Gründer-boom i første kvartal: Det ble startet 19.000 nye bedrifter

Antallet nye bedrifter stiger til 19.000 i første kvartal, opp 11 prosent fra samme tid i fjor, med mer nysgjerrige investorer som tør å satse på ny teknologi.

Benedicte Schilbred Fasmer, DNBs konserndirektør for bedriftsmarkedet i Norge, mener sentimentet har snudd i positiv retning for oppstartsselskapene.
 • Camilla Knudsen
Publisert:

I første kvartal stiger antallet nyetableringer til rundt 19.000, opp to tusen fra samme kvartal i fjor, ifølge DNBs gründeroversikt basert på tall fra Brønnøysundregistrene.

Det er det høyeste i SSBs oversikt for de siste ti årene. Byrået har foreløpig ikke publisert statistikk for første kvartal.

– Vi tror økningen skyldes at det går godt i norsk økonomi, at fokuset på entreprenørskap og de sterke oppstartsmiljøene begynner å virke. I tillegg ser vi at interessen for å investere i oppstarts- og vekstselskaper er veldig økende og at investorene er mer nysgjerrige og risikovillige, sier Benedicte Schilbred Fasmer til E24.

Det er foreløpig ikke klart hvilke sektorer som har størst oppgang, men DNB-direktøren trekker spesielt fram teknologiselskaper i marine næringer på vestlandet og fintech-selskaper i Bergen og Oslo.

Hun ser også mye spennende teknologi fra petroleumsnæringen som vris mot AI (kunstig intelligens) i helsesektoren, og generelt anvendelse av teknologi på nye områder.

– Vi så en økning i nye bedrifter da oljeprisen falt, så vi var bekymret for at det kunne komme en nedgang når oljeprisen kom tilbake. Derfor er det spesielt positivt at vi ser en oppgang nå, sier hun videre.

Schilbred Fasmer forteller at DNB har jobbet systematisk med oppstart som satsingsområde i fem år og at halvparten av nye oppstartsbedrifter normalt sett går i opphør i løpet av første leveår.

– Men vi ser nå en klart positiv trend og et skifte i sentimentet. Det er jo flere som klarer seg når det er en økning i oppstartene.

Les også

Henter millioner til nettbutikk – 86 prosent av investorene er kvinner

Les også

«Døråpner»-gründere henter millioner: Meglertopp investerer i Unloc

Les også

Aker Solutions håper på norsk havvind: – Det haster hvis Norge ikke skal stå igjen på perrongen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bank
 2. DNB
 3. Gründere
 4. Teknologi

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Ny sjef i SR-Bank: – Vi vil nok ikke være skarpest på rentestigen

 2. Knallresultat for SR-Bank

 3. SR-Bank- resultat redusert med nær 2 milliarder

 4. SR-Bank: Resultat før skatt 880 millioner i første kvartal

 5. SR-Bank kjøper stort regnskapsbyrå med 200 ansatte