Mindre boligprisvekst enn ventet: – Ser litt dårligere ut for hele året

Selv om boligprisveksten i februar var svakere enn ventet, tror hverken sjeføkonom Nejra Macic eller seniorøkonom Kyrre Amdal dette endrer hvilken vei boligprisene skal i 2019.

Foto: FREDRIK BJERKNES
  • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

Årets første måneder er vanligvis de sterkeste i boligmarkedet. Etter å ha meldt om overraskende sterk boligprisutvikling i januar, viste Eiendom Norges statistikk i februar at boligprisutviklingen var svakere enn det analytikerne ventet.

– I og med at vi venter at all vekst vil komme i første kvartal, så ser det litt dårligere ut for hele året nå, sier sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret, og legger til at hun nå er enda mer skeptisk til prisøkning i mars.

– Nå får vi sannsynligvis en renteøkning denne måneden, som jeg tror vil sende negative signaler ut i boligmarkedet, og påvirke etterspørselen negativt, sier Macic.

Les også

Meglertopp etter blogger-søksmål: – Tilløp til hysteri

Svinger mer

Sjeføkonomen ser også noe som kan tyde på at tallene for mars vil overraske positivt.

Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

– Nå skal man ikke vektlegge månedstallene for mye, men etter at Eiendom Norge la om statistikken har det svinget mer, og når det har vært en litt høy prisvekst en måned, så korrigeres det den neste. Det var svakere enn ventet i desember, sterkere enn ventet i januar, svakere i februar, så det kan godt hende at prisveksten blir høyere enn ventet i mars, sier Macic.

I februar steg boligprisene med 0,5 prosent, men justert for sesongvariasjoner var det en uendret prisvekst.

På forhånd ventet både Prognosesenteret og DNB Markets en sesongjustert prisvekst på 0,2 prosent.

– Dette støtter likevel vårt hovedbilde av boligmarkedet – at det vil være en sideveis prisutvikling store deler av 2019, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Les også

Meglerbransjens fasit er klar: Boligprisene steg med 0,5 prosent i februar

Høy aktivitet

Han trekker frem at statistikken også viser at det er høy aktivitet, som ikke tyder på at det er en brems i etterspørselen etter boliger, eller at markedet er preget av bekymring.

– Det tar også nå litt lengre tid å selge bolig, så det er fortsatt god grunn til å tro på en mer flat utvikling enn vi har sett de siste årene, sier Aamdal, og legger til at dagens statistikk også underbygger synet om at Norges Bank kan heve renten.

Lederen for personmarked i Nordea Norge, John Sætre, sier at statistikken tyder på at kundene ikke lar seg skremme av den varslede renteoppgangen fra Norges Bank.

– Vår oppfatning er at kundene har tatt høyde for en renteheving, og at de har en buffer til å takle det, sier Sætre.

Snu ned

Han forteller at de fornyer en del finansieringsbevis nå.

– Med så mange boliger til salgs har kundene god tid til å tenke seg om. Vi ser også at kundene kjøper innenfor rammene de har fått tildelt, sier Sætre.

Macic i prognosesenteret forteller at det er flere grunner til at prisveksten i boligmarkedet snart skal snu.

Sjeføkonomen tror at tilbudet av boliger skal fortsette og øke, og at tilbudssiden i markedet vil være på topp i juni i år, når også et gjeldsregister skal være på plass.
– Det vil forhindre at en del kjøpere får lån. Summen av renteøkning, fortsatt økende tilbud, innføring av gjeldsregister og fortsatt fallende befolkningsvekst gjør at boligprisene skal ned, sier Macic.

Les også

DNB-rapport viser doblet nyboligsalg i Oslo

Les også

John Fredriksen prøver å selge luksusleilighet på høyfjellet for 25 millioner kroner

Les også

DNB-megler skjulte boligrapport om utgiftsbombe

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Eiendom Norge
  3. Boligmarkedet

Flere artikler

  1. Ferske boligtall tirsdag: Derfor varsles kortvarig prisbyks

  2. – Tror fortsatt på prisnedgang i 2019

  3. – Spenningen kommer etter påske

  4. – Hadde aldri forventet den reaksjonen

  5. Sjeføkonom: 2019 kan bli et kjøpers marked