Pengerådet

Økonomer til studentene: Ta opp maksimalt med studielån!

Privatøkonomene er samstemte; det kan være lurt å ta opp maksimalt med studielån, selv om du ikke trenger pengene. Likevel søker tusenvis av studenter om kun stipend eller begrenset lån i Lånekassen.

STUDIESTART: Mange tusen studenter tilbake på skolebenken, og flere av dem er helt avhengig av stipend og lån fra Lånekassen for å få endene til å møtes.
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:

Tall fra Lånekassen, som E24 har fått tilgang til, viser at 21.520 studenter ikke valgte å søke om maksimalt med lån i høstsemesteret 2017 og vårsemesteret 2018.

Det er en andel på totalt 10,63 prosent av alle som søkte lån og stipend.

Privatøkonomene fra storbankene DNB og Nordea er imidlertid helt samstemte på spørsmålet om det kan være lurt å ta opp maksimalt med studielån.

– Det kan være lurt å ta opp maksimalt med studielån, selv om du ikke trenger pengene, sier Silje Sandmæl i DNB til E24.

– Men, skal det lønne seg må pengene investeres, og ikke brukes.

Ønsker du tips til studentøkonomien? Lytt til denne ukens podkast fra Pengerådet her.

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea er helt enig, men sier til E24 at det er med forbehold av at pengene ikke går til et høyere forbruk.

– Studielånet er rente- og avdragsfritt mens du studerer, og dessuten kan noe av lånet bli omgjort til stipend etter fullført utdanning.

– Du bør imidlertid vite at du ikke vil la deg friste til å sløse bort disse midlene om du tar opp fullt studielån, selv om du ikke trenger dem.

Sandmæl peker på at det vil lønne seg for studenter å plassere pengene på en sparekonto med høy rente, som for eksempel Boligsparing for unge.

Kan handle om lånevegring

For studenter flest er studietiden preget av stram økonomi, og mange er nødt til å ta deltidsjobb ved siden av.

At noen likevel velger å ikke ta opp fult lån kan handle om låneaversjon, tror leder for Norsk Studentorganisasjon, Håkon Randgaard Mikalsen.

– En del vet at et stort studielån kan begrense muligheten for å ta opp boliglån senere, sier Mikalsen til E24.

Han påpeker også at inntektsgrensen kan spille inn. Dersom studenten holder seg under inntektsgrensen, som i år ligger på 177.257 kroner, får vedkommende omgjort 40 prosent av lånet til stipend – gitt at eksamener blir bestått.

– Noen sliter med å få det til å gå opp. Man kan ikke alltid bestemme stillingsbrøken selv, og noen har så store jobber at de ikke vil få fullt stipend, sier Mikalsen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Pengerådet
 2. Lånekassen
 3. Privatøkonomi

Flere artikler

 1. Studenter taper stipend ved å jobbe mye: – Blir hindret av systemet

 2. Regjeringen forlenger stipendreglene for studenter med jobb i helsesektoren

 3. Betalt innhold

  Slik får du mest ut av studentøkonomien

 4. Flere har over millionen i studielån

 5. Regjeringens student-pakke: Utvider lånet til dem som mister ekstrajobben