Sterk pågang i nyboligmarkedet: – Boligprisene lokker frem nye kjøpergrupper

Kampen blir stadig hardere om eierbolig i hovedstaden. Denne uken tok ni personer frem soveposen og trosset snøværet i Oslo for å sikre seg nybolig til fastpris på Tøyen.

STOR PÅGANG AV KJØPERE: Det er færre nyboliger og bruktboliger til salgs i Oslo-markedet enn ved samme tid i fjor. Bildet viser Oslo med Tøyen i midten av bildet og Grefsenåsen øverst.

Foto: Audun Braastad NTB scanpix
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

– Fredag kom årets største snøfall, så de skal ha for at de ofrer mye, sier markedssjef Christina Melan Rogstad i APT Properties til E24.

Klokken 14.00 lørdag var salgsstart for ett av eiendomsutviklerens prestisjeprosjekter på Tøyen med et nybygg bestående av 13 leiligheter fra 28 kvadratmeter til 114 kvadratmeter.

Over 300 personer har meldt interesse, ifølge Melan Rogstad, og allerede torsdag sto åtte interessenter i kø for å sikre seg leilighetene. De siste par nettene har ni interessenter sovet ute i vinterkulden for å sikre boligdrømmen.

Les også

Ettroms oppussingsobjekt med fellesdusj solgt for 2,1 millioner

– God respons på fastpris

Foruten sentral beliggenhet i Oslos nye hippe bydel, er Melan Rogstad ikke i tvil om at fastpris virker forlokkende i et Oslo-marked hvor de fleste leilighetene går over prisantydning.

VENTET I KØ: Alle 13 leiligheter i Syd Tøyen Torg-prosjektet ble reservert lørdag. Leilighetene er klare for overtagelse i 2018.

Foto: Christina Rogstad/Apt Properties

– Vi har fått utrolig god respons på at vi kjører fastpris blant interessenter som har deltatt i boligkrigen og tapt budrunde etter budrunde. Det gir kjøperne en forutsigbarhet som betyr mye. I tillegg har vi truffet veldig godt utformingen av selve bygget og kvalitetene vi har lagt i prosjektet.

Foreløpig behøver man ikke å pakke telt og sovepose for å kjøpe bolig i byene rundt Oslo. Eiendomsmegler Ronny Abeltun i Garanti Eiendomsmegling Nedre Buskerud forteller at slike tilstander antagelig er forbeholdt Oslo.

– Det er ikke bonanza på den måten. Det er hakket større tilbud i Drammen, så folk har mer å velge i, sier Abeltun.

– Smitter over til nyboligmarkedet

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse.

Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse, forteller det er en grunnleggende mangel på eierbolig i Oslo – både nyboliger og bruktboliger – hvilket gir en selvforsterkende etterspørselseffekt. Budrundene går over stokk og stein, og folk sover i telt for å sikre seg nybolig.

– Boligprisene man får, lokker frem nye kjøpergrupper som får hastverk. Det smitter over til nyboligmarkedet. Det er høy etterspørsel i Oslo basert på grunnleggende boligmangel. Og de som har hastverk eller ønsker spekulasjon vil inn fordi de ser for seg prisgevinster om de kommer inn nå, sier han til E24.

– Ettersom dette er en selvforsterkende effekt, vil de da få rett?

– De får rett helt til de tar feil. Det er vanskelig å spå når dette vil snu. Det er først og fremst låneatferd og rentesetting som er det mest utslagsgivende som kan skje.

DRAMMEN: Prosjektet Losjeplassen Vest har 102 leiligheter i prisklassen 2,8 millioner til 8,3 millioner, og 85 av leilighetene er revet vekk fra nyboligmarkedet på Østlandet.

Foto: Garanti Eiendomsmegling Nedre Buskerud

9 av 10 nyboliger kjøpt

Statistikken til Samfunnsøkonomisk analyse, Econ Nye Boliger, omfatter alle boligprosjekter som har minimum 15 boliger og har vært i markedet over en tomånedersperiode fra august til oktober. Statistikken omfatter kun boligprosjekter i salg som har oppgitt pris på hver enkel bolig i prosjektet.

Statistikken viser at lageret med usolgte nyboliger krymper hurtig på Østlandet. I midten av oktober var 89 prosent av nyboligene solgt. Av 443 boligprosjekter i hovedstaden er 381 prosjekter ikke igangsatt, mens 59 prosjekter er igangsatt.

Abeltun formidler blant annet salget av leilighetene i nyboligprosjektet Losjeplassen Vest i Drammen. Selv om det er ett år til overtagelse, er 85 av 102 leiligheter allerede solgt.

– Det sier litt om at det har vært en periode med lite å velge i. I bruktboligmarkedet er det også lite boliger, og folk begynner å se i nyboligmarkedet for å utvide utvalget, sier han.

– Man har også innslag fra Oslo og Asker med kjøpere. De får fortsatt mye for pengene sammenlignet med markedet de kommer fra, sier han.

Les også

Rekordavvik i boligprisingen i Oslo i juli

– Må skje noe på etterspørselssiden

Kampen om bolig i Oslo er nå så tilspisset at hovedstaden har den høyeste årsvekst noensinne. Bruktboligprisene er nå 21,7 prosent høyere enn for ett år siden, ifølge Eiendom Norge.

– Vi ser at boliglagrene tømmes raskt. Jo færre boliger det er på markedet, jo større blir prisveksten. Det er ikke bærekraftig, men det er vanskelig å se hvor lenge det skal fortsette. Det må en uforutsett hendelse til for at det skal snu, sier Bjørnstad.

Boligetterspørselen skaper også et mindre prisgap enn normalt mellom nyboliger og bruktboliger:

Kvadratmeterprisen i Oslo var i oktober 67.139 kroner, mens en splitter ny bolig i snitt kostet 70.400 kroner per kvadratmeter i midten av oktober, ifølge Eiendom Norge og Econ Nye Boliger.

– Det har vært en periode med veldig sterk boligprisvekst i bruktmarkedet. Da er ikke prissettingen i nyboligmarkedet så fleksibel at den kan henge med. Men over tid ser vi at det vokser i takt, sier Bjørnstad.

– Fra politisk hold forsøker man å skape fortgang i boligbyggingen. Vil en eventuell effekt av det politiske arbeidet gi utslag i brukt- og nyboligprisene i overskuelig fremtid?

– Nei, det tror jeg ikke. Man kan ikke bare vedta at det skal bygges flere bolig. Da må man inn i alle flaskehalsene som finnes. Det er viktig å jobbe med, men det vil ikke balansere dette markedet i overskuelig fremtid. Det må skje noe på etterspørselssiden for at markedet skal bli balansert, sier Bjørnstad.

Les også

Eiendomsskatt kan omfatte annenhver eiendom i Oslo

Les også

Oppnår skyhøye kvadratmeterpriser tross «riktig» prisantydning

Les også

Analytiker om boligprisveksten: – Ikke en holdbar veksttakt

Her kan du lese mer om

 1. Drammen
 2. Boligmarkedet
 3. Buskerud
 4. Oslo
 5. Eiendom
 6. Eiendom Norge
 7. Bolig
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Se, en Oslo-leilighet som kan kjøpes til prisantydning!

 2. Toromsleilighet i Ullevål Hageby solgt for 7,55 millioner

 3. Meglere melder om positivt skifte: – Folk tenker at bunnen er nådd

 4. Annonsørinnhold

 5. Setter ned prisen på nyboliger i Oslo

 6. Her handles kommunale boliger til 100.000 per kvadratmeter