Nå er det 70.000 offisielle måter å bli syk eller dø på i USA

Nytt kodesystem innføres i det amerikanske helsevesenet. Det blir det bråk.

NØYE MED ADVARSEL: I frykt for å bli saksøkt av personer som blir skadet eller drept er mange amerikanere og selskaper svært grundige når det gjelder å advare om mulige farer.
Publisert: Publisert:

Denne uken måtte amerikanske sykehus, leger og andre innen det amerikanske helsevesenet ta i bruk et nytt system for fakturering til private forsikringsselskaper.

Med det nye systemet har det blitt utviklet standardkoder kalt ICD-10, som skal brukes for å registrere en sykdom, skade eller et dødsfall, skriver Bloomberg.

Kodene finnes i en svært detaljert diagnoseliste, der det er listet opp 70.000 offisielle sykdommer eller dødsårsaker amerikanere kan utsettes for i løpet av livet.

Jetmotor

I kodelisten kan man finne alt fra vanlige sykdommer og skader, til mer konkrete, spesielle tilfeller som å bli bitt av papegøyer og å bli sugd inn i en jetmotor.

Det amerikanske helsevesenet er i hovedsak drevet og finansiert i den private sektoren. De fleste behandlinger krever helseforsikring, og omtrent tre fjerdedeler av befolkningen har en eller annen form for privat forsikring. De nye detaljerte listene skal gjøre kommunikasjon mellom sykehusene og forsikringsselskapene enklere.

Det brukes mer enn 2,9 milliarder dollar i året på helsetjenester i USA, og privat sykehusbehandling kan fort koste mye for gjennomsnittsamerikaneren. Med skyhøye kostnader er god dokumentasjon til forsikringsselskapene helt nødvendig.

– Absurde punkter

Flere av de 70.000 punktene på den nye listen har allerede blitt latterliggjort av leger, og flere har blitt trukket frem som absurde.

Blant de mer spesielle punktene finner vi «problemer i relasjon med svigerforeldre» og «brannskader grunnet påtente vannski».

Men det er ikke bare latter som sprer seg på de amerikanske legekontorene. Flere leger har uttrykt at de er svært skeptiske til å ta i bruk disse diagnoselistene.

Dyrt og tidkrevende

Overgangen til det nye kodesystemet har en prislapp på 30 millioner dollar, altså mer enn 250 millioner norske kroner. Legene frykter at det nye systemet vil kreve mer papirarbeid og gi tregere innbetalinger.

Staten forsvarer systemet med at det vil gjøre det enklere å identifisere alle mulige forhold, fra hjertesykdommer til skader med rulleskøyter.

Og om legene sliter med å vende seg til det nye systemet, finnes det en ICD-10-kode for det også: F43:22 = angst for tilpasning.

Les også

Ett av USAs største forsikringsselskap utsatt for hacking

Les også

Forskere: – Helseforsikring er penger ut av vinduet

Les også

Obama: Målet for helsereformen nådd

Publisert: