Rekordmange boliger til utleie

Det er nå over 10.000 boliger til leie på Finn.no. Eksperter mener at noen leier ut og håper at boligmarkedet bedrer seg.

STADIG FLERE LEDIGE UTLEIEBOLIGER: Samtidig som leieprisene har økt og boligprisene har falt, er det lagt ut flere leieboliger i markedet.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • Johan Nordstrøm
Publisert: Publisert:

– Vi har sett en kraftig vekst i antallet leieboliger som legges ut for salg siden 2012, sier salgsdirektør Johan Fredrik Høvås i Finn til E24.

I 2013 var det 5.000 utleieboliger ledige. Det har dermed doblet seg på fem år.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener at det er noen som leier ut og håper at boligmarkedet bedrer seg. Hun understreker at dette primært gjelder såkalte sekundærboliger. Sekundærbolig betyr bolig nummer to og oppover.

– Det er noen som skal selge og som prøver å leie ut. De håper at boligmarkedet skal bli bedre, slik at de får solgt på et greit nivå, sier Holvik til E24.

Holvik forventer at boligprisene skal fortsette å falle og etter hvert begynne å flate ut.

Gikk motsatt vei

I 2017 gikk leieprisene motsatt vei som boligprisene. Ifølge statistikk fra Utleiemegleren økte leieprisene med 1,2 prosent i snitt gjennom året. Samtidig ble salgsprisene ble skrelt av med 2,1 prosent på landsbasis.

Oslo er byen hvor boligprisene falt mest i året som gikk, med en nedgang på 6,2 prosent over tolv måneder (desember til desember).

Leieprisene i hovedstaden steg i fjor like mye som eieprisene falt, det viser ferske tall fra Utleiemegleren.

Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) mener at det er naturlig at flere med sekundærboliger velger å leie ut fremfor å selge i en situasjon med svakere salgspriser og sterkere leiepriser.

– Jeg kan følge med på Holviks resonnement at i marked med fallende priser vil flere med sekundærbolig velge å leie ut fremfor å selge, sier Geving til E24.

Men samtidig understreker han at han er usikker på hvor mye dette påvirker boligprisene.

– De største volumene er folk som bytter bolig, og omsetningen har økt såpass mye at det tyder på at kjøperne er kommet ned fra gjerdet, sier Geving.

Geving uttalte nylig til E24 at utbudet i årets andre visningshelg tyder på sterkere rift om Oslo-objektene.

Les også

Rapport: De siste 145 årene har bolig vært den beste investeringen

Flere venter med å kjøpe

En omfattende statistikkgjennomgang fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Ambita som E24 har fått, viser at det var en netto vekst i antall sekundærboliger i første halvår i 2016.

Det ble 651 flere sekundærboliger i Oslo i 2016. Totalt var det 51.817 sekundærboliger i Oslo i 2016, viser statistikken.

Direktør Vibecke Lyse Augdal i Utleiemegleren sa nylig til E24 at mange venter med å kjøpe bolig og heller leier til prisene på bruktbolig har stabilisert seg.

– Flere leier ut, og flere leier. Mange tenker nok at det lønner seg å vente med kjøp og salg av bolig i 2018, sa direktør Vibecke Lyse Augdal i Utleiemegleren til E24.

Både Finn.no og E24 er eid av Schibsted. Enkelte ansatte i E24 har aksjer i Schibsted.

Les også

Oslo svakeste i 2017 med 6,2 prosent nedgang

Les også

Historisk boligprisfall i desember

Les også

– Jeg måtte dobbeltsjekke tallene

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet
  2. Bolig

Flere artikler

  1. – Mange tenker nok at det lønner seg å vente

  2. – Vi har aldri vært i nærheten av slike tall

  3. Boligprisene stiger bratt – men å leie har knapt blitt dyrere

  4. Utleiemegler melder om boligrekord

  5. Betalt innhold

    Utleiere får svi for lavere arbeidsinnvandring