Tanker fra verandaen: Hvor mye penger må jeg ha for å ta ferie resten av livet?

De fleste av oss går på jobb for lønna. Kunne vi velge, hadde vi gjort noe annet. Hvis noen gadd å finansiere livet mitt, kunne for eksempel jeg fint klart å leve i skjærgården i sommerhalvåret og nær skiterrenget om vinteren. Uten vekkeklokke.

SMAK AV HONNING: For de aller fleste av oss, er det å sette seg på verandaen og nyte utsikten resten av livet noe som forblir på drømmestadiet. Men har du noen gang lurt på hvor mye penger du trenger for å leve av avkastningen? Da kan du finne det ut nå.
  • Tom Staavi
Publisert: Publisert:

Total frihet er sørgelig knyttet til penger. Du trenger en sum penger inn hver måned for å dekke alle basale behov som mat, bolig, varme, klær, nogenlunde skaplige rødvin og alt mulig annet. Derfor går vi på jobb og mottar lønn. Men siden det alltid er noen som trenger kapital, finnes det en annen mulighet enn lønn for å dekke disse behovene: Avkastning.

Har du et stort nok beløp, kan du leve av den avkastningen dette beløpet gir deg.
For å bli fri, trenger du med andre ord et beløp stort nok til at det er mulig å leve av avkastningen inntil begravelsesagenten overtar legemet for den endelige avslutning.

Men hvor mye? Det er et spørsmål med mange svar. Først og fremst avhenger det selvfølgelig av hvor gammel du er. Er du 60, er du teoretisk nærmere avslutningen enn en som er 30. En 30 åring vil derfor måtte basere seg mer utelukkende på avkastning, og ikke kunne, som en 60-åring i større grad kan, også leve av selve grunnbeløpet.

Dernest avhenger det selvfølgelig av hvor mye penger du trenger årlig. Videre, det avhenger av hvor høy avkastning du kan få. Det er igjen avhengig av risikoen du tar.

Og til slutt, x-faktoren i regnestykket, inflasjonen. Inflasjon er giften som tærer på grunnbeløpet år for år. Akkurat som handlingsregelen for oljefondet, kan heller ikke den som vil bli arbeidsfri bruke hvert enste års avkastning av sitt grunnbeløp. Noe av avkastningen må holdes igjen for å sørge for at grunnbeløpet er like mye verdt i varer og tjenester hvert eneste år fremover. Man kan kun bruke den såkalte realavkastningen.

Regnestykket.I Dine Penger synes vi det er såpass besnærende å drømme om dette, at vår kalkulatormann likegodt laget en kalkulator for å gi svarene.

Her kan du finne svarene for deg selv og begynne å drømme. Hvor mye penger må du vinne, arve eller på annet vis få rekende på en fjøl, for å få den totale frihet?

Kalkulatoren viser hvordan formuen utvikler seg de årene man har igjen av beregnet levealder.

Test kalkulatoren:Så stor formue må du ha

Mellomspill 1. Men hva skal du finne på da, er spørsmålet jeg som oftest får når jeg lanserer tanken om arbeidsfri resten av livet. Det kan umulig være vanskelig, tenker jeg. Men svaret avhenger nok fra menneske til menneske. Personlig ville jeg valgt å studere, lære mer, og samtidig dyrket de fritidsysler som man i et hektisk liv har alt for liten tid til. Og skulle det bli kjedelig, er jo veien tilbake til stemplingsuret åpen.

Mellomspill 2. Mange har muligheten, men de fortsetter likevel å jobbe nærmest døgnet rundt. Historiene om asketiske milliardærer med ekstrem arbeidsiver, er mange. Svaret er trolig at det ikke er penger, eller mer presist det mulige forbruket pengene gir dem, som er deres drivkraft. De drives av å skape noe. Det er dette de aller helst vil drive med.

Sørgelig mye. La oss ta det tilbake til oss vanlig dødelige. Hvor mye trenger vi for å bli totalt frie? For en 44-åring som meg, er den dårlige nyheten at man trenger et sørgelig stort beløp.

Hvis jeg ønsker meg 400 000 kroner etter skatt hvert år, må jeg skaffe et beløp på 21.284.249 kroner. Jeg kan ikke se for meg at det plutselig deiser inn på kontoen.

Med andre ord, sannsynligheten for et fritt liv i sus og dus er med andre ord svært liten. Men det er til å holde ut. Jeg tilhører dem som har funnet noe å holde på med hver dag som både gir mening, som jeg synes er gøy og som i tillegg sørger for at det kommer et beløp inn på kontoen hver måned.

Sannsynligheten for å klare det, er større enn å vinne i lotto. Den kan dessuten påvirkes gjennom aktive valg. Det er aldri for sent.

Hvor mye trenger du? Test vår kalkulator du også! Så stor formue må du ha

Kalkulatoren regner også ut hvordan utbetalingene til å være i beregnet levealder
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. 184 millioner kroner i Vikinglotto-potten i kveld: Hvor mye må du vinne for å ta fri resten av livet?

  2. 113 millioner i Vikinglotto-potten i kveld: Så mye må du vinne for å ta ferie resten av livet

  3. Tar du hele potten får du 2,25 millioner kroner i året

  4. Stor test av pengespill: Her har du størst sjanse for å bli millionær

  5. Tre nye kalkulatorer på dinepenger.no: Slik beregner du  lønnsomheten ved utleie