Klag på elendig julebord

Er du skuffet over maten på julebordet, kan du få pengene tilbake. Er frakken stjålet eller rødvin sølt på kjole eller dress, er det ikke sikkert du får erstatning. Sjekk dine rettigheter her!

IKKE GOD JULEMAT? Du kan klage dersom julebordet ikke holder mål. Foto:Scanpix
Publisert:

For mange er god mat en viktig ingrediens på julebordet. Var lutefisken i overkant løs, pinnekjøttet seigt eller ribben rå? Forbrukerkjøpsloven gjelder også mat - både på restaurant- og cateringmat.

Kan få ny mat eller penger igjen

Du må si fra med én gang dersom det er noe galt med maten. Restauranteieren må få en sjanse til å rette opp feilen ved å hente ny porsjon til deg.
Hvis den nye maten kelneren bringer, smaker akkurat like vondt, kan du be om prisavslag. Tipsen kan du selvsagt droppe. Prisavslag er også aktuelt hvis catering-maten var dårlig, og omlevering var uaktuelt fordi det var for sent på kvelden.
Det er ikke så opplagt om du kan holde igjen betaling for dårlig vare. Uansett har du ikke rett til å holde igjen mer penger enn det mangelen utgjør i andel av totalprisen.
Siden vurderingsevnen for noen kan være noe redusert på slutten av et julebord, kan det nok være greit å gjøre opp fullt ut men varsle at du muligens kommer til å kreve noe tilbakebetalt.
Du kan også be om prisavslag hvis opplegget for øvrig ikke var som avtalt.

Blitt matforgiftet på julebord?

Ble du matforgiftet på julebordet, kan du ha rett på erstatning.
Erstatning gis stort sett bare for økonomisk tap, det vil si at du kan få dekket dokumenterte utgifter til lege, medisiner og tapt arbeidsinntekt som ikke dekkes av det offentlige.

Stjålet yttertøy

Blir frakken borte i kveldens løp, stiller du sterkest hvis garderoben var betjent. Da skal innehaverne passe på klærne. Du kan kreve erstatning hvis frakken blir stjålet eller ødelagt. Det vil si kreve utgifter til ny frakk dekket. Er garderoben ubetjent, ligger du tynnere an. Da skal det mye til før du får noe igjen.

Nedsølt kjole

Ble kjolen nedsølt av kavalerens rødvinsglass gang på gang under kvelden? Var det et hendelig uhell, er det ikke sikkert at du får den erstattet. Julebord kan sies å inneholde en påregnelig risiko for slikt!
Det kommer også an på om den andre festdeltakeren har skyld for det som skjedde, og om det var årsakssammenheng mellom vinsølingen hans og flekken på kjolen. Var det kelneren som sølte, kan det nok være litt lettere å få erstatning enn fra en med-festdeltaker. Men det skal mye til. Kelneren må enten ha sølt med vilje eller opptrådt direkte uforsvarlig.
Var det gjort med overlegg av en sjalu rival, er det mer opplagt at du kan kreve erstatning fra vedkommende.

Mye støy og dårlig musikk

Langt vanskeligere er det å komme noen vei ved å klage på støy og dårlig musikk. Som hvis bandet spilte musikk fra feil tidsepoke eller de andre gjestene ved nabobordet ståket og bråket for mye.
Her kommer det nok an på hvor detaljert avtalen var da du bestilte bord. Det kan lønne seg å spørre om mest mulig på forhånd før du bestiller. Og få løftene skriftlig. Da stiller du sterkere hvis du vil klage etterpå.

Publisert:

Her kan du lese mer om