Rema 1000 varsler boikott av Freias påskeegg

– Er ikke påskeeggene til Freia palmeoljefrie til neste påske, så kommer vi ikke lenger til å selge dette produktet, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000.

INNEHOLDER PALMEOLJE: Freias påskeegg er blant varene i norsk dagligvare med høyest palmeoljeinnhold.
Publisert:

Rema 1000 var én av lavpriskjedene som gikk i bresjen for å dumpe prisen på påskevarer i forrige uke.

Da var Freia Påskeegg, som inneholder 20 prosent palmeolje, intet unntak. Prisen ble satt ned til 16 kroner pakken, på tross av tidligere skryt om at Rema 1000 jobber for et palmeoljefritt sortiment.

Når E24 spør hva Rema 1000 tenker om at deres lavpriskampanje kan bidra til at nordmenn hamstrer palmeoljeproduktet, er beskjeden klar til Mondelez, som produserer de omstridte eggene:

– Er ikke påskeeggene til Freia palmeoljefrie til neste påske, så kommer vi ikke lenger til å selge dette produktet, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000 til E24.

– Rema 1000 har faset ut palmeolje fra alle matprodukter av egen merkevare og vi stiller strenge krav til våre leverandører om å gjøre det samme.

Les også

Freia påskeegg inneholder fortsatt palmeolje

Dagligvareekspert har aldri hørt maken

– Jeg kan ikke komme på noe tilsvarende eksempel, hverken i Norge eller i utlandet, på at en matvaredistributør har lagt press på en produsent på den måten, sier NHH-professor Tor Wallin Andreassen til E24 om Rema 1000 avgjørelse.

Hittil har Mondelez pekt på at palmeoljen som benyttes er bærekraftig, såkalt RSPO-sertifisert, og at de populære sjokoladeproduktene vanskelig kan lages uten ingrediensen.

Nå kan pipa få en annen låt, tror NHH-professoren.

NHH-professor Tor Wallin Andreassen.

– Jeg er overbevist om det. Er det en ting næringslivet og produsenten forstår, er det at markedsandelen synker. Da begynner de å reagere. Slik sett er dette et tydelig signal fra Rema 1000 til Freia om at de må endre atferd for å være i tråd med samfunnets ønsker. Da kan de komme tilbake i distribusjonkanalen.

Rema 1000 har 23,7 prosent andel av det norske dagligvaremarkedet. Det norske markedet som utgjorde en totalomsetning på 160 milliarder i 2014.

Både i 2014 og i 2015 ble det solgt 188 tonn av Freia Påskeegg.

Wallin Andreassen legger ikke skjul på at han mener det står respekt av avgjørelsen til Rema 1000.

– Det er imponerende at en matvareleverandør- og forhandler boikotter et så sterkt merkenavn på grunn av en produktingrediens, palmeolje, som har vist seg å være skadelig for folk.

– Dette er enestående flott av Rema 1000.

Les også

Selskaper forplikter seg til bærekraftig palmeolje

– De vet vi svarer «nei» hver gang

Fossum Beyer sier lavpriskjeden har gjort det tydelig overfor Freia at Rema 1000 vil ha et palmeoljefritt sortiment.

– Nå er kvikklunsjen palmeoljefri og vi venter i spenning på at de skal få til det samme med sine populære påskeegg, slik som Nidar har fått til, sier hun.

Rema 1000 har i flere år jobbet med å fase ut palmeoljeholdige produkter fra sortimentet, og har fjernet palmeoljen fra varer under eget merke.

– Nå har vi kommet så langt at Freia og andre leverandører ikke lenger presenterer produkter med palmeolje til oss, da de vet vi svarer «nei» hver gang, sier Fossum Beyer.

Les også

Orkla får palmeolje-nei

Greenpeace: – Velg Nidar

Leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen.

Leder i Greenpeace, Truls Gulowsen, har tidligere kritisert Mondelez for kun å lytte med det ene øret. Remas boikott tror han derimot vil sette seg langt inne i ørene til ledelsen.

– Det er bra Rema gir Freia klar beskjed om at påskeegg med palmeolje ikke er velkomment i butikkene neste år. Gitt Remas høye profil på palmeolje er jeg egentlig overrasket over at de fortsatt er til salgs, og svært skuffet over at Freia fortsatt selger påskeegg med 20 prosent palmeolje, av både miljøhensyn og ernæringshensyn, sier han til E24.

– Jeg håper flest mulig bruker sjansen til å velge Orkla og Nidars palmeolje-frie alternativer av både godt og kjeks, så Freia og andre kan se på bunnlinjen at miljøvern lønner seg.

De siste årene har palemoljebruken blant matvareprodusentene blitt redusert med 70 prosent etter store kampanjer fra miljøbevegelsen, ifølge Regnskogfondet.

E24 har vært i kontakt med Mondelez, men de kunne ikke gi en kommentar fredag. Konsernet har tidligere opplyst at det kun brukes palmeolje som er sertifisert av RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil).

Les også

Butikkjede innfører smågodt-grense

Les også

Smågodtkrigen bekymrer fagfolk

Les også

Ny priskrig - flere varer kraftig nedsatt

Publisert: