Storbank tror på euro-ras de neste månedene

Den europeiske sentralbankens aggressive pengepolitikk vil gjøre europaferien mye billigere for amerikanerne, mener Goldman Sachs. Men nordmenn må fortsatt belage seg på høy kurs når de drar utenlands.

TØFF JOBB: Sentralbanksjef Mario Draghi i ESB gjør alt han kan for å heve inflasjonen i eurosonen. Det kan gi svært svak euro, mener ekspertene.

Ralph Orlowski
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

– Vi vil gjøre det vi må for å øke inflasjonen så raskt som mulig.

Det var beskjeden sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ESB) ga markedene forrige uke. Kort tid etter beskjeden stupte euroen mot de fleste valutaer, og den nådde sitt laveste nivå mot dollar på syv måneder.

Nå venter storbanken Goldman Sachs at euroens fall på 3,5 prosent mot dollaren i forrige uke kun er starten på et langsiktig fall for valutaen, og at den vil ende på 95 cent per dollar innen mars.

Det betyr et fall på 11 cent fra dagens kurs og en av de laveste kursnivåene på lenge, skriver Bloomberg.

– Det er få hindre for at det kan komme en «duete» overraskelse 3. desember, sier sjefstrateg Robin Brooks i Goldman Sachs til Bloomberg og viser til rentemøtet i ESB neste torsdag.

Camilla Viland, valutaanalytiker

Tone Iren Sørheim

Når en sentralbanksjef er «duete», betyr det at de ønsker økt inflasjon og lavere ledighet.

Han peker på at fallet er en kombinasjon av opptrapping av ESBs obligasjonskjøp, og høyere rente i USA. Dermed kan europaferien bli mye billigere for amerikanerne den neste tiden.

Les også

– Eurosonens rentesettere enes om kutt

Uenig

Ifølge konsensus er det forventet at Draghi vil annonsere en økning i obligasjonskjøpene på 15 milliarder euro til 75 milliarder i måneden. Samtidig er det også forventet en reduksjon i renten på 10 basispunkter.

Amerikansk sentralbanksjef Janet Yellen

Chip Somodevilla

Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB tror dette allerede er priset inn i dagens valutakurs, og at Goldman Sachs kanskje er litt for pessimistiske i sine analyser av utviklingen.

– Vi forventer en opptrapping til 80 milliarder euro i måneden på obligasjonskjøp, og vi tror ikke dette vil overraske markedet noe særlig, sier Viland til E24.

– Svekkelsen Goldman Sachs snakker om, er ikke urealistisk, med tanke på det fallet vi har sett siden i fjor, men som sagt tror vi markedet allerede har svekket euroen så mye som det skal.

Les også

Tror Yellen og Draghi skiller lag

Hun peker imidlertid på at dersom den amerikanske sentralbanken (Fed) annonserer at de vil heve rentene i USA raskt fremfor den svært langsomme utviklingen markedet venter, så er en kraftig svekkelse mot dollar absolutt mulig.

– Men jeg tror ikke det vil skje, fordi Fed ikke ønsker en svært kraftig økning i dollarkursen, sier Viland.

(saken fortsetter under grafikken. E24s valutakart viser hvor det har blitt billigere og dyrere å reise for nordmenn den siste tiden.)

Svekket mot kronen

Dollaren var ikke alene om å styrke seg mot en Draghi-preget euro de siste ukene. Siden 12. november har euroen svekket seg 1,93 prosent mot den norske kronen. Gleden over billigere shoppingtur til eurosonen kan imidlertid bli svært kortvarig for norske shoppere, mener valutaanalytiker Camilla Viland i DNB.

– Vi tror at den norske kronen vil svekke seg ganske kraftig mot alle valutaer den neste måneden, og vi tror prisen på euroen vil stige til 9,60 kroner per euro frem mot jul. Grunnen til dette er at vi forventer et nytt rentekutt fra Norges Bank i desember, sier hun til E24.

Viland tror ikke markedet er forberedt på et nytt rentekutt så nær jul, og at mange dermed vil bli så overrasket at de øker salget av kroner kraftig.

– På lang sikt tror vi imidlertid at kronen vil hente seg noe inn igjen, og vi tror den vil ligge på 9,10 kroner per euro i mai neste år.

– Når det er sagt, må nok vi nordmenn belage oss på at de fleste valutaer kommer til å være dyrere for oss fremover. Den lave oljeprisen og utsiktene for norsk økonomi gjør at kronen vil holde seg svak lenge. Men det er særlig mot dollaren og pundet at forskjellen vil være stor. Ferieturen vil ikke bli noe billigere for oss i Norge, sier hun.

(saken fortsetter under bildet.)

DYRERE: For folk med lønn utbetalt i norske kroner blir nok ikke turene til New York og Empire State Building billigere med det første. For amerikanere som skal til Europa er utsiktene for billigere ferie imidlertid lysere.

Både i USA og Storbritannia forventer de fleste at en renteøkning er rett rundt hjørnet. Dermed vil det bli mer lønnsomt å oppbevare pengene sine i dollar og pund enn kroner.

Les også

Maktet ikke å svekke den svenske kronen: - Verktøykassen begynner å gå tom

Godt for Norge

Tirsdag ble det klart at oljeinvesteringene i Norge trolig vil falle med 9,3 prosent i 2016. Dette bekreftet mange frykt om at norsk økonomi vi gå dårligere fremover. Viland peker på at dette er en av årsakene til at nordmenn flest bør være villig til å godta dyrere helgeturer til utlandet i tiden som kommer.

Les også

Slik påvirker rentesjefene lommeboken din

– Den svake kronen og lave renter er svært viktig for norsk økonomi nå om vi ønsker en myk landing i møte med den økonomiske nedgangen. Med andre ord er en svak krone svært fordelaktig nå, sier Viland.

Svak krone bidrar til å sikre norsk konkurransedyktighet fordi norske varer blir relativt billigere målt i andre valutaer.

Les også

Nå må privatkunder betale for å ha penger i banken her

Les også

Norsk inflasjon faller litt

Les også

– Eurosonens rentesettere enes om kutt

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Reise

Flere artikler

  1. I disse landene kan du få billig ferie i 2016

  2. Dollaren faller under 8 kroner

  3. Euro har ikke vært billigere i år

  4. Annonsørinnhold

  5. Har du timet ferien riktig? Slik spriker analytikernes krone-melding de neste månedene

  6. Kronen styrket etter rentebeslutningen: Her blir juleferien billigere