Selvaag-sjefen: – Lavere oljepris og høyere arbeidsledighet har nok ikke slått inn ennå
Det bygges nye boliger i rasende tempo.
Statistikk fra Boligprodusentenes Forening forteller om en knallsterk utvikling i igangsettingen og salget av nye boliger.
- Igangsettingen i andre kvartal økte med 50 prosent, og salget med 21 prosent.
- Etter første halvår ligger igangsettingen 35 prosent over fjoråret, og salget ligger 26 prosent over fjoråret
- Målt mot andre kvartal i fjor økte igangsettingen med 50 prosent, og salget med 21 prosent.
– Det var veldig spesielle tall i juni måned, med en høy igangsetting, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til E24.
- Tallene svinger mye fra måned til måned. Vi fikk et igangssettingstall som er det nest høyeste noen gang hvis man justerer for sesongsvingninger. Salget har flatet mer ut, og det er mer overraskende.
Knallsterkt nyboligsalg
– Viktig bidrag for å dempe prisutviklingen
Andreassen mener det kan komme av at utbyggerne har for få objekter.
– Eller så kan det være at interessen fra kjøperne ikke er eksploderende, sier Andreassen.
Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer, mener de sterke igangsettingstallene er et resultat av offensiv holdning blant boligutbyggerne, som regulerer det som kan regulereres av tomter.
– Det tar tid før det synes, og det er gledelig å se at det gjør det nå, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer, til E24.
– Dette er et veldig viktig bidrag for å dempe prisutviklingen. Det er helt avgjørende at vi får boligbyggingen på et stabilt høyt nivå. Den lave byggeaktiviteten i Oslo er en av de viktigste årsakene til den høye boligprisveksten, sammen med lavt rentenivå, sier Dreyer.
Sjefen i Selvaag Bolig, et av Norges største boligbyggeselskap, Baard Schumann, peker på den prekære boligmangelen, spesielt for mindre leiligheter i storbyene, som hovedårsaken til den sterke nyboligutviklingen det siste året.
– Nyboligene selger bra, og da kommer vi raskere i gang med flere prosjekter. Alt i Oslo går veldig fort. Lavere oljepris og høyere arbeidsledighet har nok ikke slått inn ennå, sier Schumann.
Megler om kuppeforbud: – En regel for et molboland
Se til Kristiansand
Imidlertid produseres det for lite boliger i Norge, sier han.
Det årlige behovet er på 37.000 boliger ifølge Boligprodusentenes forening. Det bygges 10.000 for lite boliger i året, ifølge samme kilde.
– Utfordringen er at det ikke er nok tilbud for å møte etterspørselen. Vi skulle gjerne sett flere prosjekter for å holde prisveksten nede, sier Schumann.
Den største bøygen er reguleringstempoet.
– Kristiansand er det stedet det har vært regulert flest tomter. Prisutviklinge siden 2007–2008 har vært stabil. Den er rundt 20 prosent, og følger lønn- og prisveksten. Det er vesentlig at tilbudet møter etterspørselen.
Til tross for lav lønnsomhet enkelte steder i Oslo, mener Schumann det er i Selvaags interesse at boligprisene flater ut.
– Vi er tjent med et stabilt marked. Håpet er at vi kommer i gang med å regulere tomter kjappere, sier Schumann.
Ekspertene: Derfor får ikke Norge et boligkrakk - med det første
– De små objektene drar prisene oppover
I tillegg mener Schumann at boligkjøperne må betale dyrt for kommunenes manglende tilrettelegging. Han trekker frem byggeprosjektet på Løren i Oslo, hvor det skal bygges 400 leiligheter. Der må kjøperne betale 1.500 til 2.000 kroner ekstra per kvadratmeter.
– Vi tar mye av investeringene byene burde tatt selv. Vi må bygge veier, parker og gangveier. Det må kundene betale for og det presser prisene oppover.
Det er stort rift om de minste boligene i Oslo, og Schumann er oppgitt over Oslo kommunes byggeregler som tilsier at ikke mer enn 35 prosent av nybygg kan bestå av toroms. 40 prosent må være leiligheter over 80 kvadratmeter.
Boligforsker: – Kostnadsnivået i byggenæringen er for høyt
– Det henger ikke på greip når store deler av husholdningene i Oslo er små. Konkurransen om de små objektene er så tøff, at det drar prisene oppover.
Hvilke forventninger har du i forbindelse med høstens kommunevalg?
– Jeg hører alle politikerne ønsker økt boligbygging. Problemet er at når det kommer til stykket er de veldig ofte redde for å støte fra seg innbyggere. Alle vil ha nye boliger, men de vil ikke ha det i sitt nabolag. Jeg håper politikerne klarer å være tøffere på hva man skal bygge og hvor, slik at man også får en viss forutsigbarhet. Jeg håper politikerne kunne tatt mer tak i Oslo.