Slik vil oljeprisen påvirke lommeboken din:
– Vi kan glemme skatteletter
Lavere kjøpekraft, arbeidsledighet, fall bensinpriser og billige boliglån er bare noen av de direkte virkningene oljeprisen har på din private økonomi.
Søndag kom nyheten om at noen av verdens mektigste oljenasjoner hadde sittet timevis i forhandlinger, uten å bli enige.
Markedene reagerte med skuffelse umiddelbart. Mandag morgen norsk tid har oljeprisen falt med vel fem prosent.
Det er en nyhet som kan påvirke både deg og meg også.
Våre lommebøker.
Og landet Norge.
– Jeg pleier å si at tiden med lettjente oljepenger er forbi, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til E24.
Han mener at dersom oljeprisen faller ned til 30 dollar per fat igjen, må nordmenn belage seg på nye runder med oppsigelser og jobbkutt i oljebransjen.
Allerede har 35.000 oljejobber i Norge forsvunnet som følge av prisfallet og oiljebremsen, ifølge tall fra DNB Markets.
Og priser på 115 dollar, slik det var så sent som sankthansaften 2014, synes laaangt unna.
– Vi må være klar over at selv om oljeprisen stiger til 50 dollar vil lønnsveksten bli skuffende i årene fremover. For at vi skal kunne fortsette med dagens næringsstruktur er vi avhengige av en oljepris på 50 dollar per fat, sier Andreassen.
(saken fortsetter under bildet.)
Derfor er lav oljepris verre nå enn før: – Produsentene er blitt bortskjemte
Ingen skatteletter
Sjeføkonomen i Eika har regnet seg frem til at Norge allerede neste år vil bli tvunget til å bruke maksimalt av hva handlingsregelen tillater oss å bruke av oljefondet, altså fire prosent.
Dette betyr at regjeringens handlingsrom kommer til å være svært stramt, og at de kun kan tillate det absolutt nødvendige.
– Kort sagt betyr dette at skatteletter ikke vil være mulig å få til. Nordmenn flest på altså glemme løftet om lavere skatter i årene som kommer, sier Andreassen.
I tillegg vil lavere lønnsvekst føre til at nordmenns kjøpekraft faller de neste årene ettersom oljeselskapene er avhengige av å kunne sette lønningene ned.
– Vi må lære oss å leve med de lavere oljeprisene, og innse at utviklingene i lønninger og pensjoner vil være lavere i årene som kommer. Jeg legger mest vekt på at lavere oljepris betyr reduserte inntekter til staten, slik at rausheten i statsbudsjettene forsvinner, sier Andreassen.
Billigere bensin og bolig
Ikke alle er like negative som Andreassen. Sjeføkonom Roger Bjørnstad i
Samfunnsøkonomisk analyse tror nordmenn også kan få mer å rutte med når oljeprisen er lavere.
– Oljeprisen påvirker først og fremst statens petroleumsinntekter, men også mannen i gaten vil merke oljeprisendringer. For folk som ikke jobber i oljesektoren kan dette bety at en får mer å rutte med fordi prisen på bensin og fyringsolje faller, sier han til E24.
I løpet av det siste året har bensinprisene flere steder falt kraftig. Også i Norge er prisene blitt lavere, men andre land med færre avgifter på drivstoff har sett større utslag.
Her blir rentene høyere: – Kan få skremmende konsekvenser for norsk næringsliv
– En annen ting som alle nordmenn med boliglån vil merke er at rentene vil falle. Norges Bank kommer til å holde rentene lave for å motvirke de negative effektene av oljeprisfallet. Dermed vil bankene også senke boliglånsrentene, sier Bjørnstad.
– Norske banker nok allerede presset på marginen, men det mulig at boliglånsrentene kan falle ytterligere.
Sjeføkonomen legger til at bankene vil føle seg presset til å holde boliglånsrentene nede så lenge Norges Bank holder styringsrenten lav, eller senker den ytterligere.
Kroneeffekten
De siste årene har den norske kronen fulgt oljeprisen, og dermed svekket seg kraftig i forhold til flere store valutaer. Dette betyr at norske varer er blitt billigere for andre land, mens nordmenn må betale mer for utenlandske varer.
– Valutakanalen vil selvfølgelig ha mye å si for vår økonomi. Om oljeprisen faller igjen er det naturlig å tenke seg at prisen på importvarer vil stige og utenlandsferier blir dyrere ettersom kronen svekker seg, sier Bjørnstad.
Han for støtte av sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken. Hun frykter enda dårligere forhold for nordmenn dersom kronen styrker seg etter en eventuell avtale om produksjonsfrys etter oljemøtet i Doha, og høyere oljepris.
– Jeg tror fortsatt at norsk økonomisk vekst vil være svak selv om oljeprisen stiger noe, og da vil vi i tillegg være mindre konkurransedyktige i andre næringer om kronen styrker seg, forklarer hun.