Ekspertene: Slik vil oljekrisen prege ditt liv i 2016

Ferske SSB-tall viser at oljebransjen må foreta nye kutt neste år – og flere frykter enda lavere oljepris. Det er dårlig nytt for norsk økonomi. Sjekk hva nedgangstidene betyr for deg.

MAGRE TIDER: Sjekk hvordan oljebremsen ventes å påvirke din økonomiske situasjon til neste år.

Møller-hansen, Janne (VG) / Meek, Tore (NTB Scanpix) / Lynau, Jan Petter (VG)
  • Karl Wig
Publisert:,

– Nordmenn flest har ikke merket mye til oljebremsen hittil. Men den vil nok merkes sterkere i 2016, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

Oljeprisen har holdt seg lav siden den begynte å stupe sommeren 2014.

Lav inntjening har gjort at oljeselskapene har måttet kutte i investeringer, skrinlegge prosjekter og si opp eller permittere ansatte. Beregninger viser at 26.000 jobber har forsvunnet.

Kort fortalt: Det går dårligere i Norge.

Og i dag kom tall som viser at det kan bli enda verre i 2016.

Les også

SSB om oljeinvesteringene: – Kraftig fall i leteanslagene for 2016

– Vil merkes i hele landet

EKSPERT: Høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI.

Foto: Jarle M. Alvheim

Tirsdag kom Statistisk sentralbyrå (SSB) med en ny undersøkelse: Der estimerer norske olje- og gasselskaper sitt eget investeringsnivå i 2016.

Bransjen regner med å bruke 171 milliarder kroner på investeringer neste år.

Det høres mye ut, men er en nedgang på nær 22 milliarder fra investeringsnivået i år – og 47,6 milliarder mindre enn i 2014.

– Nedgangen i oljeindustrien vil merkes godt i hele landet, men spesielt godt på Sør- og Vestlandet. Dette vil sannsynligvis føre til ytterligere nedbemanninger i flere sektorer, sier seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank til E24.

Les også

Eksportprisen: Nå skal Norges beste eksportbedrift kåres

Forklarer din økonomi i 2016

Samtidig sier analytikere at de frykter at oljeprisen kan gjøre nye dypdykk.

Det er nemlig overflod av det sorte gull på verdensmarkedet – og denne vinteren ventes å bli svært mild, med tilhørende lavt energiforbruk. Det gir ytterligere prispress.

EKSPERT: Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.

Storebrand

Oljeprisen er nå på cirka 45,5 dollar fatet, etter å ha vært nær 115 dollar fatet sankthansaften 2014.

Noen eksperter frykter sågar en oljepris ned på 20-tallet neste år.

Men hvorfor skal du bry deg? Hva har egentlig de dystre olje-utsiktene å si for deg og meg?

E24 har bedt ekspertene forklare privatøkonomi-året 2016 – basert på situasjonen i oljebransjen, den norske økonomien og utsiktene for tiden fremover.

Les også

Kraftig oljeinvesteringsfall gir usikkerhet rundt renten

** RENTE/LÅN: Den rekordlave styringsrenten betyr boliglån på billigsalg. Til neste år ventes ytterligere rentekutt fra Norges Bank.

– Nordmenn har mye i lån, så det vil merkes – selv om vi nå begynner å nærme oss et gulv. Men sparing i banken blir bare enda mer ugunstig, sier sjeføkonom Bjørnstad.

– Det er bra for dem som har store boliglån. Lånene blir håndterbare selv med lav inntekt. Men er du utsatt for å havne i arbeidsledighet, må du være fryktelig bevisst på kostnadsbildet og betalingsforpliktelsene du påtar seg, sier høyskolelektor og privatøkonomiekspert Dag Jørgen Hveem ved BI.

EKSPERT: Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse.

Stian Lysberg Solum

** BOLIGMARKEDET: Ekspertene venter langt mer moderat boligprisvekst i 2016 enn de siste årene.

De fleste prognoser ligger mellom to og fire prosents prisvekst. SSB anslår 2,6 prosent.

– Men de lokale variasjonene kan bli store. I Oslo ventes fortsatt sterk prisvekst grunnet lav boligbygging. I oljebyen Stavanger har prisene sunket, og her kan oljebremsen fortsette å sette sine spor, sier Bjørnstad.

** SPARING: Med utsikter til enda lavere styringsrente, blir langsiktig sparing på høyrentekonto noe du virkelig bør styre unna i 2016, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand:

– Renten er allerede så lav at du risikerer at inflasjonen spiser opp pengene dine. Bruk heller sjansen til å betale ned ekstra på boliglånet, eller spar i fond. Det er den beste sparingen, råder hun.

** ARBEIDSMARKEDET: Arbeidsløsheten har stort sett steget gjennom hele 2015. Den registrerte Aku-ledigheten er nå 4,6 prosent. Det anslås at ledigheten øker mot fem prosent i 2016 – og at flere bedrifter innfører full ansettelsesstopp. Det vil gjøre det vanskeligere for nyutdannede.

– De som har fast jobb gjør lurt i å holde på den, sier Hveem.

– Flere vil bli permittert eller sagt opp. De som er i utsatte yrker bør tenke over hvordan de kan sikre økonomien om de skulle miste jobben, sier Picard.

(Saken fortsetter under grafikken - som viser hvor det har blitt dyrere eller billigere for nordmenn å feriere den siste tiden)

Forbrukerøkonomen minner om at ledighetstrygden er langt mer stusslig enn mange er vant med, særlig de i oljebransjen: Du får 62,4 prosent av inntekten i arbeidsledighetstrygd, men bare opp til en maksimal årlig bruttoutbetaling på 337.000 kroner.

** LØNN/KJØPEKRAFT: Alt legger til rette for svake lønnsoppgjør i 2016 – kanskje i underkant av tre prosent, ifølge Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

– Samtidig anslås det at varer og tjenester vil få en prisøkning opp mot 2,5 prosent. Du kan nok ikke vente deg særlig vekst i kjøpekraften, sier han.

Les også

Fersk undersøkelse om troen på norsk økonomi: Svakeste resultat på 23 år

** FERIE: I år har det vært dyrt for nordmenn å feriere utenlands. Det blir det etter alt å dømme også til neste år.

– Det er fordi den lave oljeprisen bidrar til å holde kroneprisen lav, sier Bjørnstad.

– Det er ingen grunn til å tro at det endrer seg neste år. Ta høyde for kostnadsnivået og tenk annerledes rundt reisemålene om du har stram økonomi, råder Picard.

** SKATT: BIs Dag Jørgen Hveem forteller om en liten skatteskjerpelse knyttet til aksjer- og aksjefond. Første trinnsats i inntektsskatten er også noe redusert, men utgjør bare et par hundre kroner.

– I det store og hele er det ingen betydelige skattemessige endringer som får konsekvenser for nordmenns økonomi til neste år, sier Hveem.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Slik vil oljeprisen påvirke lommeboken din:
    – Vi kan glemme skatteletter

  2. Slik gjør brexit din lommebok tynnere

  3. Ekspert: - Slik bør du spare

  4. Annonsørinnhold

  5. Meglersjef bekymret over rentekutt

  6. Langt færre kvinner enn menn vet hvor stort boliglån de har