Færre unge har nyttårsforsett om boligsparing

Den kraftig nedgangen i antallet unge som vil spare til bolig, overrasker forbrukerøkonom, som ber foreldre være forsiktige med å hjelpe barna sine med boligkjøp. 

NYTTÅRSFORSETT: Unge vil spare mer, men dropper å sette boligmål. Det bekymrer forbrukerøkonom.
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Av unge mellom 18 og 29 år vil nesten dobbelt så mange som i fjor spare mer.

Fortsatt kommer bolig høyest når det er snakk om hva unge skal spare til, men tallene faller kraftig fra 2016, viser en undersøkelse gjort av Respons Analyse for DNB.

Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl er overrasket over funnene i undersøkelsen.

– I fjor ville 62 prosent av de unge spare til bolig, i år er tallene nede i 35 prosent. Det vi ser er at selv om staten innfører incentiver i form av høyere BSU-grense, ser vi færre som vil spare til bolig, sier Sandmæl.

Hun mener at det ikke er det usikre boligmarkedet som fører til at færre unge vil spare til egen bolig.

– Dette går på sparemål, og jeg tror ikke boligmarkedet sett under ett vil ha så mye å si for om unge vil komme seg inn på boligmarkedet eller ikke, sier Sandmæl.

ADVARER: Silje Sandmæl forbrukerøkonom i DNB, mener foreldre bør være forsiktige med å kausjonere for barna.

– Nordmenn er veldig spesielle, vi skal eie vår egen bolig, noe 9 av 10 gjør. Dersom man leier, så ser vi nordmenn jo nesten på det som en fiasko, fortsetter hun.

Torsdag klokken 11 legger Eiendom Norge frem boligpristallene for desember. Med minE24 så får du de siste nyhetene fra boligmarkedet først. Last ned appen i App Store og Google Play her.

Færre sparer i BSU

Forbrukerøkonomen forteller at DNB har sett en nedgang på et par tusen som starter med BSU-sparing de siste årene. Ifølge en undersøkelse gjort for Nordea i høst var det under halvparten av denne aldersgruppen som sparer i BSU. I 2013 var tallet 84 prosent.

– Jeg mener fortsatt flere bør starte BSU-sparing, nettopp med tanke på det er skjerpede boligkrav og at myndighetene har økt innskuddsgrensene, forteller Sandmæl.

Les også

Moody’s: Norge kan sitte på den største boligboblen

På annenplass på listen over hva unge nå har som sparemål, havner kategorien annet med 27 prosent. Dette dreier seg i hovedsak om de som ikke vet hva de sparer til. Det høye tallet gjør Sandmæl urolig.

– I stedet for å ha et mål som er bolig, så er unge nå blitt sånn at de sparer, men vet ikke til hva. Og når de ikke har et fast sparemål kan pengene fort gå over i forbruk. Det er mye enklere å bruke penger som man ikke har låst til et godt formål, forklarer hun.

– Når disse pengene er brukt i forbruk, vil de ikke være tilgjengelig til bolig. Utviklingen vitner om at unge nå vil ha større frihet, og da havner pengene fort utenfor boligsparingen, sier hun.

Advarer foreldre

Over halvparten av de unge mellom 18 og 29 sier i undersøkelsen at de vil få hjelp av foreldrene til å kjøpe egen bolig. Det skremmer Sandmæl, som mener foreldre bør være forsiktige med å stille som kausjonister.

– Foreldre vil strekke seg langt for å hjelpe, noe som kan få barn til å tenke at det er en selvfølge, noe som igjen setter foreldrene i en risikosone. Det er mange som ikke tenker over at det er en risiko ved å hjelpe barna, sier Sandmæl.

Les også

Norges Bank-rapport: Slik rammes norsk økonomi av boligprisfall

Hun mener foreldre må kalkulere inn risikoen for at noe galt kan skje, enten med egne barn eller med svigerbarn.

– Jeg har selv sett foreldre som har blitt nødt til å selge sin egen bolig på grunn av at barna eller barnas kjærester har havnet i betalingsproblemer. Man tenker gjerne at det ikke er ting som kan skje sine barn, men man vet aldri, sier Sandmæl.

Hun nevner betalingsproblemer blant barna eller barnas samboere eller ektefeller som hovedårsaken til at foreldre kan få problemer. Samtidig minner hun om at selv om man ikke ønsker det, kan barna helt uventet falle fra.

– Det er flere årsaker til at man som kausjonist kan sitte igjen med en økonomisk hodepine, så tenk deg godt om. Det er ikke noe gøy å bli sittende på bar bakke fordi man har stilt opp som kausjonist, sier forbrukerøkonomen.

Les også

Venter mange boliger på markedet i januar

Les også

2017: En boligodyssé

Les også

Nå endres boligtallene – igjen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Vi planlegger å bruke rekordmye penger på sommerferie i år

  2. Betalt innhold

    I hodet på Silje

  3. Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom

  4. Nå kommer skattepengene. Pass deg for renten!

  5. Nordmenn vil bruke 51 milliarder kroner på julefeiringen