Amerikansk presse skriver om norsk boligboble
Det New York-baserte nyhetsbyrået Bloomberg skriver om faren for en boligboble i Norge. Byrået melder at norske myndigheter kan komme til å skjerpe kravene til bankene for å få kontroll.
Nyhetsbyrået Bloomberg har intervjuet den nye sjefen for Finanstilsynet, Morten Baltzersen, om utviklingen i boligprisene i Norge.
Baltzersen sier til Bloomberg at Finanstilsynet kan komme til å innføre strengere regler for norske banker i et forsøk på å stanse en boligboble.
- Jeg er ikke i en situasjon der jeg kan slå fast at det er en boble, men jo lengre denne utviklingen fortsetter, jo lengre det går, jo større er sjansen for en boble, sier Baltzersen.
Han påpeker at jo høyere boligprisene går, desto høyere er sjansen for et tilbakefall.
Drømmelandet
I artikkelen gjør Bloomberg et poeng av at norske husholdningers gjeld ikke har vært høyere på 20 år.
LES OGSÅ: Vi låner stadig mer
Nyhetsbyrået skriver videre at Norge er verdens nest rikeste land per innbygger, kun slått av Luxembourg.
Bloomberg skriver også at Norge har Europas laveste arbeidsledighet, på 2,7 prosent, og en forventet lønnsvekst på over 4 prosent i år.
Alle disse faktorene er med på å presse boligprisene oppover, skriver Bloomberg og viser til at prisene i Norge det siste året har økt med 9,4 prosent, og at de i fjor steg med 8 prosent.
LES OGSÅ: Boligprisoppturen fortsatte i august
Vurderer kravene
Baltzersen sier til nyhetsbyrået at Finanstilsynet nå vurderer om dagens krav til bankene er strenge nok, eller om de må bli strengere.
Baltzersen har tidligere signalisert det samme i norske medier.
- Vi følger med om dagens retningslinjer blir fulgt opp på en god måte. Og vi vil nå foreta en ny undersøkelse og oppfølging av disse retningslinjene, og vurdere om det er behov for å justere dem, sa Baltzersen til Hegnar TV like etter at han hadde sin første dag på jobb som direktør for Finanstilsynet.
Retningslinjene der er snakk om er hvor store boliglån bankene får lov til å gi i forhold til verdien på boligen.
Ingen boble
Leif J. Laugen, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff), tror prisene skal videre opp.
- Jeg mener fortsatt at det ikke er en boligboble i Norge, men jeg forstår at noen som sitter i London og New York kan bli overrasket over prisutviklingen i boligmarkedet i Norge, sier Laugen til E24.
- Det ligger en del fundamentale forhold til grunn for at det kan være en annen prisutviklingen i Norge enn i andre land.
Laugen vedgår likevel at en prisstigning på ti prosent eller mer per år ikke er bærekraftig.
- Problemet er ikke dagens rentenivå, men den dagen renten kommer til å stige, sier han.
- Ikke noe nytt
Finn Tveter, leder for Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) synes ikke Baltzersen bringer så mye nytt til torgs.
- Han følger opp en tradisjon hos Finanstilsynet og sier det alle vet. Det er ikke vanskelig å være enig i at det er fare for boble når det stiger mye, men om dette er en boble eller bare en justering etter finansprisen og sterk etterspørsel kan man jo ikke slå fast uten videre, sier Tveter.
- For at en boble skal være en boble, må den også kunne sprekke.
Tveter, som mener myndighetene bør anstrenge seg mer for å legge til rette for boligbygging der etterspørselen er sterkest, synes norske myndigheter bommer når de snakker om å innføre strengere krav til utlånspraksis.
- Generelle begrensninger for belåningsgrad blir feil fordi folk er forskjellige - å låne 85 prosent av boligens verdi for en som ikke har betalingsdyktigheten i orden er selvsagt risikabelt, mens for en som har et langt og solid arbeidsliv foran seg så går det helt fint, sier Tveter.
- Tenk på de som kommer ut med en mastergrad og 400.000 kroner i startlønn - han eller hun har gjerne ikke 20 prosent egenkapital før de er i 40-årene.
Tror ikke på boble
Artikkelen er skrevet av nyhetsbyråets korrespondent i Norge, Josiane Kremer. Hun har også hentet inn en kommentar fra konserndirektør Leif Teksum i DnB Nor. Teksum sier at DnB Nor ikke tror Norge er inne i noen boligboble.
- På et tidspunkt vil renten komme opp, men jeg tror det er en buffer basert på lønnsøkningene vi har hatt, sier Teksum.
Les også: