALG: Å velge riktige løpesko på vinterføre er ikke lett. Runner's World gir deg tipsene.
Publisert: Publisert:

Tor Fauske ved Löplabbet i Oslo har lang erfaring både med løping og med løpesko. Vinteren synes han er en herlig tid for utendørsløping, men han sørger for å tilpasse seg underlaget han løper på.

– På vinterføre har du ikke alltid like godt feste som på sommerføre. Det er derfor viktig både å justere løpesteget, tempoet og ikke minst tenke på hvilke løpesko du bruker, sier Fauske til Runner's World Norge.

Hold føttene tørre

Alle som løper ute om vinteren har opplevd den kalde slapsen som gjør deg iskald på føttene etter kort tid. Kald slaps er typisk å finne på fortauene i byer der veiene saltes, eller når det er væromslag.

På et slikt føre kan det være vanskelig å holde bena tørre. En løpesko med Gore-Tex er veldig bra å bruke på dette føret. Da holder du deg tørr på bena, og du fryser ikke så lett.

– Det har skjedd mye med Gore-Tex-skoene i det siste. De har blitt lettere, mer fleksible og har bedre passform enn tidligere, sier Fauske til Runner's World Norge.

Det finnes også løpesko uten Gore-Tex, som er vannavvisende eller vanntette. Disse egner seg også godt til denne type føre. Har du en «vanlig» løpesko som sitter godt på det vinterføre du skal løpe på, men som ikke er vanntett eller vannavvisende, så kan et par neoprenesokker være en god investering. For rundt 400 kroner får du et par sokker som vil holde deg varm på bena selv om slaps og vann trenger gjennom skoene.

EKSPERT: Tor Fauske har mange år bak seg i løpeskobransjen og som løper. Han vet godt hvilke sko som fungerer på de ulike vinterførene.

Asfalt med enkelte isete flater

Det første vinterføre som kommer er typisk glatt asfalt, med noen isete partier. Det er svært viktig å omstille seg fra sommerføre til vinterføre i denne perioden. Ro ned tempoet ditt, og vær sikker på at du har godt feste. Blir det for mange «glipptak» i frasparket kan du dra på deg en strekkskade. Fauske sverger til vanlige løpesko på slikt føre.

VÅTT FØRE: Saucony Kinvara 5 Runshield er en vannavvisende versjon av denne populære lavdropp lettvekteren.

– Bruk gjerne vanlige løpesko, men ta det rolig. Her kan det være litt «lurt føre». I tillegg til sko med godt grep må du som løper være klar over at festet i frasparket kan variere fra steg til steg. Hvis du løper med piggsko på slikt føre kan piggene bli slitt ned noe på grunn av asfalten, sier Fauske.

Les også: 19 løpesko testet

MØNSTER: Salomon S-Lab Fellcross er en lett terrengsko med lav profil. Mønsteret i sålen gjør at den sitter godt på blant annet hardpakket snø.

En hybridsko kan fungere fint på slikt føre. En grov såle som gir mye friksjon er behagelig på asfalten og gir greit feste på isen. Men du må være påpasselig på underlaget, og passe på litt ekstra når det kommer isete partier. Er det mye is vil en sko med pigger være bedre.

Nysnø

Etterhvert vil det komme snø som dekker til asfalt, grusveier og stier. Er det is under denne nysnøen så er det beste å bruke hjelm, for dette føret er skikkelig skummelt å løpe på. Så ta det rolig også på dette føret. Med piggsko får du feste, men piggene slites ned mot asfalten.

PIGGER: VJ Sarva Xero er lik D’vil, men har 8mm drop mot 4mm hos D’vil og passer godt til hælløpere eller de som vil ha noe mer demping.

Hvis det er bart under nysnøen er festet relativt bra, og de fleste vanlige sko vil sitte godt nok. Du kan også sette på et par brodder. Disse er gode å løpe med, og gir deg litt sikrere feste enn om du løper uten pigger.

– Det er samtidig viktig at sålen på skoen er av myk gummi og har et mønster som gir deg som løper et godt feste, sier Fauske.

– Selv løper jeg aldri med pigger. Jeg tar det heller rolig, og etterhvert som det blir kaldere ute vil også skoene sitte bedre på isete underlag, sier Fauske til Runner's World Norge.

Les også: Varm opp inne på kalde dager

Med rolig mener han å gå ned på kilometertiden med så mye som ett minutt i forhold til et normalt tempo. Selv løper han mye ute om vinteren, og sier at løpsopplevelsen blir en helt annen i kuldegrader og på vinterføre.

Les også: Hvilke sko fungerer best på hardpakket snø og is

Saken ble først publisert på runnersworld.no

Publisert:

Her kan du lese mer om